Na de dip een reactie

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (21 januari 2019) 509,70

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken verwacht
Middellange termijn: positief
Lange termijn: negatief maar draai
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Grilligheid troef en de Brexit-soap is nog altijd gaande

Het was vrijdag een mooie dag, maar de markt is er nog niet. Het waren de berichten over de gesprekken tussen China en de V.S. waarvan goede resultaten werden gerapporteerd en dat sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken zou zich nog even door kunnen zetten, maar het heeft allemaal wel te maken met een grillige Trump.

En ook Europa heeft de eerste stappen gezet om zich in dit strijdgewoel te storten. Qua wereldwijde handelsmogelijkheden klaart de hemel daarmede iets op. Maar BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken hangt nog steeds boven de markt en het is zeer onduidelijk waarmee May de komende dagen komt, ook al lijkt een “no-deal” niet aan de orde te komen. Alles samen genomen zijn er dus wat positieve bewegingen die de markt in ieder geval op dit moment steunen.
Zoals wij hieronder zullen zien zorgden de goede berichten voor een tweede poging om hogere niveaus te bereiken en dat was mogelijk want de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken beperkte zich tot een minidip die wel voor enige ruimte zorgde, maar het resultaat van de dip is zeer beperkt en er is dan ook niets van te bespeuren in de weekgrafieken. Er stroomt ook iets meer geld naar de markt, beleggers beginnen dus meer vertrouwen te krijgen en wij vinden nergens in de indicatoren aanwijzingen dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken zich na de komende reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken niet opnieuw zou hervatten. De mooie vrijdag heeft alle (lees alle) markten die wij volgen uit de negatieve positie op de crashindex getild. Maar daartegenover staat ook dat de ASCX, de belangrijke graadmeter van de beurs in Amsterdam, vrijdag niet mee deed. Onze conclusie is dat het best nog een paar dagen zal meevallen, maar, hoe dan ook, de markt zal snel zijn ruimte verliezen en de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die groter zal zijn dan een eenvoudige minidip, zal zich binnen enkele dagen inzetten. Hiermede wordt niet gezegd dat het herstel van de markt zich niet zal doorzetten. De kansen op een echte uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit het dalende kanaal zijn heel zeker aanwezig en zoals het er nu naar uitziet zijn ze groter dan de kans dat de weg omlaag opnieuw wordt ingeslagen. Maar het blijft gelden dat de beer eerst geschoten moet worden voordat de huid verkocht kan worden. En een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op het huidige niveau zou slechts de broodnodige opwaartse ademruimte creëren. Heb dus nog even geduld.

De AEX Index op dagbasis

De koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is opnieuw aangekomen aan de bovenzijde van het kanaal. De barrière, die het MA50 opwierp, is vrijdag zonder dralen genomen. Dit ziet men overal behalve in Japan. De volgende stap is de doorbraak van de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken, die de vorige top oplevert en tegelijkertijd ligt daar ook de bovenkant van het dalende kanaal. Hier gaat het moeilijker worden, maar gezien het feit dat er enige ruimte is ontstaan, is het goed mogelijk dat een doorbraak volgt. Dit zal geen blijvende doorbraak zijn want hoe dan ook, de markt heeft verlichting nodig. Deze verlichting is niet gekomen uit de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken waar wij het vorige week over hadden want deze beperkte zich tot een minidip en daarmede is er onvoldoende ruimte ontstaan om een echte doorbraak mogelijk te maken. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er een doorbraak volgt maar daar zal het dan wel bij blijven. Dit is duidelijk te zien in de indicatoren die wij opgenomen hebben. De Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenis gedurende vijf dagen gedaald, maar vrijdag is hij weer gaan stijgen. Het probleem is dat dit uit een veel te hoge ligging is geschied. Veel interessanter voor de belegger zou het zijn geweest als hij nog een paar weken verder was gedaald tot duidelijk onder de nullijn. Maar nu zal de markt al snel een rustpauze gaan zoeken, die de koers opnieuw onder de dalende trendlijn zal brengen. Daarna volgt de vraag. Zal het sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken dan dusdanig positief zijn dat opnieuw een doorbraak volgt of zal de koers de onderkant van het dalende kanaal weer opzoeken. Deze laatste mogelijkheid mag u niet uit het oog verliezen want als de markt zover is dan zal op de weekgrafiek een duidelijke roep ontstaan voor een verdere daling omdat daar de indicatoren geen ruimte meer over hebben dat wil zeggen dat de weekgrafieken dan een sterke overbought positie zullen aantonen. Wees deze dagen dus zeer voorzichtig met het goede nieuws als dat komt, en wacht tot een definitieve doorbraak heeft plaatsgevonden.

Figuur 1.

De Rente

Er hangt een stijging van het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op op Nederlandse Staatsleningen met een gemiddelde looptijd van 10 jaar in de lucht. Op de daggrafiek is het de positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken die daarop duidt en op de weekgrafiek is het de stijgende Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken. Eindelijk dus wat beter nieuws.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is in de afgelopen week iets gestegen, maar wij zien geen indicaties dat deze stijging zich lang zal doorzetten. Op 88,5 ligt een forse barrière.

De prijs van een vat Brentolie

De OPEC is met zijn productiebeperkende maatregelen duidelijk op de goede weg. De prijs van een vat Brentolie heeft zich goed hersteld en is op weg maar $70. Maar het zijn de Amerikanen, die zich in de handen wrijven, want zij blijven hun productie van schalieolie opvoeren en tegelijkertijd genieten zij van het prijsherstel.

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud gaat het gelag betalen als de aandelenmarkten zich gaan herstellen. En dit is reeds in de grafieken te zien want ze zijn negatief. De dalende indicatoren in de weekgrafiek duiden zonder meer op een negatieve beweging die zich in gang heeft gezet.

Strategie

Zoals wij vorige week al zeiden, een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, als het een hertest blijkt, is voor ons een argument om posities te gaan uitbreiden.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

De BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken-soap gaat een volgende fase in deze week met de presentatie van plan B voor maandag op de agenda en de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van het Britse parlement erna.
22 januari 2019 11.00 ZEW Sentimentcijfers Duitsland
24 januari 2019 13.45 Rentebesluit ECB
25 januari 2019 10.00 IFO Cijfers Duitsland

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 21 januari 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.