Even uitrusten

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (16 maart 2020) 458,63

Onze conclusies:
Korte termijn:negatief
Middellange termijn:negatief
Lange termijn:negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Corona is er en is ook duidelijk nog niet weg. Of wij in Nederland op een hoogtepunt staan valt nog af te wachten maar wij lijken er dichtbij te zijn. Dat geldt voor heel Europa. In Amerika ziet het er allemaal veel slechter uit. Trump heeft het laten sloffen door de ongelooflijk simplistische en ook egocentrische wijze waarop hij het probleem heeft aangepakt. China is zijn productie al aan het hervatten. In het zakelijke vrije land, dat Amerika is, zal de werkgelegenheid snel afnemen en er is een fundamenteel gebrek aan opvangsystemen. Daarbij komt dat op federaal niveau eigenlijk geen effectieve maatregelen zijn getroffen om het virus het land uit te jagen. Amerika moet het doen met hier en daar een actieve gouverneur. Het verkeer binnenslands blijft vrij. Maar dan zijn er de immense, ongelimiteerde financiële ingrepen “all over the word”, die de economie uit het moeras moeten trekken. Amerika voorop, maar Nederland kan er ook wat van. Dit gaat de drijfveer worden van het herstel op de aandelenmarkten en dit (verdere) herstel zal niet lang op zich laten wachten. Het is al ongelooflijk dat de markt in Amsterdam slechts zes dagen nodig had om een belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken te bereiken, die negentig punten verwijderd was van het bereikte dieptepunt. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken doorbrak deze weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken zelfs en bereikte een intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken top die 9 punten hoger lag. Bij 472 ligt het 2/3de FibonacciIs een Italiaanse wiskundige die een reeks getallen heeft gedefinieerd waarvan het kenmerk is dat de breuk van twee elkaar opvolgende getallen in de limiet gelijk is aan 1,618, ook wel het gouden verhoudingsgetal genoemd. De reeks wordt verkregen door steeds de twee opeenvolgende getallen bij elkaar op te tellen waardoor het volgende getal verkregen wordt. De getallenreeks is als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc. Copyright Vladeracken retracement niveau. Er ligt ook een weerstandslijn vanuit het verleden en wij vinden daar ook al het MA20. Dit laatste geldt voor alle indexen, die wij er op nagekeken hebben (behalve de edele metalen, die weer in bullish territorium zijn). In het algemeen wordt aangenomen, dat het MA20 de scheidslijn is tussen stijgen of dalen. Een doorbraak zet de beurs dus op plus. Maar voor het zover is moet het 472-niveau gebroken worden en dat is hoogstwaarschijnlijk geen fluitje van een cent want de weg omlaag ligt nog open en een hertest van het dieptepunt is nog steeds mogelijk.

De AEX Index op dagbasis

De gemiddeldes liggen in omgekeerde volgorde en geen enkele is omhoog gaan draaien. De markt is dus in mineur en hoe men het draait of keert, daar moet de belegger nota van nemen. De koers heeft het MA20 bereikt en het wachten is op een doorbraak daarvan. De indicatoren zijn daar nog niet wild van, want de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen de CCI zijn gaan dalen. (Let overigens op de positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken). Het is niet duidelijk of deze daling een kwestie van een korte interruptie is, hetgeen zeer goed mogelijk is, maar wij zien er eerder een eerste aanzet in tot een verdere terugtocht. Voorlopig tillen wij daar niet aan want het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken en de Call/Put Ratio (hier niet getoond) pleiten daar niet voor. Maar het kan ook de inleiding zijn tot een hertest van de onlangs gezette bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken en de situatie in Amerika zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, want als men daar niet krachtiger en meer eensgezind optreedt tegen het verwoestende virus, wordt de ellende alsmaar groter. Vergeet daarbij niet dat financiële impulsen geen virussen doden. Het advies is dus dat men even afwacht. Een doorbaak door 472 zet de deur open voor het innemen van posities.

De Rente

In de malaise die de markten trof deden ook de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken Futures mee; ook zij daalden. De 10-jaars rente steeg dus. De daling was niet mis want hij naderde de 10%. Inmiddels heeft zich een herstel ingezet en zijn de Futures weer gaan stijgen. Het is (nog) niet duidelijk hoe ver deze stijging moet gaan.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar, die tijdens de ramp een forse stijging inzette is het gelag weer gaan betalen. Na zijn uitstapje omhoog naar 93,7 is hij teruggevallen op het niveau van voor de crisis en hij ligt nu weer op 89,7. Op 88,9 vindt hij zijn eerste steun.

De prijs van een vat Brentolie

De Olie Index ligt nu op US$31,75. Hij is stijgende en de kansen zijn groot dat het dieptepunt voorbij is. Wij baseren deze positieve gedachte niet op de technische analyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken, want daar is het beeld zoals overal, stijgende maar met het (voorlopige) einde daarvan in zicht. Maar wij wijzen op het Russische initiatief om te proberen via een deal met Amerika (de boosdoener in de ogen van OPEC met hun schalie-olie) een einde te stellen aan de prijsoorlog. Uiteraard gaat dit tijd vergen dus een duidelijk herstel ligt niet voor de hand tenzij de markt in deze poging succes ruikt.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het blijft een raadsel waarom het Goud niet deed wat men verwachtte. Het is altijd de vluchthaven in bange tijden geweest en dat was nu niet het geval. De prijs van een troy ounce Goud viel vanuit zijn top op US$1.703 naar een dieptepunt van US$1.451. In vergelijking met de aandelenmarkt indexen was deze daling gematigd te noemen, maar het bleef hoe dan ook een grote teleurstelling voor veel beleggers. De daling bracht de prijs van het Goud beneden zijn MA200 (Bearmarkt dus) maar inmiddels is hij weer fors gestegen (naar US$1.626) en hij ligt weer boven zijn gemiddeldes, maar nu ziet men de eerste tekenen van vermoeidheid optreden. De vraag ligt open of men hier geen afscheid van moet nemen om de opbrengst in aandelen onder te brengen zodra de nodige signalen daarvoor te bespeuren zijn. Opvallend is het in dit verband dat veel commentatoren in de V.S. geen inflatie verwachten ondanks de ongekende financiële impulsen (inflatie is positief voor de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken).

Strategie

Wij kijken de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken even aan. Daarna zullen wij toch nog proberen om gebruik te maken van een stijging in die zin dat alles wat wij doen rekening zal houden met een zwaardere reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de iets langere termijn.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

31 maart 2020            9.55  Werkloosheidscijfers Duitsland

31 maart 2020          15.45  Chicago Inkoopmanagers Index

  1 april 2020               8.00  Detailhandelscijfers Duitsland

  1 april 2020               9.55  Inkoopmanagers Index Duitsland

  1 april 2020             16.00  Amerikaanse cijfers over de stand van de industrie

  2 april 2020             14.30  Amerikaanse “Initial Jobless Claims”-cijfers

  6 april 2020               8.00  Duitse fabrieksorders

Van belang momenteel op macro-economisch gebeid zijn twee zaken. Ten eerste de snelheid waarmee de Chinese economie weer op gang komt en ten tweede de impact die maatregelen in het Westen hebben op de Westerse productie en consumptie. Het helpt daarbij niet, dat er in de VS kennelijk vanuit gegaan wordt dat Corona een probleem van de Democraten in de grote steden is en die dus zelf maar de rotzooi moeten zien op te ruimen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 6 april 2020 verschijnen.

Den Haag, 30 maart 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.