Vuurwerk in Europa

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (08-05-2011) 359,12

Na vier zwarte candles (zie de figuur hieronder) is de DAX onderaan in zijn stijgende kanaal aangekomen. Vrijdag is hij hierop teruggekaatst en heeft daarmede de weg omhoog weer ingeslagen.

Onderin de figuur wordt door de MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken driftig negatief gedivergeerd, maar de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackendoet dit nog niet. Er is derhalve geen sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken in Frankfurt op de korte termijn. De DAX staat hierin niet alleen, want vele andere dagplaatjes laten een positief beeld zien.

Blog-20110509-DAX-Index-Fig1

Figuur 1

Als men naar de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken (ook op dagbasis) kijkt dan ziet men zoals wij vorige week toonden een gelijkbenige driehoek. De AEX is ook op de onderste trendlijn aangekomen. De S&P500 laat eenzelfde figuur zien als de DAX en de DJIA begint daarop te lijken, maar hij is nog niet zover. Vrijdag was een teleurstellende dag voor Amerika en het is mogelijk dat dit roet in het eten gaat gooien, maar anders zouden wij volmondig geconcludeerd hebben dat de korte reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, waarover wij vorige week schreven, voorbij is.

Op de weekgrafieken ziet men dat de (toch nog forse) terugval van de afgelopen week de overbought situatie volledig heeft opgeheven. Het herstel van vrijdag in Europa was zo sterk, dat het ernaar uitziet dat de markten de weg omhoog opnieuw ingeslagen hebben. Als Amerika de komende dagen ook van dit herstel blijkt geeft dan gaat Beursplein 5 nog een keer proberen om de 374 te breken. In de sentimentindicatoren vinden wij nog geen aanwijzingen dat dit niet mogelijk zou zijn, maar hier en daar begint het toch te kraken. Als zij de komende uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken niet meer volledig volgen dan kunt u er zeker van zijn dat de maand mei waarin u volgens Wallstreet op vakantie moet gaan, wel degelijk is aangebroken. Ook op de weekchart kan men de gelijkbenige driehoek waarin de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zich bevindt onderscheiden. Wij verwachten niet meer dat de bovenkant hiervan bereikt zal worden. Een vervroegde terugkeer zet de poort open voor een doorbraak aan de onderkant.

De Rente

Tegelijkertijd met de doorbraak in grondstoffen heeft de dalende rente zijn steunlijnen doorbroken. Het is voorlopig afgelopen met de daling van de obligatiekoersen. De rente heeft de weg naar beneden ingeslagen. Fundamenteel gezien is te verwachten dat deze daling geen lange duur zal hebben. Het aflopen van het injectieprogramma van Bernanke zal de markt hoogstwaarschijnlijk doen keren, maar technisch is daar (nog niets) van te zien. De rente zit vanaf vorige week in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken en deze moet eerst zijn verloop hebben. De 3-maands Euribor, die op het ogenblik tamelijk onafhankelijk beweegt van de langere rente is opnieuw gestegen.

De Edele Metalen

Inderdaad hebben wij in de afgelopen dagen de verwachte Blow-off gezien in de edele metalen. Het zilver, dat in de afgelopen tijd sterker gestegen was dan het goud, kreeg het het hardst voor de kiezen. Het daalde in één week tijd van €32,67 naar een dieptepunt van €23,51. Op die hoogte lag er een oude steunlijn (top december 2010) waarop de daling (voorlopig?) gestopt werd. Goud en zilver bevinden zich nu in een sterke oversold situatie. Men moet verwachten dat er enig respijt gaat komen, maar het is te vroeg om nu weer in te stappen. De rookwolken zijn nog niet opgetrokken en het is daarom te vroeg om iets over de komende tijd te zeggen.

De Prijs van een vat Brentolie

Tezamen met de blow-off in edele metalen vielen de prijzen van de grondstoffen ook als bakstenen naar beneden met de prijs van een vat Brentolie voorop. Vanuit een top van US$126,65 werd afgelopen vrijdag $109,11 bereikt alwaar het 20-daags voortschrijdend gemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken steun bood. Hiermede hoeft het einde nog niet bereikt te zijn, want er is nog geen sprake van een oversold situatie.

De Dollar

Onder al dit geweld van de vele blow-offs en neerwaartse doorbraken steeg de Amerikaanse dollar. Op korte termijn gezien brak hij hiermede uit zijn dalende trendlijn. Op middellange termijn gezien was er nog geen sprake van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken. Dit deden wel de indicatoren. De positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken bleef bestaan. Theoretisch gezien lopen de indicatoren vooruit op de koers, maar het zou van onvoorzichtigheid getuigen als de bevestiging door de dollarprijs zelf, niet wordt afgewacht alvorens positie in te nemen. Op maandbasis (zie ons artikel over de dollar van 25 maart 2011) werd er nog geen einde van de daling aangekondigd. De dollar lag gedurende vier weken beneden de onderste lijn van het stijgende kanaal, dat wij in dit artikel beschreven en hij is daar nu weer in teruggekeerd. Er was dus sprake van een valse uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken. Overdrijving komt vaak voor in dit soort zeer negatieve situaties. In principe is datgene wat wij toen schreven dus nog volledig in takt, met dien verstande dat het mogelijk is dat er nog een pull-back komt. Deze mogelijkheid moet in ieder geval afgewacht worden en deze vaststelling is in overeenstemming met het advies gebaseerd op de langere termijn.

Onze Strategie

Wij zaten op het vinkentouw van het zilver. Zoals wij in ons vorige commentaar reeds gesteld hadden gingen wij er onmiddellijk uit bij het eerste teken van een inzettende blow-off en tegelijkertijd liquideerden wij alle posities in de overige edele metalen m.u.v. het goud. Enkele dagen later hebben wij ook al onze andere grondstoffen verkocht, in dit geval m.u.v. onze posities in de kolenmijnbouwindustrie. Er is hierdoor veel liquiditeit in de portefeuilles ontstaan. Wij nemen aan dat dat wel enige tijd zal aanhouden, want gezien onze mening dat wij op weg zijn naar een voorlopig laatste top zullen wij alleen nog maar kortlopende posities innemen. U moet daarbij denken aan opportuniteiten zoals speeders op de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken of aandelen onder het 10% programma. Hier en daar zal ook onder het Selectorprogramma gekocht worden, maar de portefeuilles zullen extra liquide blijven.

Den Haag, 9 mei 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.