Korte termijn herstel op de beurs

 

Stand AEX op moment van schrijven: 317,04.

(29 Augustus 2010): 317,04

Duitsland is zich nu ook aan het aansluiten bij de vele (zo ongeveer alle) landen die een doorbraak omlaag hebben laten zien door hun lange termijn gemiddeldes. Het 30-weeks Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken werd deze week doorschreden. Tegelijkertijd werd het ritme van stijgende toppen en stijgende bodems onderbroken.

Daarmede kan men nog niet stellen dat Duitsland ook in een dalende markt zit, maar onze Oosterburen zijn er bijna. Maar overal in de wereld ontstond er plotseling een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de neerwaartse tendens. In Nederland (om de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken als voorbeeld te nemen) werd afgelopen vrijdag een zeer positieve candle (een Bullish Engulfing) geplaatst nadat de koers op een belangrijk steunniveau (de onderste lijn van een horizontaal kanaal op 308) was gekomen waarop hij terugveerde. Dit steunniveau lag iets onder een NeklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken van een Kop en Schouderformatie, die dus even doorschreden werd maar onmiddellijk daarop vond de ommekeer plaats. Het H&S patroon werd dus NIET afgemaakt. Blijkbaar was de weerstand op dit niveau te groot, maar een koers beneden 312 zal de bevestiging zijn van dit negatieve patroon. Wij denken nu de eerste dagen een doorzettend herstel te gaan zien, maar de kansen zijn groot dat dit herstel onderweg naar de bovenkant van het kanaal (340) zal uitlopen in een vroegtijdige dood. Wij zullen onze shortpositie (tijdelijk en met verlies) opheffen als het niveau van 320 wordt doorschreden, maar we blijven attent op een komende daling die ons onmiddellijk onze shortpositie weer zal doen innemen. Wij geloven (nog) niet in een hervatting van de uptrend omdat wij enerzijds nu eenmaal in een neergaande beurs zitten, maar ook omdat fundamentele indicatoren zoals de Baltic Dry Index ook onder zijn lange termijn gemiddelde ligt (wij zullen binnenkort op deze index terugkomen in een langer artikel op deze blog). Weliswaar is de koers sindsdien gestegen, maar dat lijkt toch meer een Pull-Back te zijn, die afgelopen week misschien wel werd afgesloten. Een dalende Baltic Dry index gaat vooraf aan problemen in de economie in het algemeen.

Goud

Na onze melding vorige week dat het goud een koopsignaal gaf zijn de edele metalen nu met een (kort) herstel begonnen. Dit wijst ook op een (tijdelijk) herstel van de beurs, maar ook hier is niets wezenlijks veranderd. U moet deze consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken als een mooie gelegenheid zien tot het innemen of vergroten van posities.

Rente

Het ziet ernaar uit dat het gemiddelde effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige leningen van de Nederlandse overheid zich aan het opmaken is voor een stijging. Hij was gedaald tot 2,33% maar inmiddels ligt hij weer iets hoger (2,38%) Het is nog te vroeg om te spreken van een ommekeer. Maar wij blijven aan de verkoopkant waar het gaat om langlopende obligaties. Inmiddels hebben wij op deze blog reeds twee obligatieleningen besproken waarin wij de vrijgekomen middelen hebben belegd. In de komende weken zullen er nog meerdere volgen.

US$

Na de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit een dalend kanaal kregen wij in de afgelopen week een koopsignaal. Wij hebben daarop nog niet gereageerd want het ziet er naar uit dat ook de dollar een consolidatiefase ingaat. Hoogstwaarschijnlijk is er een Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken in de maak die de mogelijkheid zal scheppen om nog op een iets lager niveau in te stappen.

Olie

De prijs van een vat Brentolie ging in de afgelopen week omhoog, nadat hij eerder in de afgelopen week een verkoopsignaal had gegeven. Maar na een daling van 10% is ook hier een periode van herstel aangebroken. Het is niet zeker dat wij van een verdere daling (nadat de herstelbeweging is uitgewerkt) gebruik zullen maken. De prijs van de olie is zeer volatiel en zeer moeilijjk voorspelbaar. Daarenboven beweegt hij in een horizontaal kanaal (tussen $75,5 en $69,2). Wij willen in ieder geval eerst een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken afwachten.

Algemeen

De herstelbewegingen die men her en der ziet passen in een beeld van een aandelenmarkt die zich even de tijd gunt om uit te rusten alvorens de weg te vervolgen. In principe moet men verwachten dat dit vervolg in neerwaartse richting plaatsvindt want alles wijst erop dat de markt zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevindt. En een trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken blijft geldig tot het tegendeel bewezen is.

Den Haag, 29 augustus 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.