Het Sentiment haakt af

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (4 maart 2011) 367,95

De beurs in Amsterdam sloot vrijdag een klein tandje hoger, maar het hield allemaal niet over.
De weekkoersen bevinden zich in een gelijkbenige driehoek en een dergelijk patroon is altijd onvoorspelbaar. De indicatoren dalen en divergeren negatief. Geheel passend in dit patroon ziet men dat de markt worstelt met een gebrek aan sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken en zolang dit niet wordt hersteld mogen wij niet veel verwachten. Men ziet dus onzekerheid, beleggers wachten af. De daggrafieken laten een iets positiever beeld zien, maar als lager time frame zullen zij niet in staat zijn de aarzelingen die spreken uit de weekgrafieken, weg te nemen. Mogelijk gaat de beurs nog iets omhoog maar verwacht er niet teveel van. Wij zitten in een periode van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken en het beste wat men in een dergelijk geval kan doen is de markt observeren, dus de kat even uit de boom kijken. In Amsterdam liggen de steunpunten op 358 en 348. Zolang de 308 niet gebroken wordt blijft de middellange termijn ook positief. Een doorraak door 374 zou de burger meer moed kunnen geven.

De Rente

Trichet zorgde voor een forse stijging van de rente. De 3-maands Euribor won 6,4% (steeg naar 1,16%) en het gemiddelde effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse staatsleningen steeg met 4% naar 3,48%. Een en ander ging snel en onverwacht. De markt kreeg nog geen tijd om zich aan te passen, de indicatoren zijn allemaal nog neerwaarts gericht. Een stabilisatie lijkt zich aan te dienen, maar het is nog te vroeg om uitspraken te doen. De reacties op Trichet’s mededelingen moeten eerst verwerkt worden. Ons (gratis) rente-volgsysteem heeft nog geen signaal gegeven om de stijging van de rente te volgen.

De Dollar

Hoogstwaarschijnlijk hebben Trichet’s woorden ook hun invloed gehad op de dollarwaarde ook al bleef het rente-écart met de Verenigde Staten nog steeds in het voordeel van onze Amerikaanse vrienden. De dollar zakte door zijn steun op 72,43 en is nu op weg naar de steun op 70,02. Hij zal daar wel komen, zo nemen wij aan, want de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken is nog steeds dalende en divergeert niet positief. Het is duidelijk niet de tijd om over dollars te beschikken, maar wij zien het ook niet als verstandig om nu short in de dollar te gaan. De afstand naar het eerstvolgende steunniveau is daarvoor te gering.

Het Goud

Blog-20110306-Goud-Fig1

Figuur 1

De prijs van een troy ounce Goud bereikte een nieuwe top. Het hoeft dus niet te verwonderen dat men hier en daar nog steeds adviezen tegenkomt om toch vooral in het goud te beleggen, want een dergelijke investering “vormt de buffer voor onzekere tijden”. En met het drukken van geld in grote aantallen, zoals de Verenigde Staten dit doen, lijkt de weg naar het goud het enige echte antwoord te zijn op zekerheid in de toekomst. Toch moet u daar voorzichtig mee zijn. In de figuur hieronder vindt u bovenin een daggrafiek van de prijs van een troy ounce goud in US$. Maar in de tweede grafiek ziet u diezelfde prijs uitgedrukt in €’s. U ziet wat de zwakke dollar gedaan heeft. Voor Europeanen ligt de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken nu iets onder die van juni vorig jaar terwijl het goud vorige week nog maar weer eens een nieuwe recordprijs liet zien in dollars gemeten. Wij willen hiermede niet zeggen dat u niet in goud moet investeren, maar neem de verhalen met een korreltje zout. Realiseer u dat “Het niet alles goud is wat er blinkt. Er zitten ook dollars tussen.“ Overigens is de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken op een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken gestoten. Er zal de komende tijd wel enig gas terug worden genomen.

De prijs van een vat Brentolie

In deze verwarrende en onzekere tijd voor Noord Afrika en het Midden Oosten kan er natuurlijk geen verstandig woord gezegd worden over de ontwikkeling van de prijs van een vat Brentolie. De markt verkeert in onzekerheid en betaalt wat men vraagt. Bij het aanschouwen van het technische beeld kunnen wij u maar één gezegde voorhouden: “Wat hoog stijgt kan diep vallen”. Wij blijven hierop hopen in de wetenschap dat de stijging van dit moment geen realiteit weerspiegelt.

Onze Strategie

Ook al voorzien wij geen drastische veranderingen in de markt dan blijven wij voorlopig toch afwachtend. De posities in Ordina en in Aziëtrackers werden verzilverd. Wij namen nog wel een nieuwe positie in AMG in, maar hiermede is dan ook alles gezegd.

Den Haag, 6 maart 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.