De oktoberbodem gaat getest worden

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (11 december 2022) 724,17

 

Onze conclusies:

Korte termijn: positief, maar overbought

Middellange termijn: negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het algemene beeld op de aandelenmarkten oogt levensgevaarlijk. De trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die in oktober aan een opmars begon, is duidelijk in gevaar. In de S&P 500 Index is zelfs al sprake van een korte termijn doorbraak omlaag en ook in Europa zijn verschillende korte termijn oplopende lijntjes doorbroken. Komende week begint de laatste ronde van renteverhogingen in het Westen, daar zal een en ander vanaf gaan hangen, maar belangrijker nog wordt de vraag of we nu wel of niet een recessie in gaan duiken? En veel analisten verwachten dat het antwoord op die vraag pas in de loop van het 2de kwartaal van 2023 zichtbaar gaat worden. Zo lang vooruit betekent onzekerheid en markten houden niet van onzekerheid. De meeste beelden, die wij gezien hebben deze week, wijzen allemaal op een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van in potentie 10% omlaag, waarbij de kans groot is, dat wij in Europa niet, maar in de VS wel nieuwe dieptepunten ten opzichte van de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken uit oktober gaan zien. Als dan de omzetten dit keer niet toenemen, dan zou men van een voorlopig dieptepunt kunnen spreken, en de kans daarop is, gezien het feit dat de feestdagen voor de deur staan, groot. Met name in Europa ontstaat dan een beeld dat veel weg heeft van een kopschouderbodem, op zichzelf een positief vooruitzicht. Maar op de korte termijn is voorzichtigheid dus nog steeds het devies. Wij hebben liever wat extra cash voorhanden in deze markt.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken laat zelfs een kleine kopschoudertop zien, die dan vrijdag waarschijnlijk de rechter schouder heeft gezet. Het doel van dit toppatroon laat zich berekenen op ongeveer 700, maar in het grotere plaatje is een hernieuwde daling tot 631 heel goed denkbaar. Afgaande op de eerdere bewegingen dit jaar zal dat niet binnen enkele dagen geschieden, maar dat er opnieuw storm op komst is lijkt bijna onafwendbaar afgaande op dit plaatje. De negatieve divergenties in de indicatoren zijn hier goed te zien. Overigens is de weg omlaag nog niet ingeslagen, om het patroon af te maken is een daling tot onder 715 nodig.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Ook de obligatiemarkten staan op een gevoelig punt en de eerste korte termijn schermutselingen zijn in het nadeel van de obligatiebeleggers afgesloten. De 10-jaars Treasury Index in de VS is aangekomen bij de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken, die in juni nog als steun diende. Vervolgens is afgelopen week een kleine stap terug gezet. Daarbij is nog geen korte termijn trendlijn gebroken, zoals dat in de aandelenmarkten wel het geval is geweest, dus hier is feitelijk nog weinig aan de hand, maar beleggers moeten ook hier rekening houden met een test van het bodempunt dat in oktober werd bereikt. De vraag is natuurlijk wat nu in wezen het probleem is in de obligatiemarkten? De inflatie is immers aan het dalen en de vooruitzichten voor de Westerse economieën zijn niet van dien aard dat een oververhitting van de economie verwacht moet worden. Je zou dus kunnen stellen, dat de logische weg op de kapitaalmarkten een dalende lange rente is. Maar dat houdt geen rekening met de altijd traag reagerende Centrale Banken. Die lijken zich meer en meer hard te maken voor duidelijke recessiesignalen alvorens iets aan de rente te willen doen en die zijn ook nog eens niet klaar met het verhogen van de rente op korte termijn. En dat betekent lagere bedrijfswinsten en een nog mogelijk verder oplopende rente tegelijkertijd, een recept voor veel ellende op de aandelenmarkten.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is aangekomen bij de oplopende korte termijn steunlijn op 0,94. Op de daggrafiek divergeren indicatoren al positief, maar op de weekgrafiek niet. Dat zou betekenen, dat een kleine opleving mogelijk is alvorens de $ alsnog door deze grens heen zakt, met als volgende doel 0,92. Onder 0,92 wordt het echt spannend en onder 0,84 is sprake van een hernieuwde Bear marktEngelse term voor een markt die in zijn geheel een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken laat zien. In essentie is het een periode waarin de aandelen in een lange termijn dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken zitten die vaak onderbroken wordt door scherpe rallies. Een bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken markt bestaat normaal gesproken uit drie fasen. De eerste fase is topvorming ofwel distributie, de tweede fase bestaat uit een constant dalende markt en de derde fase bestaat uit bodemvorming welke vaak gepaard gaat met paniek uitmondend in een blow-off waarin zelfs de meest optimistische belegger zijn stukken verkoopt. Men gaat ervan uit dat van een BearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken Markt gesproken kan worden als er sprake is van een daling van 20% die voorafgegaan is door een stijging van 20%. Copyright Vladeracken in de $.

De Brent Olie prijs

De kopschoudertop in Brentolie is nu klaar voor een doorbraak omlaag terwijl de dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken in OPEC-olie vorige week een versnelkling is ingegaan. Voor olieprijzen is maar een richting denkbaar op de korte termijn en die is omlaag gericht! Ons koersdoel voor Brentolie is US$61.

De prijs van een troy ounce Goud

En ook hier staat een korte termijn reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken voor de deur, maar deze past juist in een proces van bodemvorming en is daarmee in feite positief te noemen. US$1.800 per ounce is de te doorbreken grens aan de bovenkant, steun wordt gevonden rond US$1.675 per troy ounce.

Strategie

Wij hebben afgelopen week onze posities in het FT Factor FX Fonds verkocht binnen onze obligatieportefeuilles en binnen de defensieve pensioen- en stamrechtportefeuilles. Dat doen wij vooruitlopend op een moment om weer in langer lopende staatsobligaties te kunnen gaan beleggen. Verder verwachten wij ook enkele aandelenposities aan de kant te zullen zetten in de komende dagen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

13 december 2022 8.00 HCIP Inflatiecijfers voor Duitsland
13 december 2022 11.00 ZEW Economisch SentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken voor de Eurzone
13 december 2022 14.30 Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers (inflatie)
14 december 2022 20.00 Rentebesluit Amerikaanse Centrale Bankenstelsel (FED)
15 december 2022 14.15 ECB-maatregelen monetair beleid
15 december 2022 14.30 Detailhandelscijfers VS
16 december 2022 11.00 HCIP inflatiecijfers Eurozone
19 december 2022 10.00 IFO industrieel sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken Duitsland
20 december 2022 2.15 Rentebesluit Chinese Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken direct daarna gevolgd door dat van de Japanse Centrale BankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 9 januari 2023 verschijnen.

Den Haag, 11 december 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.