De laatste sprong is begonnen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2 mei 2017) 521,13

Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief, laatste fase
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Uitbraak omhoog

De uitslag van de Franse verkiezingen, hoe zeer die in Europa ook conform de verwachtingen was, heeft kennelijk veel (buitenlandse) beleggers positief verrast, want wereldwijd is zij de aanleiding geweest voor een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog uit een fase van min of meer zijwaartse correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken is significant, wordt door vele indicatoren bevestigd en is in veel nationale indices terug te zien. De conclusie is eenvoudig, de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is hervat.

De Vladeracken Index en de Breedte van de markt

Een maand geleden hebben wij u een grafiek laten zien die wij hier nu herhalen. In figuur 1 ziet u het beeld van de MSCI Wereld Index met daaronder onze eigen Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken. Beide lijnen braken omhoog uit. Dat de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken significant is, wordt bepaald door de onderste lijn. De Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken is immers een breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken index. De index stelt dat de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog van afgelopen week in de koerspatronen van veel individuele aandelen is terug te zien.

BLOG 20170502 MSCI

Figuur 1.

De conclusie is daarmee eenvoudig, de markt heeft de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken hervat. De gap die is ontstaan hoeft niet op korte termijn al gevuld te gaan worden, dat zou dan juist een daling betekenen terug naar het punt van de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken, maar op termijn zal dit naar onze inschatting wel gaan gebeuren. Het probleem in deze figuur is dan ook van andere aard. De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken komt op een hoog punt in de lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken.

MSCI Wereld Index weekgrafiek

Daarom grijpen wij ook terug op een grafiek die u van ons al eerder gezien heeft. In figuur 1 is ook de kopschouderformatieDit patroon bestaat uit drie toppen waarbij de middelste de hoogste is en waarbij onder de twee tussenliggende bodems een lijn getrokken kan worden. Als deze lijn (neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken) na de derde top naar beneden toe doorschreden wordt is dit de bevestiging van het patroon. Het is in het algemeen een omkeer patroon. Er is ook een Inverted Head and Shoulder patroon. Hierbij is de middelste bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken de laagste. Copyright Vladeracken te zien die tussen 2015 en begin 2017 is ontstaan. Er zijn twee kopschouderpatronen te tekenen. De zwakste (met de dalende neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken) heeft als koersdoel 1.940 en de sterkste (met de stijgende trendlijn) heeft als koersdoel 2.020. Dat betekent een potentieel van nu nog circa 5%. Voeg daaraan toe dat het inmiddels begin mei is en u ziet het probleem: het zwakke seizoen nadert. Deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is naar onze inschatting wel meteen de laatste voordat zich een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gaat voordoen van grotere orde. Het is de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken om winst in te nemen, niet om direct weer vol in aandelen te stappen!

De Rente

De 10-jaarsrente in Nederland is opgelopen terug naar de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van 0,6%. Voorlopig kan dit slechts een pullback betekenen en zou de rente daarna weer omlaag kunnen. MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken-indicatoren dalen in elk geval weer op de daggrafieken. Maar wij achten die kans niet groot. Waarschijnlijker is het dat de rente na een korte adempauze in de komende dagen / weken de weg omhoog verder in zal slaan. De economische groei in Europa trekt nog altijd aan en ook in de VS lijkt de groei weer iets aan te trekken. Inflatiecijfers in Europa komen hoger dan verwacht uit, dus de kans dat de obligatiemarkt op een discussie over het Europese QE-programma vooruit gaat lopen wordt met de dag groter.

De US $ in €’s uitgedrukt

Tussen 91,3 en 94,2 ligt momenteel een tradingrange die het uiteinde van een kleine dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken vormt. Het gaat om een dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken en die kent doorgaans een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog. Dus er moet nog altijd rekening gehouden worden met toch weer een versterking van de $. Maar de kansen worden kleiner. Naarmate de tijd vordert zal de druk op de rente in Europa groter worden en neemt daarmee het gat tussen de €-rente end e $-rente af. En dat is in het voordeel van de €, d.w.z. dat de € dan sterker zal worden.

De prijs van een vat Brentolie

Afgelopen week was geen goede week voor de prijs van een vat olie. Maar momentumindicatoren zijn alweer gedraaid naar boven, zowel op dag- als op weekbasis. Wij gaan dan ook uit van eens tijgende olieprijs komende dagen.

Het Goud

Opvallend is dat momenteel de koersontwikkeling van het Goud iets sterker is dan dat van het Zilver. Maar beiden zitten in een fase van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Het goud keerde afgelopen week terug naar de steun van US$1.265 per troy ounce en lijkt alweer de weg omhoog te zijn ingeslagen. Koopsignalen zijn nabij.

Strategie

De aandacht van de markt lijkt te verschuiven. Waar begin dit jaar biopharma en semiconductors de lijsten aanvoerden is het nu de beurt aan industrials en banken. Sectorrotatie is een teken van gezondheid binnen een bullmarkt. Op korte termijn zien de meeste aandelen er wat overbought uit, reden voor voorzichtigheid, maar correcties zijn voor ons reden om in te stappen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

1 mei 2017    13.45    Speech van Secretaris Ministerie van Financiën VS, Mnuchin
3 mei 2017    09.00  Niet-monetaire beleidsvergadering ECB
7 mei 2017    02.00  Franse Presidentsverkiezingen, 2de ronde

Onrust in Venezuela en rond Noord Korea.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 2 mei 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.