De Statistieken spreken over 2020 (1)

(publicatiedatum 25 maart 2020)
Statistieken liegen, dat is een welbekende en ook veel gehoorde uitspraak. Maar in de praktijk blijkt het, dat ze ook wel eens gelijk kunnen hebben. Dat was dus weer het geval in het jaar 2019. De statistieken, die hieronder zijn opgenomen, voorspelden een mooi beursjaar, zij het dat Europa, alhoewel ook positief, wel minder sterk leek dan de Verenigde Staten. In de praktijk bleek dat ook het geval te zijn. Amerikaanse beurzen deden het over het algemeen beter dan de Europese, maar uiteindelijk was het overal een prachtig beursjaar.

Damrak Wijsheid

Eerste handelsdag rood, Beursjaar dood
Het was de eerste keer, gedurende de periode dat wij deze uitspraak bijhouden, dat een negatieve voorspelling niet uitkwam. Als men deze wijsheid toepast op de Dow Jones Industrial Index dan had hij wel gelijk. En misschien moeten wij New York inderdaad zwaarder laten wegen, want uiteindelijk presteert Amerika in de laatste jaren beter dan Europa. Hoe dit ook zij het jaar 2019 was prachtig voor de beleggingsresultaten maar het veroorzaakte een deuk in onze statistiek. Voor 2020 is het antwoord duidelijk. Beide indexen, de AEX zowel als de DJIA, wijzen op een positieve beurs in 2020.

De gemiddeldes op één januari

Als het MA50 hoger ligt dan het MA200 op de eerste dag van het nieuwe beursjaar ga dan long en blijf zitten tot het einde van het jaar, in het tegenovergestelde geval blijf dan uit de markt.
Zowel voor New York als voor Amsterdam had deze statistiek het voor het jaar 2019 helemaal mis. In het begin van dat jaar lag het MA200 boven het MA50 in beide markten en de conclusie was dus negatief, het zou een slecht beursjaar worden. Maar dat pakte anders uit. Voor 2020 liggen de beide gemiddeldes voor bijna alle markten in de wereld in de goede volgorde. Het wordt volgens deze statistiek dus een mooi beursjaar.

De Januari Barometer

Als de eerste 5 handelsdagen van het jaar positief worden afgesloten, dan is de kans groot dat het gehele jaar met winst wordt afgesloten.
Deze statistiek voorspelde een mooi beursjaar voor 2019 en dat kwam over een brede linie uit. Voor 2020 wordt opnieuw een gunstig beursjaar voorspeld.

De Decenniumjaren

Het Vladeracken Woordenboek zegt hiervan: Een selectiemethode waarbij uitgegaan wordt van het laatste cijfer van een jaartal.
Hierbij zijn de jaartallen eindigend op een 5 het meest interessant, gevolgd door de jaartallen eindigend op een 8.
Een jaartal eindigend op 9 duidt eveneens op een positief beursjaar en dit bleek vorig jaar ook het geval. Maar eindigend op 0 liggen de kansen anders, want dergelijke jaren behoren tot de minst aantrekkelijke.

Presidential Election Cycle

De eerste twee jaar van de Amerikaanse Presidential Election Cycle zouden volgens deze beweringen zwakke jaren zijn voor de belegger. De laatste twee zouden uitblinken door positieve effectenmarkten.
De gedachte is dat een nieuwe president begint met de zaken op orde te brengen en te bezuinigen zodat er vlak voor zijn herverkiezing ruimte is om de overheid cadeautjes te laten uitdelen in de vorm van belastingverlagingen en andere vormen van verruimend beleid. Voor 2019 ging deze statistiek op en ook voor 2020 voorspelt hij mooie resultaten en in dit geval is dat ondanks het feit dat belastingverlagingen in de Verenigde Staten erin 2020 niet meer in lijken te zitten.

Handelssysteem op de Presidential Election Cycle

Op deze cyclus zijn ook handelssystemen ontwikkeld. Een daarvan koopt op het slot van de maand september vóór de presidentsverkiezingen. Men verkoopt op de laatste dag van hetzelfde jaar. In 2016 was dit een goed advies. Het jaar 2020 zou volgens deze statistiek een goed beleggingsjaar moeten worden.

Een tweede systeem stelt dat men 26 maanden voor de verkiezingen moet kopen. De Amerikaanse kieswet schrijft voor dat Election Day valt op dinsdag na de eerste maandag in november. U zou dus in september 2019 uw positie hebben moeten innemen.

Conclusie
Alles op een rijtje zettende wijzen alle statistieken, behalve die van de Decenniumjaren, erop dat 2020 een zeer mooi jaar wordt voor beleggers. Succes dus met uw beleggingen. Het zou volgens het bovenstaande niet moeilijk moeten zijn om een mooi resultaat te generen.

Dit stuk schreven wij begin februari 2020. Inmiddels (publicatiedatum 25 maart) ziet de wereld er totaal anders uit. Want zelfs als 2020 per saldo nog een mooi jaar wordt, dan nog zou u over stalen zenuwen hebben moeten beschikken om de huidige Corona-storm op de beurs zonder problemen uitgezeten te hebben. Het geeft maar weer eens aan hoe relatief statistieken zijn.

Den Haag
25 maart 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV handelt voor sommige cliënten conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform de hier besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.