Blijvend herstel

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (13 december 2010) 350,21

Inmiddels wijzen alle indicatoren weer dezelfde richting uit. De dagelijkse candles worden wat klein, ze zijn zwart maar hun body ligt nog steeds aan de bovenzijde.
U moet een dezer dagen een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken verwachten, maar deze zal niet diep gaan.

De AEX Index op weekbasis

Het belangrijkste feit in de afgelopen week was dat de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken weer is gaan stijgen. Er komt geen goeds van de korte termijn reacties als het weekplaatje niet positief is. Maar nu is de beurs dan zover en de volgende reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die op de loer ligt, zal dus gematigd zijn en de beurs zal voorlopig op weg blijven naar nieuwe toppen. Een doorbraak door het 248-niveau vond plaats. Het eerste doel is nu het 360-niveau. Maar daarna komt 383 en nog later 420 in beeld.
Het wachten is nu nog op de doorbraak van het 30-weeks Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken (de rode lijn) door de andere twee gemiddeldes. Pas dan, zegt de pessimist (lees zeer voorzichtige belegger), is de tijd gekomen om in de markt te stappen.

Blog-20101214-AEX-Fig1

Figuur 1

De Rente

De rente (wij gaan uit van het gemiddelde effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse staatsleningen) is verder gestegen maar het gaat wat moeizamer. Hij ligt nu op 3,16%. Het lijkt erop dat de rente aan het consolideren is. Een daling in de komende weken is wel degelijk mogelijk. Maak gebruik van een daling om uw langlopende leningen om te zetten in kortlopende. In Amerika is de rente fors gestegen. Dit ten chagrijne van de vele commentatoren die een forse daling voorspelden toen de FED zijn programma van $ 600 mrd inzette. Hij ligt nu op 3,32% en daarmede is het verschil met de rente in Euroland plotseling positief geworden voor de dollar. Dit zal op termijn positief kunnen uitwerken voor de dollar (tenzij de inflatie in de $-sfeer tegelijkertijd zou aantrekken).

De Dollar

De dollar consolideert eveneens maar hij lijkt op het punt van uitbreken. De toekomst is dus rooskleurig voor de dollar en (gelukkig) slecht voor de Euro.

Onze Strategie

Wij blijven profiteren van de volbelegde portefeuilles. Gamma werd verkocht en in de plaats daarvan kwamen aandelen Barco. De TrackerExchange Traded Funds. Via de beurs verhandelbare, passief beheerde beleggingsfondsen, die de performance van een index volgen. Er zijn ETF’S op markt- en sectorindexen. Men maakt onderscheid tussen ETF’s op Cash-Basis en ETF’s op Swap-Basis. Zie ook ETF op Cash-Basis en ETF op Swap-Basis. Copyright Vladeracken ETFX DAX Coal-mining werd gekocht en zoals vorige week reeds aangekondigd werd positie ingenomen in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken via een sprinter long. In de komende week zullen wij weinig verandering in de portefeuilles aanbrengen anders dan de inruil van een algemene Azië Index TrackerExchange Traded Funds. Via de beurs verhandelbare, passief beheerde beleggingsfondsen, die de performance van een index volgen. Er zijn ETF’S op markt- en sectorindexen. Men maakt onderscheid tussen ETF’s op Cash-Basis en ETF’s op Swap-Basis. Zie ook ETF op Cash-Basis en ETF op Swap-Basis. Copyright Vladeracken die nu in portefeuille wordt gehouden in een specifieke Azië Index Trackers (ETF’s op landen).

Den Haag, 14 december 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.