Reactie slaat toe

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (28 februari 2021) 651,26.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het stond in de sterren geschreven dat er een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zou toeslaan. Dat is dan in de afgelopen week gebeurd. En vrijdag was dan een dag, die zeer slecht uitviel, want een aantal representatieve indexen stond aan het einde van de dag met meer dan 5% onder hun recente topkoers. En dat betekent in onze terminologie dat ze in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zijn geraakt. Maar het betreft nog maar één dag en het kan daarom nog altijd een vals signaal zijn. Het zijn de landen Brazilië, Japan, China en Nederland. Uitgezonderd de beurzen in Duitsland, Zwitserland en de Shensen /Shanghai Index in China liggen deze landen samen met alle overigen nog boven hun MA50. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ging daar even onder maar hij sloot er boven. Wel is het zo dat er niet veel meer hoeft te gebeuren en in vele landen zal het MA50 gebroken worden. In de VS bijvoorbeeld liggen de DJIA en de S&P500 er net boven. Het is met dit alles nog te vroeg om te zeggen dat de markten in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zitten. Daarenboven ziet men dat de markten oversold aan het raken zijn. Het zal dus niet lang meer duren, misschien maandag al, dat er een herstel gaat optreden. Dit gaat echter niet betekenen, dat daarmede de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken gedaan is. Het wordt een herstel passend in een consoliderende beweging. Een nieuwe top mag voorlopig niet verwacht worden. De weekgrafieken geven daarvoor nog steeds een veel te overbought beeld. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die wij tot nu toe gezien hebben heeft daar nog weinig aan veranderd. Er is veel meer tijd nodig om de indicatoren op de weekgrafieken weer een stijging te laten inzetten. En op dit moment is er nog maar heel weinig ruimte verkregen. De langere termijn grafieken zien er allemaal zeer positief uit.

De ravage, die in de afgelopen tijd werd aangericht in de groep van de big-tech aandelen is al enorm. De meesten liggen onder hun MA50. Facebook ligt onder zijn MA200. En Tesla heeft al 25% ingeleverd. Deze slachting heeft zeker nog niet zijn einde gevonden. Daartegenover staan de banken, die profiteren van de stijgende rente.

 

Het is normaal overigens, dat groeiaandelen het meeste geraakt worden door een stijgende rente aan de lange kant. Want waarderingsmodellen voor groei-aandelen zijn juist gebaseerd op die lange rente. Als die dan snel oploopt wordt dienovereenkomstig de waarde van een groeiaandeel snel lager omdat de disconteringsvoet waarmee de toekomstige warde naar vandaag wordt verrekend snel oploopt. Het is hetzelfde effect dat optreedt bij pensioenfondsen, die hun dekkingsgraad zien toenemen als de lange rente stijgt, alleen maar omdat de rente waarmee toekomstige verplichtingen naar vandaag mogen worden teruggerekend oploopt. Waarde-aandelen hebben daar veel minder last van terwijl banken en verzekeraars er zelfs van profiteren.

 

De AEX Index op dagbasis

 

Wij gaan er vanuit dat het horizontale kanaal het meest voor de hand liggende technische patroon is, dat ons in de analyse verder op weg kan helpen. Er heeft dan een valse uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken plaatsgevonden en nu ligt de koers, na zijn val door de oplopende trendlijn midden in dit kanaal. Hij sloot juist boven het MA50, nadat hij daar intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken even doorheen was gebroken. Dit MA50 biedt nu zijn steun en het is daarom zeer goed mogelijk, dat wij een (kort) herstel gaan zien, dat echter niet erg opzienbarend zal zijn, als het inderdaad gaat optreden (en hooguit een verkoopgelegenheid oplevert). Een doorbraak door het MA50 naar beneden lijkt daarna voor de hand te liggen, waarna de onderzijde van het kanaal zal worden opgezocht. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken moet daarvoor nog eens 16 punten inleveren Wij nemen aan dat een opleving in de dagen, die voor ons liggen, beperkt zal blijven, want de dalende indicatoren in de weekgrafiek laten geen andere conclusie over. Rond de koers van 633 zou er opnieuw een opleving kunnen optreden, die de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken dicht bij de bovenzijde van het kanaal moet brengen, waarna wederom een daling zou kunnen optreden. Mocht het zo zijn dat wij gelijk krijgen dan is dat het beste scenario dat men zich in kan denken. Er wordt dan tijd gewonnen om de markt rustig te laten uitzieken zonder dat er echte problemen opduiken. De indicatoren op de weekgrafiek zullen hun weg omlaag kunnen afmaken waarna de ruimte geschapen zal zijn om een nieuwe top te zetten. Een beweging die roet in het eten kan gooien is de stijgende rente. Maar deze stijging is al flink geweest. De rentegrafieken komen in een overbought situatie en dat betekent dat de rentestijging ten einde komt ook al kan dat nog enige tijd duren. Bovendien zijn Centrale banken mordicus tegen een stijgende rente en zullen die dus vroeg of laat weer gaan ingrijpen, nu ze dat nog kunnen.

 

De Rente

Zoals gezegd zit de rente in de lift. Er is, vooral in Amerika, veel zorg over een eventuele inflatiegolf. Deze zorg lijkt zwaar overdreven zeker nu de centrale banken zich daar tegen keren. Op de daggrafiek heeft de rente nu de daling ingezet.

 

De $ uitgedrukt in Euro’s

De dollar lijkt ook in de lift te zijn gestapt, maar of hij de 0,85 zal halen lijkt niet erg aannemelijk. Een rentestijging in de VS, als die harder gaat dan in Europa, maakt de $ op korte termijn uiteraard aantrekkelijker, maar op de lange termijn is de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken negatief en zal de $ dus verder dalen.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolieprijs is aan zijn daling begonnen.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud is flink gedaald. Hij is nu aangekomen op een niveau waar veel steun te vinden is vanuit de consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken van het voorjaar 2020. In de indicatoren is een derde achtereenvolgende bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken te herkennen, maar deze is niet af. Het is nu wel mogelijk dat er een einde aan de daling is gekomen.

 

Strategie

Wij hebben begin vorige week een van onze weinige nog overgebleven posities in groeiaandelen verkocht, namelijk het Spaans-Duitse Siemens Gamesa Renewables. Voor de rest is de schade in onze portefeuilles bijzonder meegevallen, juist omdat wij oververtegenwoordigd zijn in de “oude-economie” waarde-aandelen.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

1 maart 2021              9.15  Duitse en Italiaanse PMI-cijfers (producenten verwachtingen)

1 maart 2021            16.00  Amerikaanse PMI-cijfers

2 maart 2021              8.00  Duitse detailhandelscijfers

2 maart 2021            16.00  ISM-cijfers maakindustrie VS

4 maart 2021            16.00  Fabrieksorders VS

5 maart 2021              8.00  Fabrieksorders Duitsland

9 maart 2021            11.00  Binnenlands bruto product Eurozone

 

Een mogelijke interventie van Centrale Banken, tegen de nu snel oplopende kapitaalmarktrente kan de huidige reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken doen omkeren.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal (waarschijnlijk) 8 maart 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 28 februari 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.