Een failed high?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (9 februari 2020) 616,46

Onze conclusies:
Korte termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de maak
Middellange termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de maak
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De voorbije week bracht de belegger goed nieuws. Trump behaalde een klinkende overwinning terwijl de democraten er een technisch potje van maakten. Dat daarbij de winnaar eigenlijk een verrassing was, bleef in het geharrewar onderbelicht. Ondertussen kwamen er steeds meer positieve berichten als zou er een middel gevonden zijn tegen het Corona-virus, terwijl de verspreiding over de wereld mee lijkt te vallen. Een enorm goed resultaat van Tesla leidde vervolgens tot een blow-off compleet met short-squeeze van beleggers die al langere tijd juist op een koersdaling speculeerden. Een koersstijging van 23% op één dag (maandag), na al een stevige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, wie dan nog koopt heeft nog nooit naar historische koersontwikkelingen gekeken. De dag erna volgde nog eens een stijging van 24%, maar toen was het afgelopen. Diezelfde dag daalde de koers al met 8,5%, waarna woensdag nog eens 21%van de koers af ging. Donderdag en vrijdag daalde de koers aanvankelijk verder maar herstelde deze zich vervolgens weer iets. Maar wees ervan overtuigd, wie deze aandelen nog heeft moet zorgen dat hij / zij zo snel mogelijk de uitgang zoekt.

De conclusie is helder, in de rustige, constant oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de afgelopen maanden, is een verandering op til. De volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken neemt hand over hand toe. Natuurlijk, er werd inderdaad een nieuwe top bereikt afgelopen week, maar wij wantrouwen deze top. Want hij heeft veel weg van wat in het jargon een “failed high” heet. De markt haalt dan inderdaad een hoger niveau dan de vorige top, maar direct daarna hapert de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken en zakt de koers langzaam maar zeker weer in. Dat laatste kan nog niet gezegd worden, alleen de zwakke vrijdag is niet voldoende om al definitief van een “failed high” te kunnen spreken, temeer omdat de AEX Index precies op het niveau van de voorgaande top sloot. De koersbewegingen van aandelen als Tesla en ook Apple passen naadloos in deze toppende patronen, die bovendien overal in de wereld te zien zijn.

De AEX Index op dagbasis

Zoals gezegd tikte de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken een nieuwe top aan, snel nadat de koers eerst met veel geweld en snelheid, reagerend op de corona-virus-berichten, tot 589,40 was gedaald. Op het eerste gezicht bevestigen de indicatoren dat daarmee de overbought situatie van de markt is verholpen. De negatieve divergenties in de daggrafiek zijn opgeheven. Maar het probleem is de “follow-up”. Een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken die direct daarna hapert en dus geen vervolg krijgt is verdacht. En de snelheid van de beweging heeft de negatieve divergenties in de weekgrafieken niet opgeheven. De kans is groot dat de markt nu een langduriger fase van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken door gaat maken, waarbij het oplopende trendkanaal in de figuur gebroken gaat worden en de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van een week geleden als minimum target gaat gelden. Natuurlijk, er is ook een positief scenario dat stelt dat de markt nu een volgende fase in de bullmarkt in gaat en ons eerdere doel van 675 gaat bereiken. Dat kan, als de komende week zich verder positief ontwikkelt en de koers boven 616 blijft liggen. Maar waarschijnlijker is het, dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken eerst een beweging terug naar 575 – 585 maakt alvorens aan de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken richting 675 te beginnen. Komende week zal ons leren, is de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken begonnen, of gaan we nog wat meer moois op korte termijn zien?

De Rente

Aan de rentedaling lijkt een einde gekomen te zijn afgelopen week. Maar als de aandelenmarkten inderdaad een top laten zien, dan zal dat maar een tijdelijke pauze blijken te zijn geweest.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ heeft de neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van een kopschouderbodem gebroken en is nu op weg naar het koersdoel van ca 93. Veel ruimte is er dus niet maar enige versterking ligt dus nog in het verschiet.

De prijs van een vat Brentolie

De volgende steun op US$53 nadert, maar of die het gaat houden is een vraag. Een koersdaling tot US$40 per vat is meer waarschijnlijk.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het vreemde is dat de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken is blijven stijgen ook toen de aandelenmarkten weer opveerden. Maar ook hier is het tijd voor een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken en de bearish engulfingZie Engulfing patroon. Thomas Bulkowski stelde vast dat deze candlestickEen manier om koersen in een grafiek te tekenen. Hierbij worden de hoogste en de laagste koers verbonden door een rechte lijn en worden horizontaal op deze lijn de openingskoers en de slotkoers getekend. Deze laatste twee worden vervolgens verbonden door een verticale balk breder dan de eerst getekende lijn. De balk ook wel body of lichaam genoemd, is gearceerd of zwart wanneer de openingskoers onder de slotkoers ligt. De balk is open wanneer de openingskoers boven de slotkoers ligt. De dunne lijnen die boven en onder het lichaam kunnen uitsteken worden shadow of schaduw genoemd. Copyright Vladeracken in een uptrend in 79% van de gevallen waarin hij voorkwam, op correcte wijze een bearish reversal aankondigde. Hiermede bestempelt hij het als het beste omkeerpatroon in een bullmarkt. Thomas N. Bulkowski zet dit patroon op de derde plaats van de acht meest betrouwbare candlestickEen manier om koersen in een grafiek te tekenen. Hierbij worden de hoogste en de laagste koers verbonden door een rechte lijn en worden horizontaal op deze lijn de openingskoers en de slotkoers getekend. Deze laatste twee worden vervolgens verbonden door een verticale balk breder dan de eerst getekende lijn. De balk ook wel body of lichaam genoemd, is gearceerd of zwart wanneer de openingskoers onder de slotkoers ligt. De balk is open wanneer de openingskoers boven de slotkoers ligt. De dunne lijnen die boven en onder het lichaam kunnen uitsteken worden shadow of schaduw genoemd. Copyright Vladeracken patronen. Copyright Vladeracken candle van vrijdag heeft alleen nog een lagere opening nodig om die in te zetten.

Strategie

Het is onduidelijk wat ons staat te gebeuren, maar als de markt maandag niet de opgaande weg hervat, dan zullen wij her en der wat winst proberen te nemen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

14 februari 2020         8.00  Bruto Binnenlands Product Duitsland

14 februari 2020       11.00  Bruto Binnenlands Product Europa

14 februari 2020       16.00  Michigan Consumer SentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken Index

18 februari 2020       11.00  ZEW Economisch SentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken Duitsland en Europa

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn begonnen. Belangrijk is de vraag of de Democraten in de ogen van beleggers met een kandidaat komen die zij een kans geven tegen zittend president Trump. Aan het cijferfront zijn weinig verrassingen te zien geweest of het moeten de tegenvallende cijfers van de oliegiganten zijn en de meevallende cijfers van Tesla.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 2 maart 2020 verschijnen.

Den Haag, 10 februari 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.