Onzekerheid is troef

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-09-07) 432,94

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief maar draai is mogelijk
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het algemene beeld is niet dusdanig dat men erg optimistisch moet zijn. Wij schreven afgelopen week dat een hogere opening of een hoger slot van de week een bevestiging zou zijn van de inzet van een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken-rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. Maar in Europa werd er een Harami neergezet, hetgeen eigenlijk betekent dat we het over een non-week hebben. Het is geen haring of kuit, het is simpelweg niet-weten en afwachten. De Bulls en Bears zijn met elkaar min of meer in evenwicht. Dat was echter niet het geval in de Verenigde Staten. Aldaar werd een forse zwarte candle neergezet die wijst op een verdergaande daling. Opnieuw is het dus niet duidelijk wat er gaat gebeuren in de komende week. Maar in Amerika zijn er dan plotseling commentatoren, die erop wijzen dat het aantal Bullish factoren stijgende is, zij het dat de totale stand nog steeds negatief is. En de Bearish factoren zijn dalende. Dat zal overigens niemand verbazen, de beurzen staan een flink stuk lager en zijn daarmee per definitie al minder duur.

De weekcharts zijn overal, zowel hier bij ons als overzee zwaar oversold. Bij enkele aandelen is het weekmomentum al weer gaan stijgen. Zie bijvoorbeeld Euronav uit België en ASML uit Nederland. De AD-lijn en de CP-Ratio zijn stijgende. Het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken is niet dalend maar in Amsterdam lijkt er niets mis mee. In Amerika ligt dat iets anders. Daar is het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken van de DJIA meer stijgend dan wij zouden willen zien. Al met al is de situatie precair maar wij houden het op een stijging in de komende week.

Algemeen wordt gesteld dat het de Chinese economie is, die de beurzen omlaag trekt. In dit denken was de devaluatie van de Renminbi slechts een moment, dat toevallig als trigger fungeerde. Maar onderliggend is er veel meer aan de hand. De financiële markten zien een langere tijd voor zich van grote problemen in China. Men wijst dan op de omslag in de economie van export-gedreven naar binnenlandse-vraag-gedreven. Men wijst op de overgrote schuldpositie van de bedrijven en de particulieren in China. Men wijst op een mogelijke vastgoedbubbel en tot slot zijn er de banken die er naar hedendaagse Westerse maatstaven gemeten allerbelabberdst voor staan. Vanuit China wordt dus weinig goeds voorspeld en dat kan alleen maar een negatieve invloed hebben op het financiële gebeuren in het Westen, zo stelt men. China krijgt dus de schuld maar daarmede gaat men al te gemakkelijk voorbij aan de aanstaande renteverhoging in de VS en de bullEen belegger die positief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken-markt in het Westen, die ongekend lang duurde en erg toe was aan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. De vraag is nu of wij deze correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gehad hebben. Daar kan op dit moment nog geen antwoord op gegeven worden want in feite zijn de markten nog steeds met de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken bezig, maar de dreiging uit China blijft bestaan. Wij laten hieronder de daggrafiek van de S&P500 zien.
BLOG 20150906 FIG1 AEX
Figuur 1.

Uit alles van wat wij de laatste tijd geschreven hebben blijkt dar de beurzen in Amerika, zeker relatief gezien, telkens een negatiever beeld geven dan die in Europa. Op dit moment worden er overal consolidatiepatroontjes getoond waarvan die uit Amerika het meest met elkaar overeenstemmend zijn. U ziet in de figuur hierboven een gelijkbenige driehoek. De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit een dergelijk patroontje is onzeker. Velen zeggen dat deze zal gebeuren in de richting van de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken (in dit geval dus omlaag) maar bij deze stelling kan men wel een aantal vraagtekens stellen. Wij gaan ervan uit dat een voorspelling niet mogelijk is (onthoudt dat de figuur er op wijst dat de Bulls en de Bears in evenwicht zijn). Het blijft onzeker waar ergens de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken zal plaatsvinden. Daar komt nog bij dat een patroon dat niet af is altijd nog kan veranderen in een geheel ander patroon. Wat de S&P500 betreft (en daarmede geldt de conclusie ook voor de andere beurzen in de VS) is het onzeker wat er zal gebeuren. In Europa zijn de kaarten iets anders geschud. Hier ziet men meer een oplopende driehoek of als men heel zuiver rekent met ook de honderdsten van de koers meegenomen, een oplopend kanaaltje. Het laatste patroon (als het afgemaakt wordt) is meer negatief maar het eerste is positief. Wij houden het erop dat de indicaties in Europa wijzen op een aanstaande stijging van de beurs.

Voor het overige is het interessant te zien hoe ver de koersen van de gemiddeldes af liggen. Dit vraagt om een herstel hetgeen kan gebeuren door een daling van de gemiddeldes of door een stijging van de koersen. De indicatoren daaronder laten de aarzeling zien waarvan op dit moment sprake is. Maar ze zijn niet negatief. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken is zelfs nog stijgende. Dit brengt ons tot een zeer voorzichtig optimisme. Wij slaan de kansen van een stijging iets (lees iets) hoger aan dan die van een daling.

De Rente

Hoe moeilijk vaak een technisch patroon zich laat lezen zo gemakkelijk is het ditmaal met de weekgrafiek van het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaar Nederlandse Staatleningen. Het is een dalend kanaal en de theorie stelt dat de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken aan de bovenzijde zal zijn. Dat hoeft niet op stel en sprong te gebeuren, maar het wijst erop dat men rekening moet houden met een stijgende rente op termijn. Dit lijkt een open deur maar op dit moment is de rente dalende. Hoogstwaarschijnlijk zoekt hij de onderzijde van het kanaaltje op ergens rond 0,7% en dat is toch een groot verschil met de stand van vandaag die iets boven 0,86% ligt.

De US$ in €’s uitgedrukt

Sinds onze blog van veertien dagen geleden is de dollar weer in een stijging geraakt. Hij heeft inderdaad het niveau van 87,3 doorschreden, maar hij is toen gestuit op de onderzijde van een groter maar dalend kanaal. Vandaar  uit is hij nu op weg gegaan naar de bovenzijde van dit dalende kanaal. Hij ligt nu tegen twee gemiddeldes aan. Mocht hij daar doorheen breken dan wordt een koers van 92 cruciaal.

De prijs van een vat Brentolie

Ook op de dagchart van de prijs van een vat Brentolie ziet men een gelijkbenig driehoekje in wording. De indicatoren lijken te wijzen op een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken aan de bovenkant want op de weekchart zijn ze aan het stijgen. Waarom dit zo zou zijn is een groot raadsel want er zijn geen geruchten uit het Midden Oosten dat men aldaar de productie zou inkrimpen en er zijn wel berichten dat men in de Verenigde Staten de efficiency zover heeft doorgezet bij bepaalde bedrijven, die schalie-olie produceren, dat zij nog steeds winst zouden maken bij een olieprijs van $10. Maar het is ook zo dat er in de afgelopen week 16 putten gesloten werden hetgeen een einde maakte aan een periode van 6 opeenvolgende weken waarin juist putten geopend werden.

Het Goud

Ook de koers van een troy ounce goud bleef de afgelopen week binnen een grote voorgaande witte candle. En ook hier is het nog niet duidelijk welke kant het op moet gaan. De korte termijn wijst op een verdere daling, maar de langere termijn is omhoog gericht. In ieder geval is het geen tijd om te gaan profiteren van een beweging in het goud, geduld moet hier de leidraad zijn.

Strategie

Wij wachten het einde van de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken af.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze  nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 7 september 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.