Vol verwachting ……..

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (19 november 2018) 522,43

Onze conclusies:
Korte termijn: positief / verdeeld
Middellange termijn: positief
Lange termijn: negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Eigenlijk is er niets te melden met dien verstande, dat het ernaar uitziet dat de S&P500 de weg omhoog is ingeslagen. Daar kan overigens volgende week een kink inkomen nu de onderhandelingen met China op niets zijn uitgelopen. Andere beurzen zijn echter nog niet zover. Als er geen gekke dingen gebeuren dan zal het scenario voor de komende week zich ontrollen zoals vorige week beschreven. De Adam Bodem gaat zich mogelijk omzetten in een positief Kop/Schouderpatroon. En er lijkt niet veel tijd meer nodig voordat de derde bodem, die hiervoor nodig is, zal worden neergezet. De eerste koopsignalen zijn reeds verschenen, maar hiermede moet men voorzichtig zijn, want zolang het Kop/Schouder patroon nog niet af is zitten de beurzen in een middellange termijn dalend kanaal. En zolang dit kanaal niet verlaten is blijven de mogelijkheden om met long posities winst te maken, zeer beperkt. De doorbraak ligt voor de S&P500 op een koers boven 2.815 en voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op een koers boven 533,45. De alom te beluisteren roep om in te stappen nu de beurzen een behoorlijke veer gelaten hebben, moet dus nog niet gevolgd worden, zij het dat bepaalde individuele aandelen, die niet meedoen aan de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, wel degelijk mogelijkheden bieden, maar zij vallen niet onder deze aanbeveling. Short gaanHet verkopen van effecten die men niet in bezit heeft. Ook de aankoop van Putopties valt onder dit begrip. Copyright Vladeracken is ook geen optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken, want de markt verkeert weliswaar in een downtrend maar het ziet er, zoals gezegd, naar uit dat hij zich opmaakt voor een eindejaarsrally. Afwachten blijft dus de boodschap. Wij zullen u de situatie laten zien aan de hand van de gebruikelijke daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

In de figuur valt het onmiddellijk het dalende kanaal op. Daarnaast is er een MA50 getekend dat ook dalend is en de koers ligt daar nog onder. Geen optimist kan beweren dat de markt positief is. De indicatoren daaronder zullen zijn stemming niet verbeteren, want zij zijn ook dalende, zij het dat ze positief divergeren. Er zijn ook positieve punten. Beide indicatoren (het zijn korte termijn indicatoren) liggen al diep. Er is niet veel meer nodig voordat ze draaien. Dit past in een breder beeld. In Amerika zijn dezelfde indicatoren al aan het stijgen. Dat is ook het geval in China. Japan en Europa zijn nog niet zover. Overal in de wereld ziet men dat de week indicatoren stijgende zijn. En er is overal sprake van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken. In de grafiek hebben wij twee bodems aangeduid. Als er een derde bodem wordt gevormd die hoger ligt dan de tweede en deze bodem breekt door de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken op 533,43 dan is er sprake van een Kop/Schouderpatroon. Het doel van een dergelijk patroon ligt ergens rond 566. Maar de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is daar nog niet. Eerst moet hij door het MA50 breken en pas daarna komt het cruciale niveau van 533,43 in het vizier. De doorbraak door het MA50 wordt niet gemakkelijk want daar ligt ook de bovenkant van het dalende kanaal. Een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken boven 533,43 brengt de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken dus buiten dit kanaal en dus wordt de middellange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken dan verlaten. Dit zou het begin van een Kerstrally kunnen zijn. Wij houden het daarop maar, voorzichtig als wij zijn, wachten wij wel de doorbraak af alvorens onze liquiditeiten aan te spreken.

De Rente

Als er iets tegenvalt dan is het wel de schijnbare onmogelijkheid voor het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op Nederlandse Staatsleningen met een gemiddelde looptijd van 10 jaar, om het gebied tussen 0,45% en 0,65% aan de bovenkant te verlaten. Binnenkort gaat een nieuwe poging ingezet worden, maar of het dit keer gaat lukken is niet duidelijk. Logisch zou zijn als de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken plaatsvindt gelijktijdig met het inzetten van de kerstrally. En dat betekent op zijn beurt weer dat een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken nadien wel eens beperkt of schokkerig zou kunnen worden.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is zijn gewonnen terrein weer aan het prijs geven. De indicatoren zijn dalende en zij divergeren negatief, zowel in de dag- als in de weekgrafiek.

De prijs van een vat Brentolie

Gedurende zes weken op een rij is de Brentolie prijs nu gedaald. De afstand tot zijn top van US$86,7 per vat tot aan zijn dieptepunt van US$65,0 laat zich berekenen op US$21,7 ofwel 25% (kom daar maar eens om bij de pomp). Er is op dit moment een lichte stijging waar te nemen, maar de weekgrafiek is nog erg negatief. Zolang deze niet draait zal ieder herstel gedoemd zijn te falen. Maar een stijgende olieprijs zal de aandelenmarkten stimuleren. En in ieder geval voor even kunnen zij daarvan profiteren.

Het Goud

Er is een lichte opleving van de prijs van een troy ounce Goud waar te nemen, maar dit gaat niet
lang duren. De weekgrafiek geeft geen enkele aanleiding om positief te zijn.

Strategie

Wij zijn op zoek naar aandelen waar wij in kunnen stappen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

De BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken-overeenkomst nadert het kookpunt in Groot-Brittannië. Zelfs het aftreden (gedwongen door haar eigen partij) van Prime Minister May is niet meer ondenkbaar. Maar een positieve uitslag van de stemmingen in de UK zouden bijzonder positief op de Europese aandelenmarkten kunnen uitwerken. En ondertussen is er ook nog de discussie rond de begroting van Italië. Daar lijkt een oplossing mogelijk in de zin dat europa wat toeschietelijker lijkt te worden. Maar dat zou juist negatief kunnen uitwerken op de Europese aandelenmarkten. Hoe het ook zij, beide problemen kunnen komende week voor wilde uitslagen zorgen.

En dan is er het stuklopen van de onderhandelingen met China en de nog binnensijpelende uitslagen rond de Amerikaanse Mid-Term verkiezingen. Al deze zaken lijken komende week belangrijker dan de feitelijke economische data die gepubliceerd worden.

21 november 2018 1.00 Europees besluit over de Italiaanse begrotingsproblematiek
21 november 2018 9.00 Niet-monetaire beleidsvergadering ECB
22 november 2018 13.30 Vrijgave notulen laatste monetaire beleidsvergadering ECB
26 november 2018 10.00 IFO economische verwachtingencijfers voor Duitsland

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 19 november 2018
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.