Het zwakke seizoen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (19 juli 2021) 736,52

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               positief

Lange termijn:                        positief, met gevaar op termijn

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het Covid-nieuws in Europa is niet goed en Nederland bevindt zich nu eens een keer in het achterveld. Maar economisch gezien is het gevaar niet meer zo groot. Natuurlijk, je zult alsnog besmet raken en ziek worden, dat kan zelfs dodelijk uitpakken. Maar overduidelijk is inmiddels dat eenieder die gevaccineerd is, misschien nog wel ziek wordt, maar veel minder dan voorheen. Daarmee zal de belasting van de IC’s aanzienlijk minder worden en wordt het risico op hernieuwde totale lockdowns aanzienlijk kleiner. Met de Europese Corona app kan iedereen die twee vaccinaties heeft gewoon gaan reizen. Alle beperkende maatregelen zijn steeds genomen om de gezondheidssector in het Westen te beschermen tegen ineenstorting door overbelasting. Als dat gevaar wijkt, gaat de economie weer open, of we nu wel of niet een derde prik nodig hebben en of we nu wel of niet in de toekomst herhalingsprikken nodig gaan hebben of niet.

Maar dat betekent dus ook, dat het economische systeem weer naar het oude ritme over zal gaan. Te beginnen in de vS zal dat ook de normalisering van het rentebeleid betekenen, althans binnen het toelaatbare. Want centrale banken gaan nooit accepteren dat door hun eigen acties (lees renteverhogingen) staatschulden in het westen onhoudbaar worden. Er komt dus nog een fase waarin overheden de kans gaan krijgen om zelfstandig tot een betere overheidshuishouding te komen. Tot aan de volgende crisis is het gevaar van een te grote verkrapping klein. Want overheden en centrale banken hebben zich inmiddels in een innige omarming verstrengeld. Het misgaan van dit systeem kan dus bijna niet meer van binnenuit worden bereikt maar moet haast wel een externe schok betekenen, die de zaak doet ontsporen. En dat betekent dat de wereld voorlopig een fase in gaat waarin tekorten weer wat meer behapbaar worden.

 

Maar in die wereld zijn aandelenmarkten overbought, is het seizoen zwak, is de breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken van de markt snel zwakker geworden en is dus nog maar een beperkt aantal aandelen de kar aan het trekken. En dat is altijd gevaarlijk.

 

De AEX Index op dagbasis

 

Het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken daalt, de koers bevindt zich net boven het correctiepatroontje waaruit de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken vorige week omhoog uitbrak. Dat kan nog steeds betekenen dat wij met een eenvoudige pullback te maken hebben, maar het beeld is wel degelijk sterk verzwakt door deze snelle daling na de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken van vorige week. 736 is ineens een heel belangrijke steun geworden. Natuurlijk kan komende week weer positief uitpakken en dan spreken we van een normale korte termijn reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken en een zich herpakkende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Maar teveel indicatoren divergeren negatief, het seizoen is zwak, omzetten dalen nu markpartijen op vakantie gaan, dus verwacht niet teveel van deze markt!

 

De Rente

De rentedaling is nog altijd niet helemaal gedaan, de rente beweegt zich nog steeds omlaag, maar dan boven de eerder gebroken lange termijn weerstandlijn, die nu dus een steunlijn is geworden. De beweging omlaag is nog steeds niets meer dan een pullback na die uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en een rentestijging ergens in de loop van augustus is daarmee ook nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. En dat scenario is gevaarlijk want het zou betekenen dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van stijgende rentes hervat wordt.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw steeg de $ enigszins en de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 0,865 is weer iets dichterbij gekomen en nog is de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken niet helemaal ten einde, er is nog een beetje ruimte aan de bovenkant.

De Brent Olie prijs

Na een roerige week volgde een week van stilstand. Het lijkt er op, dat de olieprijzen gaan dalen. Gezien de positie van de $ lijkt dat nog iets te vroeg, maar dat de olieprijzen overbought zijn is zeker. Een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omlaag zou niet meer dan logisch zijn.

De prijs van een troy ounce Goud

De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in het goud verliest wat aan kracht. Maar oplopende goudprijzen in een omgeving van dalende rente en stijgende aandelenkoersen is op zich al sterk.

Strategie

Opnieuw maakten onze portefeuilles een moeilijke week door. Waar de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken nog steeg, daalden onze aandelenportefeuilles in waarde. En nu de marktpositie ook in de meer succesvolle aandelen zwakker begint te worden zullen wij toch overgaan tot het opbouwen van iets meer liquiditeit, want het venijn van dit seizoen kan nog steeds in de staart zitten.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

20 juli 2021               10.00  Producentenverwachtingen Europa en publicatie ECB-kredietboek

22 juli 2021               13.45  Rentebesluit ECB

22 juli 2021               14:30  Chicago FED National Activity Index en jobless claims VS

23 juli 2021               10.00  Markit PMI Cijfers voor de Eurozone

23 juli 2021               13.45  Markit PMI Cijfers voor de VS

26 juli 2021               10.00  IFO Zakelijk klimaat Duitsland

27 juli 2021               14.30  Amerikaanse orders voor duurzame consumptie- en
kapitaalgoederen

 

Afgelopen week kwamen de eerste kwartaalcijfers (Q2) weer naar buiten. De stroom cijfers gaat deze week nu echt goed op gang komen. Op individuele basis kan dat tot verrassingen leiden.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 2 augustus 2021 verschijnen.

 

Den Haag,19 juli 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.