Nog heel even geduld

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (10 september 2022) 685,97

Onze conclusies:

Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Uiteindelijk bleek het allemaal een storm in een glas water. Moord en brand werd er geschreeuwd, want “o jé de ECB gaat de rente met 0,75% verhogen en dat is nog nooit eerder gebeurd”. Maar een commentator in het Financieel Dagblad dit weekeinde wees erg terecht op, dat alleen al het feit dat de frequentie waarmee de ECB tegenwoordig vergadert (om de 6 weken nu tegen elke 2 weken in het begin) reden te over is om aan grotere stappen per keer te denken. En beleggers moeten ook nog eens niet vergeten, dat de ECB in feite veel te laat begonnen is met het verhogen van de rente, een proces waarbij bovendien voorlopig alleen maar een normalisering plaats vindt. We zijn dus niet eens in een periode beland waarbij de rente verhoogd wordt tot niveau’s die boven-normaal zijn! En zoals dat meestal gaat, als politici en de algemene media zich gaan opwinden over prijzen op valuta- en andere markten, dan kun je er doorgaans vergif op innemen, dat diezelfde markten hun toppen hebben bereikt. En dus zie je inmiddels de prijzen van vrijwel alle grondstoffen, of het nu energie (gas, olie, etc.), voeding of ertsen betreft, dalen. Natuurlijk worden er loonsverhogingen geëist. Want als de inflatie naar 0% terugvalt zijn prijzen per saldo wel met zo’n 10% gestegen en is het leven dus eens tuk duurder geworden. Maar dat wil nog niet zeggen, dat deze tendens van almaar hogere prijzen zal aanhouden, zeker niet als ondertussen markten in een fase van recessie terechtkomen. En daarmee is een voedingsbodem ontstaan voor een markt die zich in een niet-beslissende richting ontwikkelt, zijwaarts dus met stijgingen en dalingen die elkaar afwisselen maar dat doen in per saldo zijwaartse richting. En binnen die fase is het weer tijd voor een koersstijging van veel indices.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

Of we die dan daadwerkelijk gaan zien valt overigens nog te zien. In figuur 1 is goed te zien hoe de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken vrijdag weliswaar een mooie stijging optekende, maar daarbij is voorlopig slechts een bovenliggende oplopende weerstandslijn geraakt, die eerder een oplopend kanaal markeerde. Dit kan nog steeds een afscheidskus van dit opwaartse kanaal zijn. Pas als de koers tot boven de dikke oplopende lijn in de figuur oploopt kunnen beleggers iets rustiger gaan slapen, en echte koopsignalen ontstaan wanneer de dalende trendlijn, die nu rond 720 ligt, gebroken wordt. Het is wel een goed teken, dat op de korte termijn grafieken de indicatoren over een breed front positief divergeren en het helpt ook, dat dit beeld in heel veel Westerse aandelenindices hetzelfde is. Een paar positieve dagen zal voor veel verdere koersstijgingen kunnen zorgen, met zelfs een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken tot 760 – 780 als uiteindelijk resultaat. Nog even geduld dus!

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Da lange rente steeg opnieuw, waarbij dit keer de rente in Europa veel harder opliep dan in de VS. In beide gevallen zitten we nog vlak onder de toppen van juni van dit jaar, maar in beide gevallen is nog altijd geen sprake van een doorbraak. De centrale banken van Europa en de VS hebben hun zegje gedaan, het is nu weer aan de markt om te bepalen of zij de rentepolitiek van centrale banken of de naderende (en in de VS al aan de gang zijnde) recessie het belangrijkste vinden. In het laatste geval gaan wij komende twee weken een hernieuwde daling zien.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Met een voorlopige top op 1,005 heeft de $ afgelopen week de weg omlaag ingeslagen. Daarmee is de oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken nog niet gebroken, maar er is nu wel een periode aangebroken, waarbij de $ / €-verhouding flink op de proef geteld gaat worden. Fundamenteel bezien is de $ veel te duur. Maar door het oplopende renteverschil tussen de VS en Europa ontstond een flinke positieve trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken in de $. Die zou nu wel eens ten einde kunnen zijn. En dat is dan typisch weer een voorbeeld van een top die ontstaat, precies als algemene media en politiek zich gaan uitlaten over een sterke trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, die in hun ogen alleen maar verder kan doorlopen. Er is opnieuw een fase van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken ontstaan en opnieuw is het dan de vraag, gaan we nu wel een top zien of is dit ook weer een korte adempauze in een verder stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken?

De Brent Olie prijs

De kopschouder top in de koersgrafiek van Brentolie heeft zijn rechterschouder afgerond en het wachten is nu op een doorbraak van de steun op US$86 per vat. Als die steun breekt, dan laat het koersdoel zich berekenen op US$ 60 (!) per vat en wij stellen dan ook ons doel voor de komende maanden voor Brentolie neerwaarts bij, van US$ 75 naar US$ 60 per vat.

De prijs van een troy ounce Goud

De koersgrafiek in $’s van het goud ziet er steeds zwakker uit, maar doordat de $ zo sterk is, wordt dit beeld niet bevestigd in €’s. En daarom moeten beleggers geduld hebben en wachten tot de markt zelf uitsluitsel geeft. US$ 1.675 per troy ounce blijft de grens om in de gaten te houden en ook afgelopen week is die grens keurig overeind gebleven.

Strategie

Wij hebben een begin gemaakt met het verkopen van de laatste posities in olie-aandelen die wij nog hebben. Dat zullen wij begin komende week verder afwikkelen. Want Shell zal niet een eventuele koersrally leiden, in tegendeel, als ons zwakke scenario voor Brentolie bewaarheid wordt, dan gaat Shell daar ongetwijfeld last van hebben.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

13 september 2022 11.00 ZEW Economisch sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken ni Europa en in Duitsland
13 september 2022 14.30 Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers (inflatie)
15 september 2022 14.30 Amerikaanse cijfers detaihandelsomzet en “intitial jobless claims”
16 september 2022 11.00 HCIP Prijsindexcijfers (basis inflatie)
21 september 2022 20.00 Volgende rentebesluit FED

In september zal nieuwe wetgeving in de VS en in Europa worden geïntroduceerd die de handel in crypto-valuta in vergaande mate onder wettelijk toezicht zal plaatsen. Daar gaan veel partijen last van krijgen en kan tot een flinke crash in crypto’s leiden.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 oktober 2022 verschijnen.

Den Haag, 11 september 2022
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.