Nog steeds goed nieuws

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (19 april 2021) 716,80.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         positief, reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken nadert

Middellange termijn:               positief, maar verdeeld

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het was zelfs geen mini-dip. Afgelopen maandag was een zwakke dag maar daarna herstelde de markt zich in een kalm ritme. Bijna overal werden nieuw toppen gezet (slotkoersen). Azië bleef achter en de kleinere fondsen bleven hier en daar ook achter. Maar over het geheel genomen mag de belegger tevreden zijn. Er zijn ook geen imminente dreigingen in de markt. Zolang de financiële autoriteiten zich nog geen zorgen maken over de inflatie en dus ook geen maatregelen nemen om een rentestijging af te dwingen, zien wij het zwaard, dat ontegenzeggelijk boven de markt hangt, niet vallen. Dat houdt in dat wij nog niet het einde zien van de stijging en omdat hogere koersen bijna overal nieuwe All-Time High’s zijn, is het moeilijk, zo niet onmogelijk om nieuwe weerstanden of doelstellingen, te formuleren. Alleen de grafiek geeft ons een indicatie waar de markt is en op dit moment zegt de daggrafiek van de representatieve index in de meeste landen, dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken zich doorzet en de weekgrafiek sluit zich daar bijna overal bij aan. Het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken is overal positief en de MoneyFlow is in veel landen (waaronder Nederland) positief. Er stroomt dus nog steeds geld naar de aandelenmarkten. De VolatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken daalt gestaag, maar ligt nog te hoog. Eigenlijk is het ook angstig om te zien hoe positief in het algemeen de onderliggende gegevens van de markt zijn. Maar gelukkig is het de markt die bepaalt wat er gebeurt en niet het sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken van de analist.

De AEX Index op dagbasis

In de grafiek hierboven hebben wij, wetende, dat de indicatoren die wij doorgaans laten zien, positief zijn, behalve de langzaamste, het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram dat op het punt staat te gaan stijgen, twee andere indicatoren openomen. Het zijn de OBV en de MoneyFlow. Het kon niet anders dan dat de OBV positief was met 17 positieve dagen van de 28, nadat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken weer boven zijn MA50 kwam. De MoneyFlow (de rode onderaan) ziet er nog krachtiger uit in zijn opgang. Beide liggen hoog maar er is nog ruimte. Wij vestigen uw aandacht ook op de gemiddeldes. De afstand tussen de koers en het MA200 is groot. In het verleden zijn er duidelijk nog grotere afstanden tussen de twee geweest. Een herstel lijkt daarom niet imminent. Maar de afstand Koers-MA50 zal op niet al te lange tijd toch een herstel door gaan maken. Kijkt u eens naar de twee keren, die in de grafiek te zien zijn toen de koersen sterk gestegen waren en naar de afstand en naar het herstel. Op dit moment ligt de koers ongeveer weer in dezelfde positie. Een herstel zal in de komende weken volgen. Het meest waarschijnlijke (in deze sterke markt) is, dat dit hertstel opnieuw het MA50 zal opzoeken. De terugval van de koers zal in dat geval gaan tot aan de steun op 687.Het MA50 zal tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk op ditzelfde niveau liggen. Voor de goede orde hebben wij nog meerdere steunniveaus ingetekend, maar wij nemen aan dat deze in de komende weken niet mee gaan tellen. Een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zal maximaal op het MA50 uitkomen. Daarmede zal deze reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken minder zijn dan 5%, hetgeen zonder meer zeer normaal is. In deze blog betreft onze analyse normaliter niet meer dan een week. Voor de komende week voorzien wij een hogere beurs. Op de periode daarna zal onze blog van volgende week verder ingaan.

 

De Rente

De rente is in Europa weer licht gestegen. Hij ligt nu opnieuw op het niveau waarop hij ook lag op 3 januari van vorig jaar. Dit was toen het hoogste punt sinds langere tijd. Vanaf 11 december vorig jaar is hij heel langzaam en voorzichtig aan het stijgen, maar het ziet er niet naar uit dat er in de komende tijd veel meer in het vat zit. In de VS is de lange rente afgelopen week zelfs weer licht gedaald. De centrale banken laten overal weten dat ze de tijd nog niet rijp achten voor een verdere stijging. Het wachten is op een herstel van de economie en een duidelijke uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken van de inflatie.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is weer onder zijn MA50 gekomen. Het lijkt erop dat hij nu weer iets terrein wil terugwinnen maar of hij daarin in de komende week gaat slagen is allerminst zeker.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolie index is weer gestegen en dit gaat nog even door.

 

De prijs van een troy ounce Goud

In de afgelopen drie weken is de prijs van een troy ounce Goud toch weer mooi gestegen. Van een dieptepunt op US$1.676 is hij nu weer gekomen op US$1.774. Wij zien deze stijging zich nog even doorzetten, maar aangetekend moet worden, dat de indicatoren hoog komen te liggen.

 

Strategie

Opnieuw hebben wij twee posities toegevoegd afgelopen week. In de Europa Selector kochten wij aandelen SRP Groupe in Parijs en in de Fund Selector kochten wij een trackerExchange Traded Funds. Via de beurs verhandelbare, passief beheerde beleggingsfondsen, die de performance van een index volgen. Er zijn ETF’S op markt- en sectorindexen. Men maakt onderscheid tussen ETF’s op Cash-Basis en ETF’s op Swap-Basis. Zie ook ETF op Cash-Basis en ETF op Swap-Basis. Copyright Vladeracken van L&G, met code BATT (Battery Value Chain). Portefeuilles zijn redelijk vol belegd momenteel als het om de aandelenbeleggingen gaat en dat is aan de resultaten te zien.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 april 2021            10.00 Duitse IFO-cijfers en Europese cijfers dienstensector

22 april 2021            13.45  Rentebesluit ECB

23 april 2021            10.00  Europese cijfers dienstensector en industrie (PMI)

23 april 2021            15.45  Amerikaanse cijfers dienstensector en industrie (PMI)

26 april 2021            10.00 IFO-cijfers Duitsland

27 april 2021            16.00  Consumentenvertrouwen VS

 

De bedrijfscijfers over het 1ste kwartaal van 2021 komen nu massaal vrij. Daar zullen naar verwachting weinig tegenvallers in zitten, maar markten zijn sterk vooruitgelopen op deze cijfers. Meevallers kunnen dan toch nog afgestraft worden onder het mom van “bezit van de zaak is het einde van het vermaak”.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 mei 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 19 april 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.