En dat houdt nog even aan

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-12-14: 406,17)

Onze conclusies:
Korte termijn: in reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn: in reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Lange termijn: negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Na de forse daling van afgelopen vrijdag ziet het er niet meer naar uit dat het een vrolijk kerstfeest gaat worden op de beurs. De week sloot op 406,17 en liet daarmede een val zien van meer dan 4%. Wij moeten ver teruggaan om iets dergelijks te zien. In 2011 was het nog erger. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken viel daarmede door een sterke steunzone rond 408. De index bevindt zich nu in een breed scala van steunlijnen maar zoals u hieronder zult zien ligt de volgende sterke steun rond 391. Door het geweld van afgelopen week zijn de indicatoren in de weekgrafieken overal gaan dalen. Dit duidt er al op, dat u niet een snel herstel kunt verwachten. Natuurlijk kan een negatieve draai door een goede week gemakkelijk ongedaan gemaakt worden, maar in het samenstel van indicatoren dat wij gebruiken hebben veel indicatoren waaronder de Tetherlijnen duidelijke waarschuwingssignalen afgegeven en dat is niet mooi. De overbought posities zijn overal opgeheven en de markten beginnen er nu op korte termijn oversold uit te zien. Er is echter nog voldoende ruimte om te veronderstellen, dat de daling nog niet is afgelopen. Het jaar 2013 sloot af op 401,79. De kansen dat Amsterdam het jaar afsluit op een lager niveau zijn nu groot en het jaar 2014 belooft daarmede een verloren beursjaar te worden. Het positieve nieuws is dat er nergens negatief gedivergeerd wordt. Niet in de daggrafieken en niet in de weekgrafieken en dat zou er op kunnen wijzen dat de markt op weg is naar een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken. Om het negatieve resultaat van de afgelopen week aanschouwelijk te maken laten wij u hieronder de week grafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zien.

BLOG 20141215 FIG1aAEX

Figuur 1.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken viel afgelopen week door zijn steun op 408. Daarna brak hij ook nog door de twee gemiddeldes (10 en 30) en hij bleef min of meer hangen op het MA40, dat niet in bovenstaande figuur getekend werd.

Op de grote beurzen ziet men niet overal hetzelfde beeld. De steun varieert. De DAX bleef hangen op de bovenste lijn van zijn dalende kanaal waaruit hij eerder was uitgebroken. De DJIA vond steun op zijn MA10 en de S&P500 bleef hangen op zijn opgaande trendlijn die samenviel met het MA10. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken daaronder daalt en daarover zijn alle beurzen het eens. De week is dus ook in een negatieve modus gekomen. En alhoewel op de beurs geen enkele mogelijkheid mag worden uitgesloten duidt dit er op dat de daling nog geen einde heeft gevonden. Hierover zijn ook de kortere termijn grafieken het eens. Nergens is er een indicator te vinden die ook maar het geringste teken van een aanstaande stijging geeft. Alhoewel in de figuur veel steunniveaus voor de leesbaarheid werden weggelaten laten wij u de sterkere zien. Rondom 390 ligt een goede steun. Ook circa tien punten lager kan de val zich keren. Maar als de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 366 wordt gekruist dan ziet het er niet zo goed meer uit. Wij verwachten echter niet dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zover zal gaan.

De Rente

Opnieuw daalde het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaars Nederlandse Staatsleningen. Nu tot 0,76%. Maar het gaat niet allemaal meer van harte. De 3-maands Euribor lijkt aan een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken bezig te zijn. En de situatie op de markt van de High Yield BondsZeer hoogrentende obligaties van minder solide ondernemingen met een rating van C3 of lager. Bij een C3 rating schat de markt in dat de kans dat de debiteur in het eerste jaar failliet gaat 25% bedraagt en dat de kans dat de onderneming in het tweede jaar failliet gaat 50% bedraagt. Copyright Vladeracken is niet zo mooi meer. Over een brede linie ziet men de koersen daar dalen (lees de rente stijgen). De risicopremieExtra rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op een obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken of een aandeel omdat het risico groter wordt geacht dan normaal. Copyright Vladeracken voor obligaties die niet tot de top horen stijgt al enkele maanden. Het huidige lage renteniveau is ongekend. De Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken beschikt dus niet over voorbeelden en dat maakt de interpretatie van de feiten niet gemakkelijker. De grafieken duiden er op dat een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken nabij is maar zeker met de plannen van Draghi in het vooruitzicht mag men daar nog niet te sterk op bouwen. Ook in Amerika is de rente opnieuw sterk gaan dalen. Voorlopig ziet het er dus naar uit dat u met een mager resultaat op uw spaarcentjes rekening moet houden.

De US$ in €’s uitgedrukt

De dollar doet het wat kalmer aan. De weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 81 was te sterk. Er moeten krachten verzameld worden. Dit proces kan nog wel even duren en dat betekent dat we met een daling van de dollar rekening moeten houden. De glans is er dus even af, maar de langere termijn ziet er nog steeds positief uit.

De Prijs van een vat Brentolie

Het deed opnieuw zeer veel pijn bij velen. De prijs van een vat Brentolie daalde verder tot US$61,9. De volgende steun (schrik niet) ligt op US$54. Of hij daar zal komen is een andere vraag. Technisch gesproken is dit zeer goed mogelijk want er is op dit moment geen enkel signaal dat het afgelopen zou zijn met de geseling van de producenten. De consument vaart er wel bij.

Het Goud

Als men op de weekgrafiek af kan gaan dan heeft de Prijs van een troy ounce Goud nog een flinke weg te gaan alvorens er problemen op gaan doemen. Op de dagchart liggen de kaarten iets anders geschud. Daar wijst alles erop dat er even een deuk komt in de euforie. Onder het geweld van de dalende aandelenmarkten zou deze deuk mee kunnen vallen.

Strategie

Daar waar de contracten dit toelaten hebben wij korte termijn short posities ingenomen. Voor het overige komt het feit dat wij overal nog grote kasposities hebben ons zeer goed van pas. Wij wachten op dit moment rustig af maar houden er rekening mee dat wij in de loop van de week de shortposities afbouwen.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze  nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 15 december 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.