Beurscommentaar: De eerste vermoeidheidsverschijnselen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-02-17): 398.95

Onze conclusies:
Korte termijn: draait positief
Middellange termijn: positief
Lange termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken komende
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

Wij hadden gesteld, dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van beperkte duur zou zijn en zo ziet het er inderdaad naar uit. De eerste vermoeidheidsverschijnselen zijn al duidelijk herkenbaar. In Japan is de markt weer op zijn retour. In Amerika heeft de draai zich ingezet en in Europa is het beeld nog positief, maar de opwaartse druk neemt af (het tempo van de koersstijging neemt af). Zo ziet men ook, dat er al veel aandelen zijn, die hun reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken reeds hebben ingezet.
Wij laten u hieronder de volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken zien die gebaseerd is op de Stoxx 100 Index. Tegelijkertijd tonen wij daarbij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Mocht u meer willen weten over de betekenis van  volatiliteitindexen dan verwijzen wij u naar de serie artikelen, die wij in de periode van 20 april tot 8 juni 2012 schreven. Met name het artikel van 24 mei 2012 “De veelzijdige Volatility Index (6)” gaat over de betekenis van de Customline zoals in onderstaande figuur is afgebeeld.

BLOG 20140217 Volatility FIG1

Figuur 1.

In het bovenste gedeelte ziet u de V611 (1 maand volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken) en daaronder de V613 (3 maand volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken). In de derde grafiek staat het quotiënt van beide (613/611 = Customline) en tot slot vindt u de koersen van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.
Tijdens de laatste stijging van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken ziet men dat beide volatiliteitindexen dalen maar de korte (de V611) daalt sterker. Hun quotiënt daaronder ligt nu boven de hoogste kritische lijn en zal vandaag of morgen gaan dalen en daarmede een top zetten. Een stijging betekent dat de korte volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken kleiner wordt ten opzichte van de lange. (V613/V611). Beleggers zijn dus optimistischer over de korte termijn en pessimistischer over de iets langere toekomst. Maar als er een top gezet is, komt daar verandering in. De dichtstbijzijnde toekomst wordt dan door beleggers minder ingeschat. Een top is pas gezet als hij bevestigd is en de bevestiging komt uit lagere waarden. In het geval van de Customline komt deze bevestiging als het quotiënt de bovenste lijn naar beneden toe doorbreekt. Zover is het nog niet, maar u moet er rekening mee houden dat deze doorbraak elke dag kan gebeuren, want het quotiënt ligt zeer hoog op dit moment. Een daling van het quotiënt betekent, dat de korte termijn minder positief wordt ingeschat. Het is een indicatie dat de volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken gaat oplopen en dus wordt het tijd om de V611 te kopen of om de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken te verkopen. Uiteraard geldt dat de Stoxx 100 niet dezelfde index is als de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, maar beide hebben een correlatie van bijna 1 met elkaar en de Stoxx 100 mag daarom als indicatie voor de AEX genomen worden. De top die nu in de maak is, zegt dus dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en dus de aandelenmarkt gaat dalen.
En dat is in overeenstemming met datgene wat de indicatoren zeggen. Zoals gezegd hebben deze in Amerika reeds een eerste stap gezet. Europa is nog niet zover maar dat kan natuurlijk niet lang meer uitblijven. Het advies is dus om winst te nemen op korte termijn posities.

In het onderste gedeelte van de figuur staat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Zijn vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken lag op 379,51. Een doorbraak van dit niveau is negatief. Wij verwachten niet dat het zover zal komen want inmiddels is er goed nieuws gekomen van de weekindicatoren. Zij zijn gaan stijgen en dat betekent dat het hogere echelon het lagere in toom zal houden voor wat betreft een daling. Daarboven ligt het maandniveau. En daar zijn de indicatoren duidelijk negatief. De consequentie hiervan is dat de langere termijn problemen gaat geven. Gelukkig zijn we niet zover. En derhalve durven wij te stellen, dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die voor ons ligt hoogstwaarschijnlijk opnieuw gevolgd zal worden door een stijging.

De Rente

De rente is weer gaan stijgen. Voorlopig is dit echter nog geen groots bericht. Het kan een pull backEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken zijn en als dat zo is zijn er twee niveaus voor het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen, die bereikt kunnen worden zonder dat er van een duidelijke richting verandering sprake is. Wij noemen 1,94% en 2,1%. Iedere daling vanuit een van deze twee niveaus wijst op een verdere daling van de rente Een stijging vanuit het niveau 2,1% zou betekenen dat de weg omhoog opnieuw is ingeslagen.

De Amerikaanse dollar in € uitgedrukt

Het technische beeld dat de dollar toont is zeer negatief. Op dagbasis gezien is hij uit een stijgende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken gevallen en het doel dat nu berekend kan worden is 71,4. Zowel de week- als de maandgrafieken ondersteunen dit negatieve beeld, zodat wij concluderen dat de dollar het voorlopig zal laten afweten.

Het Goud

De goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken had de zevenmijlslaarzen aangetrokken deze week. Het gebied van de eerste grote weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken komt nu dichtbij. Onze berekeningen geven een gebied tussen US$1.348 en US$1.378. Hier zal de strijd worden uitgevochten. Een doorbraak betekent een definitief afscheid van de bearmarkt in het goud. Maar een aantal beleggers zal reeds tevreden zijn met de huidige ligging, want afgelopen week werd het 40-weeks voortschrijdend gemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken doorschreden en dat vormt voor velen een betrouwbaar koopsignaal.

De Prijs van een vat Brentolie

Van het oliefront is er weinig nieuws. Na een lichte stijging zal de weg omlaag binnenkort weer ingeslagen worden. Ultieme steun ligt er op US$99.

Strategie

Wij hebben geen reden om op dit moment in te grijpen in de portefeuilles anders dan voor de normale aanpassingen. Op korte termijn posities zal winst worden genomen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers
bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 17 februari 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.