NWB lost een steepener af

6% NWB Steepener per 1 juni 2035, callable 1 juni 2010

(publicatiedatum: 7 juni 2010)

Afgelopen dinsdag heeft De Nederlandsche Waterschapsbank (NWB) één van haar uitstaande Steepeners afgelost. Na een uitgebreide studie van dit type obligatieleningen hadden wij eind 2007 een begin gemaakt met de aanschaf van deze leningen voor onze klanten. Met een vaste coupon tot 1 juni 2010 van 6% en een gemiddelde aankoopprijs van circa 75% leek dit bijna te mooi om waar te zijn. En jawel, iedereen heeft dinsdag 100% plus rente teruggekregen.

Waarom juist deze lening? Eenvoudig, de debiteur is uitstekend (triple A en volledig in staatshanden), de couponrente zou nog enkele jaren hoog blijven (6% tot en met 31 mei 2010) en de yieldcurve was vlak (en dus de koers laag, < 76%).

En daar zit nu juist de angel in dit verhaal. De yieldcurve (de rentestructuur, zie ons woordenboek op deze site) is bepalend voor de hoogte van de rente bij Steepeners. Die wordt immers bepaald aan de hand van het verschil tussen de lange (in dit geval 10-jaars) rente en de korte rente (hier de 2-jaars rente). Dit verschil maal 4 zou op 1 juni de nieuwe coupon bepalen.

De yieldcurve varieert in vorm. Het is normaal dat de lange rente hoger is dan de korte, maar gemiddeld eens in de vier jaar is dat niet zo. Dan is het verschil tussen beide rentes nihil tot soms zelfs negatief. En dan zal de rente op Steepeners 0% of gelijk aan het minimum van de betreffende lening zijn (in het geval van de bewuste NWB-lening 2%). En als de rente die NWB zou moeten betalen op andere leningen hoger is op dat moment, dan zal de koers van de Steepener juist dalen. In de periode 2006 – 2008 is dat gebeurd. Deze specifieke Steepener is zelfs minder dan 70% van de hoofdsom waard geweest, voor beleggers van het eerste uur een verlies van meer dan 30%.

Wat doen wij nu met de vrijgekomen middelen? Wij investeren weer in een Steepener, maar minder dan voorheen en wel in een Steepener van ditmaal de Rabobank. Hij is minder aantrekkelijk omdat de rente maar één jaar vast ligt. De rente bedraagt tot en met 8 mei 2011 7,22%, maar wordt per 9 mei 2011 opnieuw vastgesteld. Hij kan dan zakken tot een minimum van 2%. Ook hier gaat het om het verschil van de 10-jaars en de 2-jaars “CMS”-rente (de rente die voor banken zoals de Rabobank geldt), de lening loopt tot 2035 en kan voor het eerst weer in 2015 worden afgelost. Hij kost momenteel circa 88% (limiteer aankopen, de dagelijkse fluctuaties zijn soms stevig en limiteren loont dan de moeite).

Het risico van deze lening bestaat uit drie componenten. Ten eerste kan de rente stijgen. De rente op deze lening is gemaximeerd op 9% en als de marktrente daaroverheen stijgt gaat deze lening in koers dalen. Ten tweede kan de Rabobank failliet gaan. Dan wordt er niets terugbetaald (de lening is overigens niet achtergesteld). En ten derde kan de yieldcurve weer vlak worden waardoor de couponrente daalt naar 2%. Maar dat is doorgaans van tijdelijke aard.

Geïnteresseerd? Mail of bel even.

Den Haag, 7 juni 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV heeft voor sommige cliënten positie in de genoemde obligaties. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie in deze obligaties belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. Steepeners zijn leningen die een hoog risico vertegenwoordigen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.