Blijven de sluizen dicht?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2011-11-20): 288,01

De markt is nog steeds niet eenduidig, maar het ziet er toch naar uit dat we mogelijk op een draaipunt staan. Maar als dat zo is dan is het negatief. Als meest duidelijke voorbeeld laten wij hieronder de daggrafiek van de S&P500 zien.
Blog-20111120-S&P500-Fig1
Figuur 1.

Er was sprake van een gelijkbenige driehoek. Hiervoor moet u als onderste lijn nemen, de niet-vette lijn, welke wij getrokken hebben vanuit de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 18 oktober. Dit was het beeld van vorige week. Inmiddels brak de koers naar beneden uit. En nu kan er een nieuwe gelijkbenige driehoek getekend worden onder de low van afgelopen donderdag. De nieuwe onderste lijn valt ongeveer samen met het MA50. De S&P500 ligt dus nu op een goede steun. Een doorbraak van dit niveau (1.206) zet de sluizen open naar 1.075. De twee indicatoren die wij onder in de figuur getekend hebben, zijn dalend en zij divergeren negatief. Daartegenover staat dat de koers op een dubbele steun ligt en dat de laatste candle best wel eens de eerste zou kunnen zijn van een (tijdelijk?) omkeerpatroon. Een hogere koers op aanstaande maandag, zou een stijging in kunnen luiden tot 1.260 de bovenkant van de gelijkbenige driehoek. De DJIA geeft een zelfde beeld. Een doorbraak door 11.745 opent hier de weg naar beneden. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken toont iets anders. Het is een dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken. Een dergelijke figuur wordt in het algemeen aan de bovenzijde verlaten. De koers ligt op de onderzijde en een doorbraak door 285 zal het beeld veranderen en negatief maken. Maar de kans dat de weg omhoog wordt ingeslagen is wel degelijk aanwezig want er wordt positief gedivergeerd. Maar dat gebeurt dan weer niet in alle indicatoren. Het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken was, zeker voor een expiratieweek laag. Dit is positief omdat het de daling van de laatste dagen niet meer bevestigde. Het beeld van de DAX is gelijk aan dat van de AEX. De kritische grens ligt hier op 5.750, maar met een hoger slot aanstaande maandag wordt er net als in Amsterdam een omkeerpatroon afgemaakt. In de sentimentindicatoren hebben wij geen positieve signalen kunnen vinden (tenzij men het lage volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken neemt, maar dat ligt ook op positieve dagen laag).

De Week

De weekgrafieken zijn meer eensgezind. Zij zijn dalende maar men vindt positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken in de indicatoren. De laatste candle is over het algemeen negatief. Hiermede bevestigen zij de onzekerheid die spreekt uit de daggrafieken. Men ziet wel een mogelijkheid dat zich bij een verdere daling een Head and Shoulderpatroon zou kunnen vormen. Maar dat is dan in ieder geval iets van middellange termijn. Een eventuele verdere daling zou in dat geval niet tot de voorgaande bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken (in Amsterdam 256) reiken.

De Maand

Tot nu toe heeft de maand november niet voor positieve grafieken gezorgd. In Amerika zag het er in het begin van de maand naar uit dat de markt zou draaien, maar daar is op dit moment niet veel meer van over.

De Rente

Een forse rentestijging was het resultaat van een hectische week op de obligatiemarkten. Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op de 10-jaars Nederlandse Staatsleningen is op weg naar een stand van 2,61% (slot vrijdag 2,52%). Aldaar zal een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken liggen, die tegelijkertijd als neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken zal fungeren voor een dubbele top patroon, als dit patroon tenminste wordt afgemaakt. Wij zien dat wel gebeuren. In een dergelijk geval ligt het doel op de vroegere steun van 2,70%. Wij achten het niet onmogelijk als hiermede een einde zal zijn gekomen aan de tijden van lage rente. Er zijn echter (ook fundamentele) argumenten die hier tegen spreken. De verlangzaming/terugval in de economie wijst op rentedaling en zolang de normale verhouding tussen het gedrag van rente en aandelenkoersen niet herstelt gaat een rentestijging gepaard aan een stijging van de aandelenkoersen en over dit laatste hebben maandgrafieken van de aandelenkoersen op dit moment een andere mening.

De Amerikaanse Dollar versus de Euro

Met een fors herstel in de afgelopen week is de Amerikaanse dollar (versus de Euro) weer aan de bovenzijde van zijn oplopende kanaal gekomen. Er zal wel een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken volgen maar in principe blijft deze beperkt, want de weekgrafieken tonen een duidelijke stijging aan. Dit zou kunnen betekenen dat wij een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken tegemoet kunnen zien op niet al te lange termijn naar boven, waarmede prijs van de dollar gelanceerd zal worden in de richting van de bovenzijde van het grote lange termijn dalende kanaal. Maar wij blijven er vanaf zolang de 75,6 nog niet bereikt is.

De prijs van een vat Brentolie

Terug in zijn hok. Inderdaad. Zo eruit, zo erin. De Prijs van een vat Brentolie is weer teruggevallen in zijn dalende kanaal en ligt ook weer onder zijn lange termijn gemiddelden en dat is een zaak met zeer negatieve implicaties. Het algemene beeld ziet er niet positief uit. De onderkant van het kanaal reikt tot iets boven US$ 90 per vat, maar of dat genoeg steun gaat bieden is zeer de vraag.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud heeft de afgelopen weken gedaan wat de grafieken al enige tijd voorspelden. De daling heeft zich na een positieve reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken weer hervat. Wij zien daar nog geen einde aan komen. Gezegd moet wel worden dat de $-stijging een groot deel van deze daling in €-gemeten te niet gedaan heeft. Maar het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken van de €-grafiek is net zo zwak als dat in de $-grafiek, dus meer dan een strohalm is deze constatering niet.

Onze Strategie

Wij blijven in afwachting, maar het doorschrijden van de grenzen zoals boven genoemd (AEX 285) zal ons nopen tot het innemen van shortposities daar waar dit afgesproken is.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 21 november 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.