Reactie slaat toe

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (15 maart 2021) 677,41.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Er nadert een expiratiedag, aanstaande vrijdag, en dat zijn altijd gevaarlijke dagen. Want het is elke maand weer het moment waarop de professionele handel haar derivatenposities saneert. Grote hoeveelheden termijncontracten (opties, maar ook daaraan gelieerde andere producten zoals futures, complexe obligaties, garantieproducten, short-posities etc.) worden dan gesaneerd en vereenvoudigd. Natuurlijk, sommige posities worden doorgeschoven, maar het merendeel van de posities wordt gesloten. Het is alsof het huis wordt schoongemaakt om de volgende maand van positieopbouw weer te kunnen ingaan met een schone lei. Vaak luidt dat ook een keerpunt in. Dat kan natuurlijk zowel omhoog als omlaag zijn, maar feit is, dat we opnieuw een week van stijgende koersen achter de rug hebben. Markten leefden op, ook aan de kant van de technologie, terwijl de eerdere boosdoener, de rente op de kapitaalmarkten, per saldo slechts op een al duidelijk hoger niveau bleef hangen. En omzetten daalden. Dat zijn tekenen van topvorming. Dat daarin de BitcoinBTC. Een vorm van elektronisch geld. Tegelijkertijd is het de naam van de open source software die is geformuleerd om elektronisch geld te gebruiken. Bitcoins worden opgeslagen op de computer. De Bitcoin is gebaseerd op het werk van Wei Dai en geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto. Copyright Vladeracken nog een nieuw, hoger punt bereikte in een almaar volatieler wordende beweging, past daarin. De sterkste trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken heeft de neiging om als laatste overeind te blijven in een markt die dan al weken lang met een ommekeer bezig is. Vanochtend, toen dit stuk geschreven werd en beurzen dus al open waren, zijn de Europese markten opnieuw hoger geopend. Maar dat laat onverlet dat indicatoren negatief beginnen te divergeren, althans op de daggrafieken. En veel nieuws is er momenteel niet, bedrijfscijfers zijn vrijwel allemaal gepubliceerd, in de meeste economieën ligt de zaak qua uitgaan en reizen nog plat tot eind maart, het programma van inentingen vordert gestaag en laat ook positieve vruchten zien, maar dat heeft nog tijd nodig om echt het verschil te gaan maken. Pasen nadert bovendien, met een aantal vrije dagen op financiële markten, ruimte genoeg voor vreemde reacties in markten die een nieuwe koers moeten zoeken.

 

De AEX Index op dagbasis

De kort termijn rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van afgelopen week is in de figuur goed te zien. Met de beweging van vanochtend wordt de bovenkant van het horizontale kanaal bereikt. Dat zal een kleien reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken ten gevolge hebben in de komende dagen en die gaat bepalen of hier sprake is van een adempauze in een oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken of een dubbele toppatroon dat tot een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van grotere orde gaat leiden. Dat is aan de figuur zelf nog niet te zien. Maar de indicatoren onderin de figuur divergeren negatief. En dat is een veeg teken. Het betekent dat de kansen groter worden dat de koers uiteindelijk omlaag uit het kanaal breekt. Feit is ook dat de langere termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken tekenen van vermoeidheid toont. Elke volgende top is dichter bij de vorige en het duurt inmiddels langer voor de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken weer hervat wordt. De trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken vertraagt. Dat betekent dat een volgende doorbraak omhoog nog best mogelijk is, maar dat men daar niet al teveel van moet verwachten in termen van potentie voor het vervolg. Er hangt verandering in de lucht.

 

De Rente

De paniek in de rentemarkt is nog niet voorbij. Afgelopen week was het relatief rustig, maar de plaatjes zien er slecht uit. Een verdere stijging is goed mogelijk en dan worden belangrijke grenzen gebroken. Een bundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken-futureIs een gestandaardiseerd contract voor de aan- of verkoop van de onderliggend waarde. Het verschil met een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken contract ligt hem in het feit dat een future altijd leidt tot uitoefening. Een future vormt derhalve altijd een verplichting terwijl een optieEr zijn twee soorten opties. De Amerikaanse stijl optie kan ten alle tijde tijdens de looptijd worden uitgeoefend. De Europese stijl optie kan alleen op de uitoefendatum worden uitgeoefend. De opties op aandelen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Amerikaanse type. Opties op indexen genoteerd op de Europese Optiebeurs in Amsterdam zijn van het Europese type. De hoeveelheid waarin de onderliggende waarde wordt genoteerd is in Amsterdam 100 aandelen, 10 troy ounce goud, 5.000 nominaal in obligaties, 10.000 Amerikaanse dollars. Copyright Vladeracken de bezitter het keuze recht geeft i.p.v. een verplichting. Copyright Vladeracken onder 168 is een mega-verkoopsignaal!

 

De $ uitgedrukt in Euro’s

De koers van de $ heeft afgelopen week de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van 0,84 geraakt (zelfs iets doorschreden) en is keurig volgens het boekje daar weer terug omlaag gezakt. Niets staat nu de doorbraak omlaag van 0,82 in de weg met als directe gevolg de hervatting van de lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken.

 

De Brent Olie prijs

Brent nadert de volgende belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van ongeveer US$ 62 per vat. MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken divergeert nog niet negatief, Stochasticsvan George Lane. De formule is gebaseerd op het gegeven dat wanneer koersen stijgen de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de hoogste koers van de dag te komen terwijl in dalende trends de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de laagste koers van de dag te komen. Er worden twee lijnen getekend de %K en de %D die elkaar moeten kruisen. De formule luidt: %K = 100*[(Slotkoers – L5) / (H5 – L5)]; %D = 100*(H3 / L3) waarbij L5 = Lowest Low van de laatste vijf dagen; H5 = Highest High van de laaste vijf dagen. Men gebruikt een Slowed Stochastics en een Fast Stochastics. De Slowed Stochastics is in tegenstelling tot de Fast Stochastics verzacht door het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Copyright Vladeracken al wel. Dus hier zal ongetwijfeld een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gaan ontstaan van grotere orde. Tijd om calls te geven?

 

De prijs van een troy ounce Goud

Goud, in $-gemeten, heeft afgelopen week een pril herstel ingezet. Maar het is te vroeg om van koopsignalen te spreken. Het enige dat gezegd kan worden ten faveure van het plaatje, is dat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is ingezet op een belangrijke steunniveau. US$1.680 per troy ounce heeft de potentie om als keerpunt de boeken in te gaan.

 

Strategie

Afgelopen week hebben wij Philips toegevoegd aan ons Prijs<Waarde Methode. Al eerder schreven wij daar een uitgebreid artikel over, maar nu het technische plaatje ook in orde is, leek ons het moment om in te stappen prima. Wij gaan uit van een herwaardering van het aandeel. Verder kochten wij aandelen Galapagos, Prosegur en Stitch Fix waarmee wij in alle drie de gevallen bestaande posities hebben uitgebreid in het kader van “bottom fishing”.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

16 maart 2021          11.00  ZEW Enquete economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken Duitsland

17 maart 2021          11.00  Consumenteninflatiecijfers Europa

17 maart 2021          19.00  FED Rentebesluit

18 maart 2021          13.30  Cijfers arbeidsmarkt VS

22 maart 2021            9.00  IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland

22 maart 2021          10.00  PMI Cijfers Europa

24 maart 2021          16.00  consumentenvertrouwen Europa

 

19 maart aanstaande is weer een belangrijke expiratiedag op de optiebeurzen wereldwijd.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal (waarschijnlijk) 5 april 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 15 maart 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.