Riemen vast want het is er op of eronder!

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (8 mei 2022) 682,19

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Op het eerste gezicht was het een slechte week. Dalende koersen, een verder stijgende rente, steunniveau’s die over een breed front werden gebroken, een verdere escalatie in Oekraïne en de eerste duidelijke signalen dat in het Westen (Engeland voorop, maar ook in de VS) een recessie lijkt te zijn ontstaan. Hoeveel slecht nieuws wilt u hebben? Maar uit het feit dat de volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken op de beurzen flink oploopt, moet men opmaken dat een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken in tijd gezien dichtbij is. Het probleem bij dit soort bodems is, dat een draai vrijwel altijd pas achteraf geconstateerd kan worden, als de koers van veel indices alweer een eind is opgelopen. De markt verkeert in een fase, waarin een forse paniek gemakkelijk tot ongelukken kan leiden met scherpe neerwaartse koersbewegingen tot gevolg. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in Oslo op maandag, waarbij de beurs van Oslo in enkele seconden 8% omlaag dook en daarbij veel andere beurzen in Europa meetrok, is hier een goed voorbeeld van. Maar deze toenemende volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken kan nooit erg lang volgehouden worden, dus als de koersen nog verder dalen, dan moet men uitgaan van een snel vervolg van de daling van afgelopen week. Markten bevinden zich daarmee op een heel gevaarlijk punt. Nu nog shortgaan is een grote gok. Maar feit is dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken omlaag gericht is en dat de kans dat maandag die weg vervolgd wordt groter is dan dat wij komende week weer omhoog zullen gaan.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Sterk oogt het allemaal niet, maar de daling van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kan nog steeds worden geclassificeerd als een pullback naar de dalende trendlijn, die wij in de grafiek hebben getekend. Juist omdat de koers nog boven de laatste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken ligt is dit een scenario dat nog altijd opgeld doet. Maar nogmaals, sterk oogt het allemaal niet en als men andere indices in ogenschouw neemt, dan moet het ergste worden gevreesd. Twee weken geleden schreven wij al dat de test van de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken uit maart van dit jaar was begonnen en die test is nog steeds bezig. Indicatoren dalen allemaal en laten ook geen positieve divergenties zien. Bovendien neemt de volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken toe. Wij gaan er daarom vanuit, dat de daling van afgelopen week nog een vervolg gaat krijgen met een zeker niet ondenkbeeldig risico, dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken tot onder de vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 652,80 zal zakken.

De lange (10-jaars) rente

Opnieuw steeg de lange rente zowel in de VS als in Europa. Maar we naderen nu wel een zeer belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken, die voor beide markten geldt. Bovendien is de obligatiemarkt behoorlijk oversold geraakt. Wij gaan ervanuit, zie ook onze laatste editie van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, dat de lange rente vlak voor een draaipunt staat. Het zal wel even duren voor een top is gezet en dus moet men voorzichtig blijven, maar de rentestijging in het Westen lijkt zijn langste tijd gehad te hebben.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt, boven de lange termijn dalende trendlijn. Maar er is sprake van een zogenoemde ”inside week”. De hele beweging vond plaats binnen de grenzen van de week ervoor. Daarmee betekent de candle helemaal niets en omdat er van een significante doorbraak nog altijd geen sprake is, moeten we nog een week afwachten. Het lange termijn verkoopsignaal volgt bij een koers onder 0,885 (en we staan nu op 0,948). Van een koopsignaal kan pas gesproken worden bij een koers boven 0,95.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen zijn omhoog doorgebroken uit het vaantje wat al enige tijd in ontwikkeling is. Maar de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken heeft plaatsgevonden vrij ver in de hoek van dit patroon en dat maakt de uitbreek verdacht. De kans is groter, dat zich hier een verruiming van het consolidatiepatroon of de top voordoet. Wij blijven dus nog even afzijdig hier.

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud liet een daling zien, maar de weekcandle is in feite een goede. Een hogere opening maandagochtend kan het einde van de huidige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken betekenen. De te nemen barrière om dit koopsignaal te bevestigen is US$1.920.

Strategie

In de meest actieve portefeuilles hebben wij afgelopen maandag een Turbo Short op de AEX gekocht met een stop op 762,80. Dit type derivaatDit is een financieel instrument of een contract dat de drie volgende kenmerken bezit: 1. de waarde verandert als gevolg van veranderingen in een bepaalde rentevoet, een commodity prijs, een valutakoers, een index van prijzen of rentevoeten, de kredietwaardigheid of een andere variabele, soms onderliggende waarde genoemd; 2. er is geen netto aanvangsinvestering benodigd of slechts een geringe in verhouding tot andere contracten die op vergelijkbare wijze reageren op veranderingen in marktfactoren; 3. het wordt op een tijdstip in de toekomst of bij het bereiken van een vooraf bepaalde doelstelling afgewikkeld. Copyright Vladeracken is zeer risicovol, dus wij doen maar met kleine posities mee, maar voorlopig helpt het als dekking. Veel meer effect sorteren de samenstelling van de portefeuilles (geen enkel tech-aandeel) en de kaspositie (ca 25% van het aandelen belang).

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

10 mei 2022 11.00 ZEW Industrieel sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken Duitsland en Europa
11 mei 2022 8.00 Duitse inflatiecijfers consumentenbestedingen
11 mei 2022 14.30 Amerikaanse inflatiecijfers consumentenbestedingen
17 mei 2022 11.00 Bruto binnenlands product Eurozone
17 mei 2022 14.30 Amerikaanse detailhandelscijfers

Het cijferseizoen is vrijwel voorbij, veel tegenvallers zijn er niet geweest, dus markten gaan op dit vlak weer tot de orde van de dag over.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 juni 2022 verschijnen.

Den Haag, 8 mei 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.