Erop of eronder

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (11 mei 2020) 520,57

Onze conclusies:
Korte termijn:positief maar overbought
Middellange termijn:negatief
Lange termijn:negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het was op vrijdag het positieve nieuws, dat kwam uit de relatie China-VS, dat de markt een verdere stijging deed inzetten. De twee kemphanen bevestigden dat zij er alles aan gaan doen om fase een van hun afspraken volledig uit te voeren. Meer was er niet nodig om Wallstreet op groen te zetten. De arbeidsmarkt, die een nieuwe knauw kreeg, deed er niet meer toe. De S&P500 index steeg met 31 punten en hij ligt nu nog maar 69 punten onder het MA200. In het kielzog daarvan deden de meeste andere beurzen het ook goed. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken steeg met ruim 4 punten, maar de Bel20 ging weliswaar omhoog maar zijn stijging was magertjes. Wij zien deze euphorie nog wel even aanhouden, maar technisch gesproken zitten er ook wel enkele addertjes onder het gras. De MoneyFlow blijft bijna overal achter. Dat betekent dat beursomzetten flink zijn gedaald. Dit hoeft niet te verwonderen, want de verhalen over Corona hoort men overal hoe men zich ook wendt of keert. Blijkbaar zijn er veel beleggers, die zich enigszins terughoudend opstellen. Maar het weekpatroon is in alle markten nog positief en zolang dat het geval is zien wij de markt omhoog gaan. Er zijn nog meer negatieve signalen. En wel van de fundamentele kant. De huidige gerapporteerde cijfers van de bedrijven geeft al aan hoe diep de crisis snijdt in de winstgevendheid. We hebben nu te maken met stijgende koersen en dalende winsten. Dit kan niet blijven duren. Het is duidelijk, dat de winstgevendheid zich in het tweede kwartaal niet gaat herstellen. De markt zal dus veel te duur worden en dat gaat een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken veroorzaken. Wanneer? Dat is niet in de annalen te lezen, maar als het weekpatroon negatief wordt zal deze correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken niet lang uitblijven. Wat dat betreft is het een veeg teken dat ook in de week overal negatieve divergenties beginnen te ontstaan. Van de mooie beurs van vandaag moet men dus gebruik maken om de zwakke aandelen te lozen. Bouw cash op, daar zult u straks plezier van gaan hebben.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

In de figuur hierboven vindt u de koersen van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op dagbasis. Met een slotkoers van 520 ligt de index duidelijk boven het MA50, dat vrijdag op 493 sloot. De grotere MA’s zijn echter nog allebei dalende. Hier kan verandering in komen want als de stijging zich door gaat zetten, dan zal het MA50 binnen enkele dagen (vijf?) omhoog gaan draaien. Maar dit MA ligt nog 70 punten ofwel 12,4% verwijderd van het MA200 en deze afstand lijkt te groot om in één beweging te overbruggen. Op 531 ligt een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken en dit lijkt meer een niveau waarop de markt het even voor gezien gaat houden. De indicatoren daaronder zijn bijna alle drie positief. Het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram is afgelopen vrijdag gelijk gebleven aan de voorafgaande dag, dat zou aanstaande maandag een stijging kunnen betekenen. De indicatoren hebben nog enige ruimte maar het zal niet lang duren of de rek is eruit. De conclusie is daarmede duidelijk. Wij zien nog een verbetering maar rond of onder 531 lijkt zich een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken te gaan inzetten. Als de weekindicatoren nog blijven stijgen (er is nog ruimte) dan zal de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken beperkt blijven. Ieder tegenvallend bericht kan de markt echter op scherp zetten, want het sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken is aarzelend.

De Rente

In Europa lijkt zich een consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken te hebben ingezet. In Amerika misschien ook maar daar wijzen indicatoren toch op een aanstaande daling van de rente.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar zit nog steeds gevangen in zijn driehoek en de komende tijd, zo ziet het er naar uit, zal hij verder dalen. Er zijn nog geen tekenen die aangeven aan welke kant hij de driehoek zal verlaten. Het beste wat men kan concluderen is dat hij nog steeds in een consolidatiepatroon zit.

De prijs van een vat Brentolie

Er lijkt zich een bodempatroon aan het vormen te zijn, maar intussen liggen de indicatoren hoog. Dat wijst op een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken en dus op een daling van de Brentolie prijs. De bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken is dus zeker nog niet gezet.

De Prijs van een troy ounce Goud

De grafiek van de prijs van een troy ounce goud laat een gelijkbenige driehoek zien. De indicatoren wijzen er niet op dat er een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken aan de bovenzijde gaat volgen, maar het kan zijn dat hier verandering in komt naarmate de onderkant van de driehoek genaderd wordt.

Strategie

Wij zijn voorzichtig begonnen met verkop van zwakkere posities. Zo is vrijdag de verkoop van onze participaties in het Vietnam Frontier Fonds opgegeven, die gaan maandag dus uit onze portefeuilles.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

13 mei 2020             11.00  Europese industriële productiecijfers voor april

14 mei 2020             14,30  Amerikaanse werkloosheidscijfers

15 mei 2020             11.00  Europese werkgelegenheid- en productiecijfers

15 mei 2020             14.30  Amerikaanse cijfers consumentenbestedingen (auto’s e.d.)

19 mei 2020             11.00  ZEW Economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken in Duitsland

Lockdown-maatregelen worden nu over een brede linie versoepeld. Dat levert een positieve ondertoon, maar er is vrijwel geen enkel bedrijf dat optimistische geluiden voor het 2de kwartaal laat horen. Bovendien komen nu ook de eerste berichten van weer opflakkerende virusinfecties in landen waar al eerder de lockdown versoepeld was met nieuwe maatregelen tot gevolg.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 1 juni 2020 verschijnen.

Den Haag, 11 mei 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.