Paniek alom

Slotstand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (24 februari 2020) 593,30

Onze conclusies:
Korte termijn:negatief
Middellange termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Vrijdag leek alles nog mee te vallen, maar maandag was het hommeles. Een 16 punten lagere opening, optiehandelaren die weigerden “te stellen”, een nog eens 10 punten lager dieptepunt en een herstel aan het einde van de dag dat nauwelijks enige naam mag hebben. Als het dan mis is, dan is het ook goed mis. In dit soort fases weet niet allen de gewone belegger het niet meer, maar is ook de professionele belegger de weg kwijt. En dan geldt het aloude devies, “wie geschoren wordt moet stil blijven zitten”. Met zo’n negatieve dag in het vooruitzicht meenden wij er goed aan te doen om ons blog een dag later te laten verschijnen, want de vraag die men stelt, wat te doen met deze markt, kon zondag met het slechte nieuws uit Italië niet worden beantwoord. En of dat nu wel kan is maar de vraag, maar wij zullen hier een poging voor de korte termijn wagen.

We beginnen met te constateren dat de S&P 500 Index gisterenavond weliswaar ook flink daalde, maar dat deze index daarbij niet eens de onderkant van het oplopende trendkanaal geraakt heeft. Het is dus best mogelijk dat er nu een top is gezet, maar er is te weinig bewijs dat in de VS de koersen de weg omlaag definitief hebben ingeslagen.

Een tweede belangrijk gegeven is dat men zich moet realiseren dat het Corona-virus, hoe erg ook voor hen die er uiteindelijk aan overlijden of overleden zijn, geldt als een incident voor markten. Natuurlijk, het sluiten van hele steden en flink wat fabrieken in China heeft grote economische consequenties, maar per saldo betekent dit vooralsnog slechts een economische pas op de plaats. Pas als dit leidt tot ketenfaillissementen en een toename van werkeloosheid heeft een economie er ook op de langere termijn van te leiden. Dat betekent niet dat aandelen een scherpe diepe correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken kunnen meemaken, maar wel dat een herstel net zo snel kan gaan. Alleen korte termijn handelaren profiteren van dit soort bewegingen, de langere ter mijn belegger die dat probeert loopt in dit soort fases meestal achter de feiten aan. Hij verkoopt dan te laat en koopt ook weer te laat terug.

En dan de consequenties op onze eigen markt, de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken:

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Die sloot gisteren vlak boven de vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken end e low van de dag viel zelfs vrijwel samen met die bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken (ca 588,4 tegenover 589,4 enkele weken geleden). Een korte termijn herstel, waarbij het gat gedicht wordt dat maandagochtend is ontstaan is een normale reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken na dit soort scherpe bewegingen. Daarmee is de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken niet afgelopen, het geldt slechts als een tussenfase waarin energie voor de volgende beweging omlaag wordt opgebouwd. Het klinkt misschien gek, maar dit is het meest negatieve scenario. Want dan is de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken bezig met een topformatie en een daaropvolgende uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag tot onder 588,4 levert dan een koersdoel op van ca 535 voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.

Het positieve scenario, is dat er weliswaar nog een klein herstel volgt op korte termijn (en misschien is dat dinsdag al geweest), maar dat de daling daarna nog even doorzet met een koersdoel van in dat geval ergens tussen 570 en 585. Dit laatste scenario is te prefereren, omdat dan geen sprake is van een topformatie, maar slechts van de volgende fase in een correctiepatroon in zijwaartse richting boven de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van een grotere kopschouderbodem die nog steeds als koersdoel 675 heeft.

Wat moet u dus doen momenteel? Niets, afwachten tot duidelijker is geworden met welk scenario wij te maken hebben.

En terwijl ik dit schrijf, openen beurzen in de VS opnieuw lager en tikt de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken 583 aan. Daarmee is het tweede scenario het meest waarschijnlijke geworden en nadert er nu snel een mooi instappunt.

De Rente

Dat de rente in deze fase verder daalt mag u niet bevreemden. Wel opvallend is het feit, dat de rente in de VS harder daalt dan in Europa en dat in Europa de daling nog steeds binnen de marge van de afgelopen weken plaatsvindt. Hier doet de obligatiemarkt dus niet wezenlijk mee!

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook vreemd is het, dat de $ juist zakt in plaats van stijgt in deze fase van paniek. Want men zou de $ als een vluchthaven moeten zien en kennelijk is dat niet het geval. Maar na de recente rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken was het ook wel tijd voor een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, dus kennelijk trekt de $ zich van de paniek weinig aan en volgt hij het normale patroon van een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken na een sterke stijging.

De prijs van een vat Brentolie

En ook de olieprijzen trokken weer aan, opnieuw vreemd in het licht van de paniek op de aandelenmarkten. Elders denkt men kennelijk aan een korter termijn effect van het Corona-virus dan op de aandelenmarkten. Maar in het technische beeld blijft een koersdaling tot US$40 per vat nog steeds mogelijk.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het goud steeg wel verder maar hier beginnen negatieve divergenties zich af te tekenen. De lange termijn is en blijft omhoog gericht, maar op de korte termijn wordt het tijd voor een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van grotere orde. Dus niet een mini-dip, maar een wat langdurigere daling, mogelijk zelfs helemaal terug naar US$1.350 per troy ounce.

Strategie

Wij blijven aan de kant staan, hooguit zullen wij bezien of enkele zwakkere posities opgeruimd moeten worden, of juist welke posities kunne worden uitgebreid.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

27 februari 2020 14.30 Amerikaanse cijfers over de eigen economie zoals
consumentenbestedingen en orders voor duurzame goederen

29 februari 2020 2.00 Productiecijfers Chinese economie (PMI)

2 maart 2020 16.00 Amerikaanse ISM “New orders” en andere industriële productiecijfers

Maar de nieuwsgeving rond het Corona-virus beheerst momenteel elk sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken, een verdere verspreiding is negatief, ook al stellen experts dat de toename van het aantal besmettingen aan het dalen is en de besmettingscyclus daarmee over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 2 maart 2020 verschijnen.

Den Haag, 25 februari 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.