Beurscommentaar: Het risico zit aan de onderzijde

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-05-16): 399,56

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: verdeeld
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

Alle positieve economische berichten ten spijt, in de afgelopen maanden zijn wij geen steek verder gekomen als het om de grote aandelenindexen gaat. En het ziet er nog altijd niet naar uit dat daar snel verandering in gaat komen.

BLOG 20140519 S&P500 FIG1

Figuur 1.

In figuur 1 hebben wij de daggrafiek van de S&P 500 opgenomen. Afgelopen week was geen goede beursweek in Amerika, maar vrijdag werd toch nog op een positieve noot afgesloten. Dat kan natuurlijk het begin van iets moois worden, maar als u naar de indicatoren en de ontwikkelingen in de weken ervoor kijkt, dan lijkt de kans daarop niet erg groot. Er is sprake van flinke negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken in de indicatoren. In de figuur hebben wij een CCI getekend en een Slowed Stochasticsvan George Lane. De formule is gebaseerd op het gegeven dat wanneer koersen stijgen de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de hoogste koers van de dag te komen terwijl in dalende trends de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de laagste koers van de dag te komen. Er worden twee lijnen getekend de %K en de %D die elkaar moeten kruisen. De formule luidt: %K = 100*[(Slotkoers – L5) / (H5 – L5)]; %D = 100*(H3 / L3) waarbij L5 = Lowest Low van de laatste vijf dagen; H5 = Highest High van de laaste vijf dagen. Men gebruikt een Slowed Stochastics en een Fast Stochastics. De Slowed Stochastics is in tegenstelling tot de Fast Stochastics verzacht door het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Copyright Vladeracken. Beiden dalen, maar waar de S&P 500 in de voorbije weken voortdurend hogere topjes en hogere bodems liet zien zakten de indicatoren geleidelijk verder weg. De CCI zit inmiddels in negatief territorium en de stijging van vrijdag heeft daar niets aan kunnen veranderen. Wij gaan uit van weer een zwakke week met als eerste doel voor de S&P de onderkant van de Keltner Channelvan Chester W. Keltner. Hij ging uit van een 10-daags Voort-schrijdend Gemiddelde van de Typical Price. Hij berekende ook een 10-daags Voortschrijdend Gemiddelde van de Daily Range en dit werd onder en boven het Typical Price Gemiddelde geprojecteerd. Indien de koersen boven de bovenste lijn kwamen werd dit gezien als een bullish signaal en wanneer de koersen onder de onderste lijn sloten was dit een bearish signaal. Latere auteurs gingen uit van een exponentieel Moving Average en zij vervingen de Daily Range door de Average True Range. Copyright Vladeracken in de figuur, die nu bij circa 1.850 ligt, ruim 30 punten lager dan de slotstand van vrijdag.

En daar hoeft het niet bij te blijven, want ook in de week- en maandgrafieken zijn weinig argumenten te vinden om optimistisch te zijn.

Voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ligt de steun rond 390, daar waar zowel de Keltner Channelvan Chester W. Keltner. Hij ging uit van een 10-daags Voort-schrijdend Gemiddelde van de Typical Price. Hij berekende ook een 10-daags Voortschrijdend Gemiddelde van de Daily Range en dit werd onder en boven het Typical Price Gemiddelde geprojecteerd. Indien de koersen boven de bovenste lijn kwamen werd dit gezien als een bullish signaal en wanneer de koersen onder de onderste lijn sloten was dit een bearish signaal. Latere auteurs gingen uit van een exponentieel Moving Average en zij vervingen de Daily Range door de Average True Range. Copyright Vladeracken, de voorgaande bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken èn het MA 200 samenkomen op dit moment. Een koers onder dit niveau betekent een duidelijk verkoopsignaal, daarboven wordt de al weken aan de gang zijnde zijwaarts kabbelende beweging slechts voortgezet.

De Rente

Met een slotwaarde van 1,64% voor de 10-jaarsrente in de €-zone is de rente hard op weg naar het dieptepunt van 1,48%, dat in 2012 werd behaald. niets lijkt dit meer in de weg te staan. Voor het lange temrijn beeld van de rente kan dit grote consequenties hebben, want daarmee is de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken uit 2012 niet langer dé bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van de rentedaling van de afgelopen decennia. Maar er zijn nog altijd verschillende scenario’s denkbaar waarbij 1,48% wel het uiteindelijke lange termijn dieptepunt kan blijken te zijn geweest. Daartoe moet nu eerst de test van 1,48% worden afgewacht. Het is dus nog steeds geen tijd om langlopende staatsobligaties te kopen, het risico van dit type belegging is en blijft te groot.

De US$ in €’s uitgedrukt

Het effect van de opmerkingen van Draghi is inmiddels weggeëbd. De koers van de $ steeg te snel en heeft even tijd nodig om op adem te komen. Maar een verdere stijging in de komende weken richting 1,32 – 1,35 (0,743 in omgekeerde termen) is heel goed mogelijk. Voor het lange termijn beeld verandert dat weinig, maar op korte termijn levert, dat de Europese export even wat lucht op. Het is opvallend om te zien, dat de kleinere valuta, die vorig jaar bij de aankondiging van het einde van het Amerikaanse opkoopprogramma zwaar onderuit gingen, nu over een breed front aan het herstellen zijn. zie bijvoorbeeld de grafieken van de Australische $ en de Noorse Kroon.

De prijs van een vat Brentolie

De olieprijs is weer onderweg naar de bovenkant van het consolidatiekanaal dat momenteel tussen $105 en $113 ligt. Voor de vakantiegangers is dat natuurlijk geen goed nieuws, want nu stijgen $ èn olie tegelijk. Maar het is voor de belegger vooral meer van hetzelfde.

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van het goud is inmiddels ook in een relatief smalle consolidatierange terecht gekomen met steun op US$ 1.255 per troy ounce en weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op US$ 1.332. Tussen deze twee grenzen moet de korte termijn belegger van het goud afblijven en wachten op meer duidelijkheid.

Strategie

Wij blijven voorzichtig aan de kant staan. Maar wij gaan gebruik maken van de mogelijkheden om de kasposities te vergroten. Obligaties zoeken wij nog steeds, maar dan wel met relatief korte looptijden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 19 mei 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.