De versnellingsfase

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (23 januari 2022) 763,70

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief

Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: positief, maar in gevaar

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Januari begint er behoorlijk slecht uit te zien. De S&P 500 Index ligt nu nog 110 punten boven de laatste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van enig belang, die in september 2021 is aangetikt (4.279). En er is sprake van een versnelling, dus de kans dat wij deze bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken komende week gaan zien is levensgroot. Maar daarmee is er nog niet zo heel erg veel aan de hand. Echt negatief wordt het beeld pas als de koers tot onder dit niveau zakt. Tot die tijd kan hooguit gesteld worden dat het proces van topvorming in de markt lijkt te zijn begonnen, topvorming volgend op de enorme rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die wij gezien hebben na de Covid-crash van 2020. Maar de Russell 2000 IndexEen Amerikaanse index die wordt berekend uit de koersen van 2000 kleine tot middelgrote bedrijven (1001ste tot 3000ste grootste binnenlandse aandelen beoordeeld op basis van hun markt-kapitalisatie). Copyright Vladeracken is wel door een zeer belangrijke steun gezakt. Ook hier kan op korte termijn een verder koersdaling van zo’n 3% à 4% worden verwacht. In dit beeld is een herstel daarna ook mogelijk, maar dan slechts als pullback naar het niveau van de doorbraak omlaag. Het lange termijn beeld is dat van een stevige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omlaag die nog maar net begonnen is. Short gaanHet verkopen van effecten die men niet in bezit heeft. Ook de aankoop van Putopties valt onder dit begrip. Copyright Vladeracken in deze markt op dit moment is niet verstandig. Men kan dan beter eerst de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omhoog afwachten. Maar beleggers moeten kopschuw worden van dit beeld.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Ondertussen heeft de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken in elk geval de kleinste kopschouderformatieDit patroon bestaat uit drie toppen waarbij de middelste de hoogste is en waarbij onder de twee tussenliggende bodems een lijn getrokken kan worden. Als deze lijn (neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken) na de derde top naar beneden toe doorschreden wordt is dit de bevestiging van het patroon. Het is in het algemeen een omkeer patroon. Er is ook een Inverted Head and Shoulder patroon. Hierbij is de middelste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken de laagste. Copyright Vladeracken die wij vorige week lieten zien als ware die in ontwikkeling om zeep geholpen. De koers is zelfs teruggezakt tot aan de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van het kopschouderpatroon dat zich als een zeer groot toppatroon aftekent. Deze neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken loopt iets op en ligt nu tussen 750 en 755. Een doorbaak omlaag door deze steunlijn betekent een koersdoel van ongeveer 680 voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Als de markt in paniek raakt in de komende dagen kan dit niveau snel bereikt worden, maar het meest waarschijnlijke scenario is een doorbraak omlaag gevolgd door een pullback terug naar de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken. Daarna kan, afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van inflatie, de koers in tweede instantie alsnog naar dat punt toe zakken. Dit koersdoel valt samen met toppen en bodems uit het begin van 2021 (677 – 688) en is daarmee een logisch punt voor het einde van de huidige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken.

De lange (10-jaars) rente

De rente op de kapitaalmarkten steeg aanvankelijk opnieuw, maar uiteindelijk heeft in de VS de belangrijkste steun van dit moment het gehouden. Er is een adempauze in de obligatiemarkten op komst. Dat is niet geheel vreemd, als aandelenmarkten in paniek raken vluchten beleggers in obligaties en daalt de lange obligatierente. Deze daling is daarmee niet persé positief voor de aandelenmarkten omdat hij nu niet leidend maar volgend is. Toch zal het de negatieve reacties op de aandelenmarkten temperen. Vanuit de ECB en de FED is weinig zorgelijks te horen geweest afgelopen week, nu alleen nog een verbetering in de inflatiecijfers. En die moet zich nog aandienen.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Een week geleden dook de $ heel even omlaag door de oplopende trendlijn, die in mei 2021 is begonnen, maar sloot de $ uiteindelijk netjes boven die lijn op 0,876. Afgelopen week is dit herstel doorgegaan. Maar daarmee is ook wel alles gezegd. Want de weekcandle zelf is slechts een “inside” candle geworden hetgeen vooral betekent dat ook afgelopen week meer van hetzelfde heeft gegeven, een langzaam dalende beweging die voorlopig slechts als correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken geldt. Het blijft hier dus afwachten.

De Brent Olie prijs

Het is alweer de vijfde week op een rij, dat de olieprijzen zijn gestegen. Daarmee oogt het beeld wat overbought. Maar de voorgaande top is nu duidelijk overschreden. Zoals wij vorige week al zeiden: de weg ligt nu open voor een vervolg richting US$86 – US$87 per vat.

De prijs van een troy ounce Goud

De goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken steeg opnieuw in de voorbije week, maar aan het algehele beeld, dat wij twee weken geleden schetsten is niets veranderd. Maar het moment van beslissing komt naderbij.

Strategie

Wij zijn niet volledig in aandelen belegd, maar hebben in de portefeuilles van onze klanten wel een overweging in meer klassieke aandelen. Aan die samenstelling en spreiding verwachten wij ook deze week weinig te veranderen.

Agenda voor de komende week

24 januari 2022 10.00 Europese PMI-cijfers Markit
24 januari 2022 15.45 Amerikaanse PMI-cijfers Markit
25 januari 2022 10.00 Duitse IFO-sentimentscijfers
26 januari 2022 20.00 Rentebesluit Amerikaanse Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken (FED)
27 januari 2022 14.30 Cijferregen over de Amerikaanse economie (bestedingen)
28 januari 2022 11.00 Consumentenvertrouwen Eurozone
1 februari 2022 8.00 Detailhandelscijfers Duitsland
1 februari 2022 10.00 ECB “Bank Lending Survey”

Komende week gaan meer en meer bedrijfscijfers over het vierde kwartaal verschijnen. Dat gaat mee- en tegenvallers geven en kan tot grote uitslagen leiden (zie bijvoorbeeld de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de berichten van Philips en Atos).

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 31 januari 2022 verschijnen.

Den Haag, 24 januari 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.