De Statistieken spreken over 2017 en 2018 (2)

(publicatiedatum 9 februari 2017)
In ons artikel van 22 januari van dit jaar hebben wij u laten zien hoe een aantal statistieken het jaar 2018 de hemel in prijst. Zij zijn het er allemaal over eens dat ons een goed beleggingsjaar te wachten staat, althans de slotkoers van het jaar 2018, zo wordt er in voorspeld, zal hoger liggen dan het slot van 2017. Het betrof statistieken, die zich op het begin van de maand baseren. Maar er zijn ook statistieken, die uitgaan van de gehele maand of een gedeelte van de maand januari. Zij konden uiteraard nog niet opgenomen worden en derhalve doen wij dit nu na afloop van de maand januari.

Kanttekening

Er past natuurlijk wel een kanttekening gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Markten hebben een flinke veeg uit de pan gekregen. De Dow Jones liet afgelopen maandag de grootste absolute daling aller tijde zien. Let wel, absolute daling, want relatief viel het reuze mee en kwam de daling niet eens in e buurt bij grote crashes. In 1987 daalde de Dow Jones op maandag 19 oktober meer dan 22% t.o.v. de slotkoers van de vrijdag ervoor, dus de 4,6% van maandag kwam daar niet eens bij in de buurt. Maar de statistieken die wij hier bespreken, zeggen niets over de wijze waarop de doelen behaald worden. Een positief jaar betekent een stijging van de koers tussen 1 januari en 31 december. Wat er verder in dat jaar gebeurt, hoe die stijging behaald wordt, daar zeggen deze statistieken niets over!

Iedere eerste dag van de maand

Maar eerst nog een statistiek, die betrekking heeft op de eerste van de maand. Tom Gentile koopt steeds op de laatste dag van de maand en verkoopt op de eerste dag van de daaropvolgende maand. Tom had in 2017 (voor zijn doen) een prachtig jaar. Hij verdiende 28,32 punten met 10 positieve transacties en 2 negatieve. Wij hebben nu de gegevens over 3 jaar. De eerste twee sloten af met een negatief resultaat van 7,78 punten, maar voor de drie jaar waarvoor wij nu gegevens hebben verzameld, komt de winst op 20,54 punten. Dat werd dus behaald met 36 transacties waarvan 15 verlies opleverden. Als de transactiekosten nog van de winst afgetrokken worden dan blijft er niet veel meer over. Voorlopig zijn we geen voorstander van de methode Gentile. Uiteraard is de Genile methode geen voorspeller. Het is een simpel handelssysteem, waarvan de waarde nog bewezen moet worden.

De Kaeppel Indicator

Jay Kaeppel was van mening dat de gehele maand januari een indicatie kon zijn voor de resultaten van het jaar en hij ontwikkelde daartoe de volgende formule:

Als de eerste vijf dagen van januari afsluiten met winst geeft hij 1 punt; als de laatste vijf dagen van januari afsluiten met winst geeft hij nogmaals 1 punt; als januari in zijn geheel afsluit met winst geeft hij wederom 1 punt.

Voor 2017 voorspelde deze methode met een kans van 66,7% dat het jaar positief zou afsluiten. Kaeppel kreeg gelijk. Zowel de S&P500 als de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken sloten het jaar positief af. Nu, in januari 2018 liggen de kansen voor beiden opnieuw op 66,7% dat de markt het jaar positief zal afsluiten. De eerste vijf dagen sloten voor beide indexen positief af, ook de maand sloot positief af, maar in de laatste vijf dagen liet de markt het afweten. Er was een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken aan de gang en dat gedeelte kan niet beloond worden met een punt.

December-Low Indicator

Lucien Hooper stelde ergens in de zeventiger jaren dat een Low in de DJIA, in het eerste kwartaal, onder de voorafgaande December Low een aankondiging is van een negatief resultaat voor dat jaar.
In het jaar 2017 kwam de Dow Jones Industrial Index niet onder zijn Low van december 2016. Het zou dus een mooi jaar moeten worden volgens Hooper en inderdaad 2017 sloot met een mooie winst voor de DJIA.
Op de eerste dag van de maand december 2017 werd er door de DJIA een Low gezet van 19.138,79. Als u dus wilt weten hoe het jaar 2018 gaat aflopen dan kunt u dat dus volgens Hooper weten op het einde van maart. Controleer daarvoor de Lows van de DJIA.

De Januari Indicator

“Zo januari gaat, zo gaat het jaar”. Dit is een aloude wijsheid, die afkomstig is van de New York Stock Exchange. Als wij uitgaan van de resultaten zoals vermeld in de literatuur dan zou in 73% van de 85 jaar, waarover gerapporteerd werd, deze wijsheid opgaan. Wij hebben een eigen opstelling gemaakt (in de literatuur konden wij geen uitsplitsing per jaar vinden) en meldden vorig jaar dat wij met 33 waarnemingen een verhouding vonden van 55-45. De maand januari 2017 sloot voor wat Amerika betreft positief af en het jaar eveneens. Het percentage verbetert dus iets naar 56-44. Bijna alle beurzen inde wereld hadden een mooie maand januari 2018 en dus zou het gehele jaar positief moeten afsluiten, maar de kans daarop is volgens onze statistiek slechts 56%.

Conclusie

In ons eerste artikel lieten wij u zien, dat 5 verschillende statistieken zowel voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken als voor de S&P500 (en/of Dow Jones Industrial Index) een positief beursjaar voorspelden. Alleen de Presidential Cycle statistiek, die in principe alleen maar voor de S&P500 Index geldt, voorspelde een negatieve uitkomst. Met de boven beschreven statistieken hebben wij nu een totaal van 7 grafieken waarvan er een negatief is voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en 8 betreffende de Amerikaanse markten, waarvan er ook een negatief is. Alles tezamen genomen lijkt het er dus goed uit te zien en mag men vertrouwen op een mooi jaar. Vergeet echter niet dat men dat alleen kan doen als men zich realiseert, dat het statistieken zijn. Zij geven alleen maar kansen aan en daarenboven hadden wij hier en daar wel liever nog een aantal jaren meer gezien als basis voor de analyse.

Den Haag
9 februari 2018
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV handelt voor sommige cliënten conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.