Bijna, maar ………

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-04-27) 504,01

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld tot positief. Overbought
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Wij gaan in Amsterdam nu de vierde week in van een fase van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken die begon met het plaatsen van een top op 510,37. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken heeft in die periode al eenmaal een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken aangetikt van net boven 493 en het zou ons niets verbazen als dat nog een tweede keer gaat gebeuren. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken wordt daarbij geholpen door het dividendseizoen. Deze index wordt immers niet gecorrigeerd voor de uitgekeerde dividenden. Maar ook bij onze oosterburen is het beeld niet anders. Ook de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken verkeert in een fase van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken. Het beeld ziet er daar zelfs zwakker uit omdat de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken al is teruggevallen tot op het niveau dat wij eind maart bereikten en dat voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken toen op 480,96 lag.

Dat wij relatief sterk blijven liggen heeft met enkele individuele aandelen te maken. Want het merendeel van de koersen van de aandelen in ons universum is ook al enige tijd met een fase van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken bezig.

BLOG 20150427 FIG 1 AEX

Figuur 1.

In figuur 1 hebben wij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken uitgezet met daaronder een Avance-Decline Indicator. Maar deze indicator is berekend op basis van ons universum en dat is niet alleen veel groter dan dat van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken (ruim 700 beursgenoteerde aandelen), het is ook veel internationaler gespreid. Dit universum bestaat uit aandelen van bedrijven die aan vrijwel alle grote beurzen in de wereld zijn genoteerd. En u ziet dat deze indicator al enige tijd dalende is en zich inmiddels zelfs in negatief territorium bevindt.
Dit is ook tegelijkertijd het goede nieuws. Bij veel aandelen nadert de fase van consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken alweer zijn einde. Toch mag men nog niet vooruitlopen op een hervatting van de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. De consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken is nog niet voorbij en hij zou zomaar kunnen uitmonden in een toppatroon waaruit juist een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag volgt. Wat dat betreft is de Griekse situatie, maar ook de situatie in de Oekraïne gevaarlijk genoeg voor een plotselinge neerwaartse reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de staart van deze consolidatiefase.

De Call/Put Ratio onderin de figuur is ook nog aan de hoge kant. Ook hier zou het gezond zijn voor de markt als deze nog enigszins kan dalen. Een hoge Call/Put Ratio wijst op een te groot optimisme voor de korte termijn en dat is niet de juiste voedingsbodem voor een gezond vervolg van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken.

Nog even geduld is daarmee het devies.

De Rente

Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen heeft afgelopen week de gehele daling van de week ervoor ongedaan gemaakt. als de rente ook deze week nog oploopt, ook al is dat maar een klein beetje, dan zou hiermee wel eens een belangrijke bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken gezet kunnen zijn. Een rentestijging, die al op korte termijn in gaat, ligt dan in het verschiet. Dat de ECB ondertussen gewoon doorgaat met aankopen van leningen zal daarin de pret niet drukken. Ook in de tijd dat de FED met haar opkoop programma druk in de weer was is de rente in de aanloop fors gedaald, maar steeg de Amerikaanse rente vervolgens geleidelijk aan gedurende de fase dat het programma daadwerkelijk liep. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak, ook in deze markt.

De US$ in €’s uitgedrukt

Het begint er meer en meer naar uit te zien dat de $ met een dubbele top bezig is ten opzichte van de €. De steun ligt bij 90,3 en daar zijn wij nu hard naar op weg. Afblijven is dus ook hier nog het devies.

De  prijs van een vat Brentolie

Bij de olieprijzen is juist de omgekeerde beweging te zien. Daar is afgelopen week een succesvolle test uitgevoerd van de steun op US$ 63 (Brent). Zolang de koers daarboven kan blijven moet men constateren dat zich een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken heeft afgetekend die met een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog is afgesloten. En dat betekent dat de weg omhoog open ligt. Een dalende $ zal dit effect voor de vakantiegangers in Europa overigens kunnen neutraliseren.

Het Goud

Het goud daarentegen is opnieuw aan een daling begonnen. En dat is geen goed teken. Want de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die in maart gezet werd (US$ 1.140) is nu het doel en met de relatief lage recente top is een doorbraak omlaag daarna niet onwaarschijnlijk.

Strategie

In ons waardemodel hebben wij afgelopen week een nieuwe stap gezet met de aankoop van Nokian Tyres, een aandeel waarover wij recentelijk nog hebben geschreven. Het tekent ons vertrouwen in de aandelenmarkten, reacties omlaag zijn kansen om in te stappen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze  nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag,  27 april 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.