Er op of eronder

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2011-11-09): 276,10

De DAX uit Frankfurt op dagbasis ziet er het slechtste uit. Er is sprake van een dalend kanaal waarin de koersen halverwege op hun weg naar boven een omkeer hebben gemaakt.

Zij zijn opnieuw onderweg naar de onderkant van het kanaal dat ligt rondom 5.100. In Amsterdam tekent zich in de dagkoersen van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken een licht stijgend kanaal af. Ook daar is de koers weer op weg naar beneden. Een koers onder 271 betekent dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken uit zijn kanaal gevallen is. In Amerika is er sprake van een stijgend kanaal, maar ook hier is er sprake van een plotselinge ommekeer. Wij laten u hieronder opnieuw de daggrafiek zien van de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken.

Blog-20110911-DJIA-Index-Fig1
Figuur 1.

Het is de mooiste grafiek die wij deze week hebben kunnen vinden, maar hij is zonder meer negatief. U ziet het stijgende kanaal en daarbinnen ziet u dat de koersen voortijdig rechtsomkeert hebben gemaakt. De slotkoers van vrijdag afgelopen week lag zelfs onder de onderste lijn van het kanaal, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de DJIA uit het kanaal gevallen is. Het kan een false moveKoersen breken door een trendlijn, maar komen snel daarna toch weer terug in hun oude positie. Zie ook Throwover. Copyright Vladeracken zijn, alhoewel wij dat niet zonder meer geloven. Maandag zal hier uitsluitsel over komen. De onderzijde van het kanaal geldt als steunlijn. Met de lagere koers afgelopen vrijdag zou het kunnen zijn dat dit patroon is afgemaakt en dat de DJIA door zijn steunlijn is gebroken. Het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken (het onderste histogram) laat een hoger niveau zien, maar dit hogere is niet overtuigend, zeker niet als men zich realiseert dat deze hoeveelheid is ontstaan op een vrijdag. Het doel van een eventuele uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit dit kanaal is 9.775 en dat is toch een behoorlijke slok op een borrel. Het wachten is dus op de koersen van maandag en zeker ook op de hoogte van het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken die dag. Het is verstandig om de genoemde grenzen in de gaten te houden. Voor de DAX geldt 5.050, voor de AEX 271, voor de S&P500 1.148 en voor de DJIA 11.000.

De Week vermogensbeheer

Het is geen wet van Meden en Perzen dat de koersen door deze niveaus omlaag gaan breken. De kansen daarop zijn groot maar omdat de week er positiever uitziet kan dit hogere niveau het lagere overrulen. De hogere time frame is positiever omdat de indicatoren stijgende zijn, ook al liggen ze onder de kritieke nullijn. Er is geen sprake van divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken. Dit zou ook kunnen betekenen dat de daling zoals die voorzien wordt in de daggrafieken een beperkte omvang zal hebben, maar met deze veronderstelling bewegen wij ons op het gebied van de speculatie. Als de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken er komt dan moet men vooralsnog aannemen dat deze ongeacht wat de weekgrafieken zeggen door een duidelijke daling gevolgd zal worden.

De Maand

De maandgrafieken zijn, zoals wij al enige tijd zeggen, negatief. Amsterdam is aan zijn zevende opeenvolgende zwarte candle bezig. De S&P500 werkt aan zijn vijfde. De DJIA en de DAX hebben er minder maar zij zijn daarmede op dit moment niet minder negatief. Dat betekent dat de langere termijn negatief is en al het positieve wat er op de beurs plaatsvindt is daarmede van nature beperkt. Het zijn dus oprispingen in een dalende markt. De afgelopen twee weken waren daar overigens een goede getuige van.

De Rente

Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen daalde en doorbrak met een slot van 2,21% zijn vorige dieptepunt van 2,29%. In Amerika werd zelfs 1,92% bereikt. In Amerika wordt er driftig positief gedivergeerd. In Nederland is deze divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken weliswaar nog aanwezig maar lijkt hij te verdwijnen. Het 3-maands Euribor tarief is ook gaan dalen. Deze lage rente is zeker niet positief voor de economie. Op zichzelf lijkt het interessant dat men zo goedkoop kan lenen, maar deze lage rente wijst er ook op dat er weinig vraag is naar kapitaal en deze conclusie past in de veronderstelling dat de economie hard op weg is naar een tweede recessie, die overigens ook reeds eerder aangekondigd werd door de zwakke aandelenbeurzen.

De Amerikaanse Dollar

In de afgelopen week is de waarde van de dollar ruim 4 cent gestegen.. De prijs van 73 cent voor een dollar werd overschreden. Hiermede is de dollar ruim in het stijgende kanaal gekomen dat hem uiteindelijke zou moeten brengen naar de bovenkant van een groot dalend kanaal die ligt (op dit moment) op 86. De daggrafieken beginnen in een overbought situatie te komen maar de week en zeker de maand hebben nog veel ruimte. De tijd is gekomen om long in de dollar te gaan. Op 25 maart hebben wij op onze website een analyse geplaatst van de dollar op de lange termijn. Wij verwijzen naar het artikel “De technische positie van de Dollar” van die datum. Deze analyse is door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken die plaatsvond deze week weer zeer actueel geworden.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud is sterk overbought. Er moet ruimte komen en zolang deze er niet is moet men ervan uitgaan dat het goud de komende tijd geen grote sprongen zal maken.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie heeft de bovenkant van zijn dalende kanaal bereikt en heeft daarna toch wat momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken prijs moeten geven. De weerstand van het MA10 en MA30 lijkt sterk. In de daggrafieken is er sprake van daling en negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken. Maar op weekbasis is alles nog positief. Het lijkt dat er sprake is van krachten verzamelen om een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken te forceren. In de komende tijd zal daartoe nog wel wat ruimte ingeleverd gaan worden, maar het algemene beeld is omhoog gericht.

Onze Strategie

Doorbreking van de bovengenoemde steunniveaus leidt tot afdekken van de portefeuilles. De dollar geeft ons een kans om long te gaan. Ten slotte hebben wij in onze obligatieportefeuilles zoals aangekondigd een lening van Unilever verkocht en ingeruild voor een lening van GE Capital met een gelijke (4-jarige) looptijd.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 11 september 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.