De Bear Trap loert om de hoek

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (21 oktober 2022) 652,46

Onze conclusies:

Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Ondanks wisselende bedrijfsresultaten bleef de markt afgelopen week relatief rustig. Per saldo herstelden de meeste Westerse markten, maar nergens werd zelfs de laatste korte termijn top bereikt. Dat kan natuurlijk altijd nog komen, maar voorlopig oogt de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van de voorbije week overal meer als een kortstondige adempauze in een weg omlaag dan als het begin van een nieuwe rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. De toenemende volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken wijst er wel op, dat het gevecht tussen Bulls en Bears in volle gang is., maar van een overwinning van een van beiden is geen sprake. Het gevaarlijke is, dat elke rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken vervolgens door een volgende daling wordt gevolgd, die dan telkens weer net onder de laatste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken eindigt. Dit zijn onrustige, gevaarlijke markten waar de beste strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken meestal is: stil zitten en wachten.

Ondertussen is de stroom kwartaalcijfers nu goed op gang gekomen. Het lijkt nu al duidelijk, dat het aantal tegenvallers duidelijk groter is dan drie maanden geleden. Als daar dan ook nog meer signalen van een zich verdiepende recessie bijkomen, dan wordt het risico, dat de markt alsnog in een glijvlucht omlaag raakt almaar groter. Het is bovendien oktober en uit ons eigen statistische onderzoek is de les, dat het beste instapmoment doorgaans in de laatste weke van oktober en / of de eerste week van november valt. Die periode staat nu voor de deur.

In de startblokken gaan staan is dus prima, maar de eerste willen zijn, daar is het nog te vroeg voor.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Per saldo sloot de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken een mooie week af met een duidelijke koersstijging, maar erg krachtig oogt het allemaal niet. Tussen 663 en 670 ligt de nodige weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken en het is mogelijk, dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken nog wat verder in die richting oploopt komende dagen. Maar wee de belegger als 670 niet gehaald wordt en de markt voor die tijd al draait. Dan is een daling tot onder de laatste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken meer dan waarschijnlijk. Het is dus te vroeg om nu al mee te gaan doen, het risico op een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken trap, de volgende in de huidige Bearmarkt, is groot. Het mooiste scenario zou een verdere stijging tot 670 zijn gevolgd door een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken omlaag met een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die dan hoger blijft dan het laatste dieptepunt. Maar markten beantwoorden zelden aan de “gewenste” scenario’s van beleggers.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De lange rente heeft afgelopen week het weerstandspunt bereikt, waaraan wij in de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken van begin oktober al refereerden. De obligatiemarkten ogen bovendien sterk oversold. Maar het is niet logisch, dat bij een nog steeds stijgende rente de aandelenmarkten al het voortouw hebben genomen in opwaartse zin. Een van twee zal moeten buigen. Wij wantrouwen in deze fase elke aandelenrally die niet gepaard gaat met een duidelijke top voor de kapitaalmarktrente en die top zou afgelopen week bereikt kunnen zijn, maar is in elk geval nog niet bevestigd in technische zin. Misschien dat het rentebesluit van de ECB komende week, of dat van de FED de week erna, de trigger kan zijn.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ had wederom een zwakke week, maar van enige significantie is de daling nog niet geweest. 0,99 is nog altijd de steun, waarboven de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de $-koers opwaarts gericht blijft. Toch houden wij rekening met een korte termijn top. Het gevecht tussen Bulls en Bears vindt ook hier plaats, en wel tussen de grenzen 1,05 en 0,99. De belangrijkste steun daaronder ligt op 0,92.

De Brent Olie prijs

Op het oliefront oogt het rustig, maar het herstel dat in oktober te zien is geweest is onvoldoende om te mogen verwachten, dat er een nieuwe stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor de deur staat. De hele beweging oogt vooral als een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, passend bij de verwachting, dat de economie in de wereld afglijdt naar een recessie. De weg voor de prijs van een vat ruwe olie is wat ons betreft nog steeds omlaag gericht, met een prijs van US$75 per vat Brentolie op niet al te lange termijn als doel.

De prijs van een troy ounce Goud

Indicatoren, op week- en op dagbasis, divergeren hier positief en vrijdag liet ook hier een krachtig herstel zien vanaf een punt, dat prima als uiteindelijke bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken kan dienen. Maar van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog is geen sprake. Tussen US$1.614 en US$ 1.725 is nu een soort niemandsland ontstaan, waarbinnen het gevecht tussen Bulls en Bears plaatsvindt. Beleggers moeten ook hier geduld houden, de beslissing is nabij, maar is nog niet gevallen.

Strategie

Wij wachten nog steeds aan de zijlijn af, overal zijn liquiditeiten beschikbaar, maar in de huidige volatiele fase is voorzichtigheid nog steeds troef.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

25 oktober 2022 10.00 ECB-rapport over omvang nieuwe leningen Europese banken
25 oktober 2022 10.00 IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland
27 oktober 2022 14.15 Rentebesluit ECB
27 oktober 2022 14.30 Amerikaanse cijfers nieuwe orders kapitaalgoederen en arbeidsmarkt
28 oktober 2022 14.30 Amerikaanse cijfers consumentenbestedingen
31 oktober 2022 11.00 Europese inflatiecijfers (HCIP)
2 november 2022 19.00 Rentebesluit Amerikaanse FED

Het cijferseizoen is nu in volle gang en de eerste tegenvallers (Akzo, Carlsberg en Philips) maar ook meevallers (ASML, BESI en Just Eat) zijn nu ook in Europa bekend geworden. En komende week gaan er veel meer van dit soort cijfers komen die van invloed gaan zijn op de uiteindelijke richting van de markt. Kernvraag blijft in hoeverre er nu wel of niet een recessie voor de deur staat en wat voor invloed dat gaat hebben op de verwachtingen die ondernemingen uiten over de resultaten voor het vierde kwartaal en 2023.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 31 oktober 2022 verschijnen.

Den Haag, 23 oktober 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.