Is de kerstrally alweer voorbij?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (27 november 2022) 722,93

Onze conclusies:

Korte termijn: positief, maar overbought

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Laten wij beginnen met onze excuses te maken aan regelmatige lezers van dit blog, u heeft ons gedurende twee weken gemist. In die twee weken is er nogal wat gebeurd, met name ten gunste van aandelenkoersen. In Europa zijn daarbij de grenzen bereikt, die gevormd worden door de toppen uit maart en augustus van dit jaar. Om een einde te maken aan de bearmarkt is dat niet alleen nodig, maar moeten die toppen ook doorschreden worden. En daar zit hem nu juist de pijn, nergens is dat al gebeurd. Bovendien zijn markten pas gezond te noemen als allerhande indices elkaar bevestigen. En ook dat is niet het geval. Indices in Europa doen het verhoudingsgewijs goed, indices in de VS, met de Nasdaq 100 indexEen index samengesteld uit de 100 naar marktwaarde gemeten grootste, meest verhandelde, nonfinancial aandelen met een notering op de Amerikaanse schermenbeurs. Copyright Vladeracken als negatieve uitschieter, hebben die grenzen nog niet eens benaderd, die zijn nog bezig met de verwerking van de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van oktober. En dat heeft allemaal te maken met een combinatie van elkaar tegensprekende signalen. Het dilemma dat zich aftekent, is dat van de recessie. Als er een recessie in aantocht is, dan betekent dat een vroegtijdig einde aan de cyclus van rentestijgingen door Centrale Banken in het Westen. Dat is goed voor groeiaandelen en slecht voor bedrijfswinsten aangezien een recessie juist bedrijfswinsten aantast. Waarde-aandelen hebben het hier dan moeilijk. Maar als de recessie milder gaat blijken te zijn dan iedereen eerder aannam, dan kan de cyclus van stijgende rentes nog wel even aanhouden en dat is juist negatief voor groei-aandelen. Consumentenbestedingen, arbeidsmarktgegevens en de ontwikkelingen op de huizenmarkten zijn hierbij de belangrijkste factoren op het ogenblik. Overheidsprogramma’s zijn goed voor consumentenbestedingen, maar arbeidsmarktgegevens en cijfers over de huizenmarkten in de VS en in Europa wijzen juist op een naderende recessie. Kortom, genoeg argumenten om de laatste maand van dit jaar uiterst voorzichtig te blijven.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Dat markten een belangrijke grens bereikt hebben is in figuur goed te zien. Wij hebben een weerstandslijn getrokken langs de toppen van maart en augustus en in de figuur is goed te zien, dat dit punt wederom is bereikt. Er is nog een klein beetje ruimte, 728 is momenteel de grens, maar gelet op het feit dat de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van oktober lager ligt dan die van juni en het feit dat de indicatoren in de grafiek allemaal erg overbought zijn en er negatieve divergenties op de loer liggen, moeten beleggers er rekening mee houden dat de kerstrally alweer voorbij is of in elk geval niet veel ruimte meer over heeft aan de bovenkant. Het is tijd om aan de kant te gaan staan!

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De rente op de kapitaalmarkten heeft enkele mooie weken achter de rug. Maar van een echt toppatroon is nog geen sprake. Het gehele beeld oogt nogal vermoeid, alsof de huidige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken in de obligatiemarkten slechts een tijdelijke adempauze is. Dit stat en valt natuurlijk allemaal met de vraag of de recessie in het Westen, die door de meeste analisten voor 2023 wordt voorzien, diep gaat zijn of niet. Er zijn afgelopen weken verschillende signalen geweest, die erop wijzen, dat deze recessie wel eens vrij mild van aard kan gaan zijn. Daarbij wordt veelal gewezen op de enorme stimuleringspakketten van overheden om de burger te helpen bij het betalen van zijn energierekening. Die krijgt daarmee weer wat ruimte om geld uit te blijven geven aan andere zaken dan allen de energierekening. Tegelijkertijd zullen in 2023 de eerste investeringsprogramma’s van overheden loskomen in het kader van de energietransitie die worden opgetuigd als reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op de Russische inval in Oekraïne. Maar als die recessie inderdaad mee gaat vallen, dan vervalt de reden voor Centrale Banken om de verhogingen van de korte termijn rente te beperken. En dat is dan weer negatief voor zowel de obligatiemarkten als voor de aandelenmarkten. Het beste scenario dat wij voorzien, is een hernieuwde rentestijging aan de lange kant op korte termijn, waarmee een topproces kan worden ingezet, dat dan el nog enkele maanden kan blijven duren. Het is dus nog steeds te vroeg om meer risico’s te nemen zowel in de aandelenmarkten als in de obligatiemarkten.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Op 0,94 en op 0,92 liggen twee steunpunten, waar de $ nu naar onderweg is. Onder 0,92 kan pas van een einde aan de krachtige opgaande beweging worden gesproken die zich gedurende 2022 heeft afgespeeld. Het echte keerpunt volgt daarna pas bij 0,84. Want het lange termijn correctiekanaal, dat al enkele jaren aan de gang is, vindt zijn steun op dat punt. De stap daarheen zal nog wel enige tijd in beslag nemen, maar beleggers moeten goed beseffen, dat de $ in fundamentele zin nog altijd 20 tot 30% is overgewaardeerd t.o.v. de € en dat daarmee de weg van de minste weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken in het voordeel van de € en in het nadeel van de $ ligt.

De Brent Olie prijs

Voor Brentolie begint het beeld er steeds slechter uit te zien. Er ontwikkelt zich een kopschoudertop, met een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken rond US$81 per vat. In dit patroon is de rechter schouder compleet en is de weg omlaag richting deze neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken al enige tijd geleden ingezet. Als dit patroon bewaarheid wordt, dan kan een doel berekend worden, dat rond US$50 per vat ligt. Daarmee moeten wij ons eerdere doel (de steun van US$61 per vat) zelfs nog naar beneden toe bijstellen. Alle seinen taan op rood voor de prijs van een vat olie!

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud liet enkele weken geleden een prachtige sterke uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog zien uit een dalend kanaaltje dat al enkele maanden in ontwikkeling was. In de afgelopen weken is daar een kleine correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op gevolgd, die vooral veel weg heeft van een wimpeltje, een zogenoemd ‘continuatie-patroon’. Het helpt voor Europese beleggers niet, dat de $ ondertussen sterk daalt, maar in $’s bezien is het patroon voor goud nog steeds bullish.

Strategie

Wij wachten nog steeds aan de zijlijn af. En naarmate de markten zich hoger begeven, ontstaat bij ons de neiging om nog meer aandelen te verkopen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

29 november 2022 15.00 Cijfers over de staat van de Amerikaanse huizenmarkt Case/Shiller Price Index)
30 november 2022 11.00 Europese inflatiecijfers (HCIP Indices)
30 november 2022 14.30 Consumentenbestedingen VS
30 november 2022 20.00 Publicatie FED’s Beige Book
1 december 2022 14.30 Amerikaanse werkgelegenheidscijfers
2 december 2022 14.30 Nog meer Amerikaanse arbeidsmarktcijfers
5 december 2022 16.00 Amerikaanse cijfers dienstensector

Afgelopen week was het traditionele weekend van “Black Friday”. Dit is een vooral in de VS bepalend weekend voor het succes van veel ondernemingen die producten rechtstreeks aan consumenten verkopen. Over het succes van deze verkoopgekte zullen diverse bedrijven komende weken met berichten komen die mee- maar ook tegen kunnen vallen.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 5 december 2022 verschijnen.

Den Haag, 26 november 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.