Smokkeltijd

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-07-06) 465,18 (opening)

Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: positief of wacht op draai
Lange termijn: neutraal, nijgt naar negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Wij hebben ditmaal, met het schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken van ons blog, gesmokkeld. Normaal gesproken baseren wij ons beurscommentaar op de slotnoteringen van de vrijdag voorafgaande aan publicatie. Maar met het Griekse referendum in het vooruitzicht en een uitslag die voor West Europese beurzen in eerste instantie alles of niets kon betekenen had het weinig zin om een commentaar te schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken, dat al na enkele minuten op maandagochtend haar toegevoegde waarde zou kunnen verliezen.

Veel belangrijker ditmaal was de openingskoers volgend op de uitslag van het referendum. En ook veel belangrijker zal het vervolg zijn dat op de Europese beurzen vandaag te zien zal zijn. Wij laten u daartoe in figuur 1 de daggrafiek zien van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken met daarin het dalende kanaal waarin de index zich al drie maanden bevindt.
BLOG 20150706 FIG1 AEX
Figuur 1.

Laten wij even de Griekse problemen buiten beschouwing en kijken wij alleen naar deze grafiek, dan is het beeld eigenlijk prachtig: er is al enige tijd een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang die zijn einde nadert. Indicatoren divergeren positief, er is geen sprake meer van een overbought situatie, in tegendeel, veel indicatoren liggen inmiddels laag genoeg om een eventuele rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken alle ruimte te geven en sinds medio juni is de omzetverhouding (Money FlowHet volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken vermenigvuldigd met de slotkoers van de dag. Als deze laatste lager is dan de vorige dag dan is de Money Flow negatief en als hij hoger is dan is de Money Flow positief. In plaats van de slotkoers wordt vaak de gemiddelde koers van de dag genomen. Copyright Vladeracken onder in de figuur) zelfs positief. Deze indicator stijgt en dat betekent dat er meer koop- dan verkoopomzet op de beurs geconstateerd kan worden. Op dalende dagen neemt de omzet van verkopers af terwijl op stijgende dagen kopers sinds enige tijd weer terugkeren.

Rechts in de figuur hebben wij ook een rode horizontale lijn getekend op het niveau van 463,8. Dat is het voorlopige dieptepunt dat vanochtend door de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken werd aangetikt. Dat dieptepunt is net iets lager dan de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die in juni bereikt werd op 464,6. Maar dat dieptepunt ligt ook nog ruim binnen het kanaal. Het betekent daarmee feitelijke niets. De correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is slechts enkele dagen verlengd, maar aan het totale beeld doet de daling van vanochtend verder niets af.

Grexit of niet?

En dat past bij de betekenis van de uitslag van het referendum. Feitelijk maakt het helemaal niets uit of er nu ja of nee gestemd is in Griekenland. Een ja-stem had wellicht tot een andere regering kunnen leiden en onderhandelingen daarmee makkelijker kunnen maken voor Europese politici, maar dat er na afloop van het referendum gewoon weer verder onderhandeld moest worden stond bij voorbaat al vast. Ook als Griekenland failliet gaat moet er over de terugbetaling van schulden worden onderhandeld. Het is naïef om te denken dat een “ja” direct tot het einde van de onderhandelingen had geleid en een “nee” direct tot een Grexit zal leiden. De Grieken zijn Europa, het IMF en de ECB geld schuldig, geld dat bovendien in €’s is genoteerd. Over de voorwaarden van terugbetaling zal, wat er ook gebeurt, onderhandeld moeten worden. En die onderhandelingen zijn direct al weer begonnen. Maar nog belangrijker, het is inmiddels niet meer een Europees economisch probleem, maar vooral nog een Europees politiek probleem en een lokaal Grieks economisch probleem. Je zult in Griekenland wonen en daar je geld moeten verdienen of daar een pensioen moeten ontvangen. Wat de uitslag van de onderhandelingen uiteindelijk ook wordt, de Grieken gaan er niet rijker van worden.

Maar aandelenbeleggers hebben in feite alleen last van de onzekerheid die gecreëerd wordt door allerlei politici en commentatoren die hel en verdoemenis prediken en een snelle oplossing daarmee vooral in de weg zitten. Want het bedrijfsleven in Europa functioneert gewoon door. Winsten groeien en vrijwel geen enkele onderneming heeft nog geld in Griekenland uitstaan. Dus de waarde van Europese aandelen neemt gewoon toe.

En dat maakt dat wij vasthouden aan onze eerdere analyses: aandelenbeurzen in Europa naderen het einde van een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken en zijn rijp om de weg omhoog in te slaan. Moet u dan vandaag gaan kopen en daarmee de eerste zijn? Nee natuurlijk. Een slotkoers boven het hoogtepunt van afgelopen vrijdag (478,06) is veiliger en zal u nog meer dan genoeg ruimte bieden om van de komende rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken te profiteren.

De Rente

De (lange) rente heeft inmiddels de stijging weer hervat. Het tempo van de stijging neemt duidelijk af, maar de 10-jaars rente in Nederland heeft afgelopen week opnieuw het niveau van twee weken geleden bereikt en indicatoren wijzen toch op een verdere stijging tot boven dit niveau. Wij gaan er vanuit dat de 10-jaars rente vanaf het huidige punt (1,16%) kan doorstijgen tot in de buurt van de belangrijkste weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken uit 2012 die rond 1,48% ligt. Dat is dan wel weer van veel groter belang voor de ontwikkelingen op de aandelenmarkten in Europa dan een eventuele Grexit. Want een stijgende rente kan nadelig voor aandelen uitpakken.

De US$ in €’s uitgedrukt

Met alle commotie rond het referendum van afgelopen zondag zou men kunnen denken dat de $ flink aan kracht zou winnen. Immers, “een Grexit verzwakt de positie van de € omdat het een precedent schept voor andere landen” is een veel gehoord commentaar van politici, die ons allen bang proberen te maken, maar er feitelijk zelf maar bar weinig van begrijpen. En jawel, even noteerde de $ 0,92 gisterenavond. Maar inmiddels is al weer sprake van een herstel en noteert de $ 0,90 ten opzichte van de €, evenveel als het slot van afgelopen vrijdag. Ook hier lijkt er daarmee sprake van eens storm in een glas water en gaan de financiële markten weer over tot de orde van de dag. En die is een voortzetting van de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van de stijging die de $ in het eerste kwartaal doormaakte ten opzichte van de € en daarmee dus een verdere verzwakking van de $ t.o.v. de €.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brent heeft wel een significante beweging gemaakt en wel omlaag. Lange tijd leek het er op alsof de grens van US$ 63 als steun overeind zou blijven, maar vrijdag is aan deze illusie met een sprong omlaag een einde gemaakt. Olie gaat nu de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van rond de jaarwisseling testen met als eerstvolgende steun voor de prijs van een vat Brent US$ 58,5 en daarna US$ 52. Hier moeten beleggers dus voorlopig nog wegblijven, maar voor vakantiegangers, die met de auto op pad gaan, zal dit goed nieuws zijn.

Het Goud

Het beeld voor het goud is verder verzwakt, maar een doorbraak omlaag heeft nog altijd niet plaatsgevonden. Ons devies blijft daarmee: afblijven en pas weer terugkeren bij een koers boven US$ 1.250 per troy ounce.

Strategie

Wij zijn long en zullen boven 478 verder long gaan.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. Volgende week zal er dus geen beurscommentaar van onze hand verschijnen.

Den Haag, 6 juli 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.