Twee kopschouderpatronen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (14 januari 2022) 783,53

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: positief, maar in gevaar

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Afgelopen week begon heftig met een forse verkoopgolf in de hoek van de big-tech. De zwakke rentemarkt van de week ervoor zorgde voor een soort na-ijleffect waarbij de markt zich kennelijk ineens realiseerde, dat een rentestijging moet leiden tot dalingen van de waarderingen en dus de koersen van dit type aandelen. En toen men zich dat ineens bedacht had, ging het hard. Maar de rest van de week kwamen markten in een wat rustiger vaarwater. Meevallende verwachtingen in de hoek van de semiconductoren hielp in Amsterdam, evenals het feit dat er in Amsterdam ook nog enkele grote banken en verzekeraars in de AEX zitten evenals Heineken dat (overigens net als AB Inbev) ook een prima week achter de rug heeft. Als men dus naar de algehele markt kijkt, dan is er in feite per saldo weinig gebeurd. De bredere markt weet het even niet. De Russell 2000 daalde verder, maar ook hier was geen sprake van een doorbraak.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Het gevolg is dat de technische plaatjes bijzonder tegenstrijdige signalen afgeven op het ogenblik. In figuur 1 ziet u daar een voorbeeld van. In de grafiek zijn tweetegengestelde kopschouderpatronen ingetekend, elk met een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken en een rechterschouder, maar in beide gevallen is van een doorbraak door de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken geen sprake. De zwarte neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken markeert een kopschouderpatroon dat negatief is, een doorbraak omlaag heeft dus zeer negatieve consequenties en de rode neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken markeert het positieve kopschouderpatroon, een doorbraak omhoog is juist een nieuw startschot voor een voortzetting van de langere termijn opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Maar ook de indicatoren onder in de figuur geven geen uitsluitsel over de te verwachten richting van de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken. Het is dus, zoals wel vaker in beleggersland, afwachten op een definitief signaal.

De lange (10-jaars) rente

De rente op de kapitaalmarkten heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt. Voor de Amerikaanse 10-jaars TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken is de steun op 127,5 nu erg dichtbij, terwijl de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken een candle produceerde voor de week die gemakkelijk als positief kan worden uitgelegd. Dat wijst erop, dat de dreiging van de kant van de rentemarkt even weg is. Kennelijk heeft de markt meer gegevens nodig over de inflatieontwikkeling alvorens hetzij de stijging hervat wordt hetzij een rentedaling wordt ingezet, al was het maar als een tijdelijke rustpauze. ECB-voorzitter Lagarde geeft deze week een speech, misschien dat zij meer richting aan de markt kan geven.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw een zwakke week voor de $, maar na een aanvankelijke doorbraak omlaag door de oplopende trendlijn, die in mei 2021 is begonnen, sloot de $ uiteindelijk netjes boven die lijn op 0,876. Bovendien oogt het beeld enigszins oversold, dus een hernieuwing van de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken vanaf dit punt zou niet onlogisch zijn. Maar bij een opening onder 0,876 is de volgende sterkere steun op 0,861 niet meer erg ver weg en moet gevreesd worden, dat de lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de $ definitief hervat is.

De Brent Olie prijs

De olieprijzen hadden opnieuw een goede week en Brent brak daarbij zelfs door de vorige top heen. De weg ligt nu open voor een vervolg richting US$86 – US$87 per vat. Dat de $-koers daalde zal hierbij zeker geholpen hebben. Opvallend is dat de oliemajors vorige week ook een goede week achter de rug hadden hetgeen er op wijst, dat de markt van een verdere stijging van de olieprijzen uitgaat.

De prijs van een troy ounce Goud

De goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken steeg weer in de voorbije week, maar aan het algehele beeld, dat wij vorige week schetsten is niets veranderd.

Strategie

Wij zijn niet volledig in aandelen belegd, maar hebben in de portefeuilles van onze klanten wel een overweging in meer klassieke aandelen. Het gevolg is dat het merendeel van de portefeuilles van onze klanten de maand januari tot dusverre in positief territorium zijn begonnen, ondanks een per saldo gedaalde AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Aan die samenstelling en spreiding verwachten wij deze week weinig te veranderen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

17 januari 2022 3.00 Cijfers over de Chinese groei van het binnenlands product en de ontwikkeling van de detailhandel
18 januari 2022 11.00 ZEW Sentimentsindicatoren voor Europa en Duitsland
20 januari 2022 11.00 Europese inflatiecijfers consumentenbestedingen
20 januari 2022 13.30 Vrijgave notulen afgelopen ECB-vergadering
21 januari 2022 13.30 Speech ECB-voorzitter Lagarde
24 januari 2022 10.00 Europese PMI-cijfers Markit
24 januari 2022 15.45 Amerikaanse PMI-cijfers Markit
25 januari 2022 10.00 Duitse IFO-sentimentscijfers

Komende week gaan de eerste bedrijfscijfers over het vierde kwartaal verschijnen en daarna barst het cijferseizoen weer echt los. Dat gaat mee- en tegenvallers geven en kan tot grote uitslagen leiden (zie bijvoorbeeld de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de berichten van Philips en Atos).
NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 31 januari 2022 verschijnen.

Den Haag, 17 januari 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.