Kwijnend Momentum

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (29 december 2019) 611,01

Onze conclusies:
Korte termijn:positief
Middellange termijn:positief
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Kerstmis viel midden in de week. Er was dus weinig te doen in de drie dagen, dat de beurzen, hier en daar ook nog maar gedeeltelijk, open waren. Zelfs de politiek leek op vakantie, want er was geen nieuws, dat de beurzen raakte. Er werden wel nieuwe toppen gezet. Deze euforie gaat echter ten einde lopen. De indicatoren in de daggrafieken zowel als in de weekgrafieken zijn bijna overal dalende. En de bijl van de Mean ReversionTerugkeer naar het lange termijn gemiddelde. Copyright Vladeracken kan iedere dag vallen. In Amsterdam deden alle indexen mee aan de stijging van vorige week, maar er verschenen op het einde van de beursdag op vrijdag wel veel gevaarlijke candles op de charts. Het is echter niet zo dat wij in de komende, korte, week al grote problemen voorzien, maar als het in de eerste dagen van januari nog mee gaat vallen, dan is dat mooi meegenomen. Een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken lijkt niet ver meer weg te zijn dus als u winst wilt nemen, dan moet u dat in de komende dagen wel doen. Wij doen hiermede geen uitspraak over het jaar 2020. Wij hebben het over een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken. Er zijn geen aanwijzingen in de langere termijn indicatoren te vinden die wijzen op een forse krimp.

De AEX Index op dagbasis

Het beeld is sinds vorige week weinig veranderd. Er werd een nieuwe top gezet, ook intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken, maar de stijging in de afgelopen week was minimaal. Mogelijk gaat de koers nog iets naar boven, naar rondom 620, waar de bovenkant van het kanaal gaat uitkomen. Uiterlijk daarna is er een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken te verwachten, die uiteraard beperkt kan blijven tot een minidip, maar wij zien dat niet zo zitten. In Amerika ziet men al dalende indicatoren, evenals in een aantal markten in Europa. In ieder geval is dat wat men bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ziet. Ook de weekgrafieken zien vooral dalende MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken Analyses, maar dat is nog niet het geval bij de Dow Jones Industrial Index maar wel bij de S&P500 Index. Het beeld is dus enigszins verdeeld, maar grosso modo duidt het op een aanstaande adempauze in de korte trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. In de grafiek hierboven ziet men dat de onderzijde van het kanaal zo ongeveer samenvalt met het MA50. De laatste ligt nu op 594. Hier zal forse steun liggen en daarmede is het alleszins mogelijk dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken beperkt zal blijven tot een daling van minder dan 5%. Op 569 ligt het MA200. Mocht de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zover gaan dan ligt hier hoogstwaarschijnlijk een keerpunt en dat zou betekenen dat de beurs een terugval gaat kennen met zeg 7%. Dat betekent dat we het in dat geval hebben over een heuse reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die we niet meer sinds augustus gezien hebben.

De Rente

De grafieken van de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken FutureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken zijn nog opwaarts gericht. Dit wijst erop dat we nog steeds te maken hebben met een rentedaling. De vorming van een bodempatroon is niet uitgesloten.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar had een slechte week. Hij viel door zijn MA200. Hij ligt daarmede wel op een steunlijn die redelijk sterk lijkt. Maar de indicatoren op de dag-, de week- en de maand- grafiek zijn dalende. Het ziet er dus niet mooi uit voor hem.

De prijs van een vat Brentolie

De grafieken van de prijs van een vat Brentolie zien er nog steeds mooi uit. De US$70 zal dus wel gehaald worden.

De Prijs van een troy ounce Goud

Met een stijging van ruim 2 % brak de prijs van een Troy ounce Goud vrijdag uit zijn dalende trendkanaaltje. Hij ligt nu tegen een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken aan, die nog recent is maar tegelijkertijd ook van veel eerdere datum. De stijging kan dus even aarzelen maar in principe moet men ervan uitgaan dat door deze uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken een einde heeft gevonden. De toekomst ziet er daarom positief uit voor de goudbeleggers.

Strategie

Mooie plaatjes zullen wij met aankopen blijven honoreren, maar wij zijn ook op zoek naar een exit voor minder presterende fondsen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

2 januari 2020           20.00  Notulen laatste vergadering Amerikaanse FED

De laatste week van het jaar is aanstaande, dat is een periode met notoir lage omzetten, weinig nieuws en marginale bewegingen tot gevolg.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 januari 2020 verschijnen.

Den Haag, 29 december 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.