Te vroeg gejuicht?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 juni 2022) 681,97

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: onduidelijk

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Mevrouw Lagarde slaagde niet voor haar examen. Het is haar taak om de inflatie te bestrijden in Europa. Dat kan ze bijvoorbeeld doen met behulp van de korte, interbancaire rentetarieven en door obligaties in te kopen. Wanneer zij haar beleid verandert, is het haar taak ook om dit zodanig te doen dat markten daar niet onrustig van worden. Zij moet dus een betrouwbaar en voorspelbaar beleid voeren. En dat is haar afgelopen donderdag niet gelukt. Dat de rente verhoogd zou gaan worden, althans dat zij zou aankondigen, dat de ECB de rente zou gaan verhogen, dat was geen verrassing. Maar wel een verrassing was de motivatie en haar verwachting, dat de ECB de rente mogelijk veel meer gaat verhogen dan aanvankelijk gedacht en ook veel eerder. De ECB gaf daarmee aan, dat de ECB kennelijk niet in staat is om een juiste inschatting te maken van de inflatieontwikkelingen. Het vreemde is, dat de ECB tegelijkertijd ook te kennen gaf, te verwachten, dat de inflatie in de loop van volgend jaar toch weer terug zal vallen. Ook gaf de ECB aan, dat het gevaar dat zich een recessie gaat voordoen in de loop van dit jaar groter wordt. En ten slotte gaf de ECB aan zich bewust te zijn van het oplopende renteverschil tussen de Noord-Europese en de Zuid-Europese landen en er een oplossing voor te hebben, maar ze verzuimde duidelijk te maken hoe ze dat dacht te bestrijden. Het zijn allemaal tegenstrijdige en bovenal onduidelijkheid scheppende opmerkingen. En daar houden beleggers helemaal niet van. Het slechtste dat een Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken kan doen is onvoorspelbaar worden. Veranderingen van beleid moeten worden ingemasseerd, gebeurt dat niet, dan schrikken beleggers en kan er paniek ontstaat met alle gevolgen van dien.

De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken volgde onmiddellijk. De obligatiemarkten kregen opnieuw een tik en daalden tot op enkele belangrijke steunniveau’s uit een ver verleden. Maar dat is dan wel precies het goede nieuws, van een echte doorbraak omlaag was nog geen sprake. Op het niveau waar de Amerikaanse en Europese lange rentes zijn aanbeland, ligt heel veel weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken. Die kan natuurlijk komende week nog gebroken worden, maar dat is dus nog niet gebeurd.

Ook veel aandelenmarkten zakten in. De verliezen in de laatste twee dagen van afgelopen week waren groot. Maar nergens zijn belangrijke steunlijnen gebroken. Bovendien is de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog, die in Japan aan de gang was, niet ongedaan gemaakt, daar bleef de beurs hangen precies op het punt van de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken. Ook de Russell 2000 leed nagenoeg geen verlies en bleef binnen de korte termijn opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken.

Daarmee kan nog niet rustig achterovergeleund worden. Want de doorbaken omlaag kunnen komende week nog plaatsvinden. Nergens zijn beurzen opgeveerd. Vrijwel alle aandelenmarkten sloten vrijdag op het laagste punt van de week. Daar kan komende week dus nog een vervolg komen (de opening van maandagochtend is ongetwijfeld negatief), een vervolg dat dan snel tot een flinke verdere daling kan leiden.

En als dat zo is, dan hebben wij vorige week te vroeg gejuicht in de editie van juni van de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

In figuur 1 is het dilemma van vrijdag goed te zien. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken sloot precies op een kruispunt van twee trendlijnen, die allebei steun verleenden. Als maandag beurzen lager openen, dan ligt er daaronder nog een, belangrijkere grens op 667. Die zal dan wel snel geraakt worden, maar pas als die doorbroken wordt kan van een daadwerkelijke hervatting van de bearmarkt gesproken worden. Het koersdoel laat zich dan berekenen op ongeveer het niveau waar begin 2020 de bullmarkt haar Covid-einde vond, tussen 606 en de top van dat moment op 631. Veel ruimte voor een forse daling is er daarmee n iet meer, we spreken over een daling van nu nog ca 8%.

De kansen dat dit negatieve scenario zich gaat voltrekken zijn uiteraard met de reacties van vorige week wel veel groter geworden.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers herstelde zich flink na kortstondig de dalende lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van bovenaf geraakt te hebben. Vreemd is het wel, want de opmerkingen van de ECB zorgden juist voor een verkleining van het renteverschil tussen de VS en Europa. Ongetwijfeld lag dat in de vlak na de persconferentie van de ECB bekend geworden hoger dan verwachte inflatie in de VS over de maand mei. De te breken grenzen blijven 0,97 aan de bovenkant en 0,922 en daarna 0,875 aan de onderkant.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen lijken bezig met de formatie van een dubbele top. Indicatoren op de weekgrafieken divergeren daarbij negatief. Het weer de kop opsteken van covid in China zal ongetwijfeld daarin helpen, dus van deze kant van het inflatiespectrum mag in de komende weken goed nieuws verwacht worden.

De prijs van een troy ounce Goud

Het goud kroop opnieuw verder omhoog langs de lange termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Het ritme van oplopende bodems en oplopende toppen is daarmee nog altijd niet verstoord en dus moet de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken als in takt beschouwd worden. Maar sterk is het beeld allerminst.

Strategie

Wij hebben in verschillende Selectoren maandag jongstleden enkele posities ingenomen in sterk overbought aandelen en een ETF in de technologiesector. Wij kochten aandelen SoiTec (semiconductors, Europa Selector) in Frankrijk en een ishares ETF op de Europese Stoxx 600 Technologie Index. Wij waren te vroeg, zo lijkt het. Of wij hier direct weer afscheid van zullen nemen (verlies nemen is lang niet altijd ongezond) durven wij te betwijfelen. Eerst maar eens zien of de steunniveau’s in de markt het houden.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

14 juni 2022 11.00 ZEW Economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken in Duitsland en in Europa
15 juni 2022 11.00 Industriële productie Europa
15 juni 2022 14.30 Amerikaanse detailhandelscijfers
15 juni 2022 20.00 Rentebesluit FED
17 juni 2022 11.00 Europese inflatiecijfers (HCIP)
17 juni 2022 17.00 Publicatie FED Monetair beleidsrapport
24 juni 2022 10.00 IFO cijfers zakelijk klimaat in Duitsland

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 juli 2022 verschijnen.

Den Haag, 12 juni 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.