Expiratie oordeel

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (22 maart 2021) 677,41.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Zoals wij vorige week al aangaven beleefden de beurzen wereldwijd een expiratiedag afgelopen vrijdag. En die vond plaats na afloop van een korte termijn rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. Statistisch bezien is de kans daarmee het grootste dat wij komende week een daling gaan zien. Dat zou dan de tweede in enkele weken zijn, een daling die samenvalt met een hervatting van de rentestijging op de kapitaalmarkten afgelopen vrijdag. Niets om de belegger zorgen te baren, maar gewoon een voortzetting van de orde van de dag: een stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken die even een adempauze doormaakt. Maar onderliggend gebeuren er natuurlijk wel dingen die op termijn van belang kunnen worden. Zo slaagde de FED er afgelopen week niet in om de gemoederen op de obligatiemarkten te bedaren. En President Biden zette zijn buitenlandpolitiek in de steigers met forse kritiek op China en Rusland. Van rust in het internationale handelsverkeer zal in de komende maanden geen sprake zijn. En we naderen het punt waarop overal ter wereld de deuren van de horeca, winkels en de luchtvaart weer open gaan. Betekent dat het einde van de online economie of minstens een terugval in de groei van de online-opererende ondernemingen? Niemand die het weet, ruimte te over dus voor speculatieve reacties op markten. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die aan de gang is, is daarmee interessant, als men tenminste onder de motorkap van de aandelenmarkten wil kijken. Want er zijn wel degelijk significante verschuivingen te zien. Dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken de vorige top niet en de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken de vorige top wel verbeterden moet de belegger te denken geven. Maar de enorme volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken in het aandeel Volkswagen eveneens!

De AEX Index op dagbasis

Binnen het correctiekanaal dat al enkele weken aan de gang is (gemarkeerd met twee groene lijnen rechtsboven in figuur 1) is de weg omlaag weer ingeslagen. Een daling tot 645 (of zelfs kortstondig even 633, de steun daaronder), is niet meer dan logisch. Alle indicatoren divergeren nog altijd niet positief, dus aanleiding om in te stappen is er niet. Maar vooralsnog verloopt de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken vrij ordelijk en is er dus ook geen enkele reden tot echte zorg. Er is een lange termijn correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang, de markt reageert daarbinnen zo nu en dan met een pauze om even op adem te komen en dat is precies wat er nu aan de hand lijkt. Maar komende week zal naar alle waarschijnlijkheid een negatieve week worden, of wij moeten maandag al een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog zien tot boven de bovenste groene lijn die nu rond 684 ligt.

De Rente

De opmerkingen van de FED hebben de markten niet gerust gesteld. Vrijdag werd de rentestijging aan het lange einde van de kapitaalmarkt hervat. Een rentecrash is nog steeds mogelijk, in elk geval is de rentestijging een nieuwe fase van versnelling ingegaan.

De $ uitgedrukt in Euro’s

De weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van 0,84 is nog altijd onneembaar gebleken. De koers van de $ beweegt al weer bijna twee weken vlak onder dit niveau en indicatoren draaiden vrijdag zelfs omlaag. Een daling van de koers komende week ligt daarmee voor de hand.

De Brent Olie prijs

Brent piekte afgelopen week vlak onder de dalende weerstandlijn die op dat moment rond
US$ 62 per vat lag. De weg omlaag is daarna ingezet en de koers is nu onderweg naar de steun op US$52,50. Maar daar zal het wel niet bij blijven.

De prijs van een troy ounce Goud

Het goud is begonnen aan een opleving. Of daarmee de al maanden durende correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken voorbij is valt nog te bezien, maar die kans is wel groot.

Strategie

Portefeuilles zijn nog niet volledig belegd, maar veel liquiditeiten zijn er ook weer niet. Wel ligt de focus op de “waarde aandelen” en niet op de “groei aandelen” en dat houden we graag nog even zo.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

22 maart 2021            9.00  IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland

22 maart 2021          10.00  PMI Cijfers Europa

24 maart 2021          13.30  Orders duurzame goederen, kapitaalgoederen en defensie VS

24 maart 2021          16.00  Consumentenvertrouwen Europa

25 maart 2021          13.30  Amerikaanse cijfers consumentenbestedingen en werkgelegenheid

26 maart 2021          10.00  IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland

29 maart 2021          12.00  Consumentenvertrouwen Europa

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal (waarschijnlijk) 5 april 2021 verschijnen.

Den Haag, 22 maart 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.