Eerst uitzieken

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (17 december 2018) 506,53

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief / verdeeld
Lange termijn: negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Van het Amerikaans-Chinese conflict is niet veel te vertellen anders dan dat China blijkbaar zijn best aan het doen is om tot een vergelijk te komen. De verhoogde aankoop van sojabonen en graan is daar een teken van maar ook de arrestatie van twee Canadezen. De BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken-dreiging lijkt op een sisser te gaan aflopen want het wordt meer en meer duidelijk dat er maar één optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken overblijft en dat is opnieuw de bevolking vragen wat er nu moet gebeuren nu er in het parlement alleen maar verdeeldheid heerst. En ditmaal ziet het ernaar uit dat de meerderheid van de Engelse bevolking de ellende van een scheiding niet meer ziet zitten. De UK blijft daarmede waar het nu zit; in Europa dus. Zover is het echter nog niet, maar de oplossing komt snel dichterbij. Helaas, zijn door al deze problemen de beurzen in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken geraakt waarvan het einde nog niet in zicht is. In Amerika werden vrijdag slotkoersen genoteerd die lange tijd niet gezien zijn. Andere beurzen hebben even ademgehaald maar de bedoeling is duidelijk: dit was vóór de inzet van een nieuwe daling. Technisch gezien is het beeld niet positief. De situatie is overal wel flink oversold. De sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren liggen diep, maar tekenen van herstel zijn nog steeds ver te zoeken. Wij gaan u een en ander laten zien aan de hand van de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Vergeet daarbij niet dat hij zeer representatief is voor andere beurzen.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Het beeld is volledig gedraaid. Het positieve patroon dat zich mogelijkerwijze aan het neerzetten was werd niet bevestigd. Het draaide en nu is er sprake van hetzelfde, maar omgekeerde patroon, dat volledig bevestigd is. Het is dus opnieuw een Kopschouderpatroon maar nu is het naar beneden gericht. Wij hadden het vorige week al laten zien, maar de kleine hoop dat de doorbraak een valse zou zijn werd afgelopen week de kop in geslagen. Er heeft zich een pull backEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken gevormd en deze is af. Het meest waarschijnlijke vervolg is dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken naar beneden gaat, op zoek naar de doelstelling van de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit het Kopschouderpatroon. Deze doelstelling, zo hebben wij eerder geschreven, is te vinden rondom het niveau van 473. Het is verstandig om hier serieus rekening mee te houden ook al wordt er op de daggrafiek en ook op de weekgrafiek positief gedivergeerd. Eerst zullen alle negatieve krachten moeten zijn geëlimineerd alvorens deze positieve indicaties enige invloed krijgen. Voorlopig dient u dus uit te gaan van een dalende beurs.

De Rente

Er werd een sterke steun geraakt op 0,40% en daarna veerde het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op Nederlandse Staatsleningen met een gemiddelde looptijd van 10 jaar weer op. Er zou nu een aanval op 0,65% moeten volgen maar het is nog niet helemaal duidelijk of dat inderdaad ook zal gebeuren. Zowel op de week als op de dag grafiek wordt positief gedivergeerd.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Er is technisch gezien weinig goeds betreffende de dollar te vertellen. Toch bereikte hij zijn weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 88,5. Er is een kleine kans dat hij daar doorheen gaat, maar uiteindelijk zal dat uitdraaien op een mislukte poging.

De prijs van een vat Brentolie

Er is sprake van een duidelijk bodempatroon in wording tussen een prijs van US$55 en $60. De strijd is nog niet beëindigd maar het is wel duidelijk dat de bulls dit gaan winnen. De prijs van een vat Brentolie gaat dus weer omhoog en dat zal betekenen dat de laagste prijs aan de pomp zo onderhand wel bereikt is.

Het Goud

De koers van het goudcertificaat van ABN Amro is stijgende en het geeft ook een middellange termijn koopsignaal, maar dit ziet er niet erg overtuigend uit. Een confirmatie zou in ieder geval een koers boven €1.120 per troy ounce vereisen

Strategie

Wij zijn op zoek naar aandelen waar wij in kunnen stappen. Dat klinkt in tegenspraak met onze korte termijn visie, maar wij gaan er dan ook vanuit dat de huidige zwakte de laatste stuiptrekking van deze langdurige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

18 december 2018 10.00 Duitse IFO Sentimentcijfers
19 december 2018 20.00 Rentebesluit FED
20 december 2018 3.00 Rentebesluit BoJ (Japan)
21 december 2018 14.30 Amerikaanse cijfers over bestedingen consument

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 17 december 2018
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.