Tijd voor een adempauze in de goede zin des woords

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (19 juni 2022) 635,75

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief, maar draait omhoog

Middellange termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De inkt van onze laatste blog was nog niet droog toen mevrouw Lagarde aankondigde, dat markten echt niet ongerust hoefden te zijn, want zij had voldoende instrumenten om het oplopende renteverschil tussen de Noordelijke kapitaalmarkten en die van landen als Italië te kunnen terugbrengen. De opmerking op zich was al voldoende om even dat verschil te verkleinen, maar snel daarna bleken woorden niet meer genoeg te zijn. Want ze vergat gemakshalve erbij te zeggen hoe ze dat dan feitelijk zou gaan doen als het nodig zou worden. Het is telkens weer verbazingwekkend om te zien hoe politici denken niet alleen overal verstand van te hebben, maar ook genoeg te hebben aan de woorden “vertrouw me maar”, terwijl de buitenstaander zo langzamerhand wel moet gaan constateren, dat gevestigde politici tot de meest onbetrouwbare leden van onze samenleving horen die er maar zijn. En dus versterkten haar opmerkingen de paniek in de markt in plaats van deze te verzachten.

Afgelopen vrijdag was een belangrijke wereldwijde expiratiedag en dit type handelsdagen wil nog wel eens samenvallen met belangrijke keerpunten in de markt.

Dat de aandelenmarkten niet direct n.a.v. de bekendmaking van de Amerikaanse rentestap opgelucht ademhaalde mag daarom niet geheel vreemd gevonden worden. Die opluchting kan zomaar komende week alsnog plaatsvinden. Het is in elk geval een feit, dat de markten buitengewoon oversold ogen. Onze Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken heeft een dieptepunt bereikt, dat wij voor het laatst in maart 2020 hebben gezien. Van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken is geen sprake maar je kunt ook niet echt spreken van een paniekbodem (die overigens nog wel kan komen), dus dat is ook niet geheel onlogisch. In correcties van de aard die we nu zien, bodemt deze index wel vaker samen met de beurs en dus moeten wij de lage stand van de Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken serieus nemen. De markt nadert een belangrijk keerpunt, als we dat afgelopen vrijdag al niet gezien hebben.

Overigens bereikten een aantal toonaangevende inbdices, waaronder bijvoorbeeld de Nasdaq 100 indexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken, een belangrijk steunpunt in de vorbije week, ook een argument om minstens een opwaartse correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken te verwachten in de komende weken. De Nasdaq 100 IndexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken stuiterde weer omhoog, precies op de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken, die in 2020 twee keer geraakt werd en toen een adempauze in de opmars markeerde.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Figuur 1 ziet er op het eerste gezicht bijzonder slecht uit. Allerlei steunlijnen zijn gebroken. Maar de laatste dagcandle kan positief uitpakken als maandag de beurzen hoger openen en daar ziet het wel naar uit. Ondertussen divergeren veel indicatoren onder in de figuur positief. Er lijkt een opleving aan te komen, die de index minstens tot ca 667 kan terugbrengen. En als dat gebeurt, ontstaan ook op de weekgrafieken positieve beelden, die doen vermoeden dat het daar dan niet bij zal blijven. Juichen kan nog niet, maar er zijn slechtere momenten denkbaar om aandelen te kopen.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken futureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken liet afgelopen week een belangrijke HammerTonkachi. Een witte of zwarte candlestick in een downtrend met aan de bovenzijde een zeer lange schaduw, die 2 tot 3 keer zo groot is als het lichaam. Het is een omkeerpatroon. Copyright Vladeracken zien, die, met een hogere opening op maandag een duidelijk keerpunt aankondigt. De lange rente gaat zakken. Dat wil niet zeggen dat we terug naar negatieve rentes gaan, maar wel dat er aan de scherpe rentestijging in Europa voorlopig een einde lijkt te zijn gekomen. En dit beeld treffen we ook in de VS aan, ook daar is de lange rente met een HammerTonkachi. Een witte of zwarte candlestick in een downtrend met aan de bovenzijde een zeer lange schaduw, die 2 tot 3 keer zo groot is als het lichaam. Het is een omkeerpatroon. Copyright Vladeracken (die de Bears doodslaat) gedraaid. Nu is het mogelijk, dat de aandelenmarkten verder in paniek raken en beleggers gelijktijdig terug in obligaties vluchten. Dat zorgt dan voor de hier omschreven rentedaling. Maar wij gaan uit van het omgekeerde scenario, de rente daalt en dat levert de big-tech en groei-aandelen enige lucht op, voldoende voor ten minste een fatsoenlijke correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omhoog.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers herstelde zich flink na kortstondig de dalende lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van bovenaf geraakt te hebben. Vreemd is het wel, want de opmerkingen van de ECB zorgden juist voor een verkleining van het renteverschil tussen de VS en Europa. Ongetwijfeld lag dat in de vlak na de persconferentie van de ECB bekend geworden hoger dan verwachte inflatie in de VS over de maand mei. Maar de candle van afgelopen week is geen goede, die kondigt een hernieuwde daling aan voor de $-koers. De te breken grenzen blijven 0,97 aan de bovenkant en 0,922 en daarna 0,875 aan de onderkant (bij een slotstand afgelopen week van 0,932).

De Brent Olie prijs

En ook de olieprijzen keerden afgelopen week, ook hier een duidelijke daling die een verdere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in de komende weken in neerwaartse zin voorspelt. Een vat Brent-olie van onder US$86 in de komende zomermaanden is het meest waarschijnlijke koersdoel.

De prijs van een troy ounce Goud

Ook hier is een draai ten kwade, omlaag dus, te zien geweest afgelopen week. Het lijkt er op, dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bij wijze van een pullback enkele weken lang is gevolgd vanaf de onderzijde en dat nu de volgende stap omlaag is ingezet. En daarmee wordt het beeld voor de korte termijn weer gevaarlijker.

Strategie

Afgelopen week zijn wij verder gegaan met het uitbreiden van onze aandelenportefeuilles. Dit keer hebben wij een eerste stap gezet in onze Prijs<Waarde module om portefeuilles te herbalanseren. Dat betekent bijkopen daar waar wij vertrouwen hebben in de aandelen, die relatief flink zijn afgestraft. Aandelen Aalberts, Arcadis, Sanofi, SAP zijn in veel portefeuilles bij- en/of aangekocht.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

23 juni 2022 16.00 Getuigenis voor het congres van FED-voorzitter Powell
24 juni 2022 10.00 IFO cijfers zakelijk klimaat in Duitsland
24 juni 2022 14:30 – 16.00 Allerhande cijfers over de Amerikaanse industrie en het consumenten sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken
29 juni 2022 14:30 Amerikaanse consumentenbestedingen en bruto nationaal product-cijfers

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 juli 2022 verschijnen.

Den Haag, 20 juni 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.