Wachten op cijfers, gaan ze mee- of tegenvallen?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (14 juli 2019) 567,41

Onze conclusies:
Korte termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Ondanks alle retoriek uit Engeland en Amerika is er per saldo weinig gebeurd in de voorbije week. Er vinden wat herschikkingen plaats in individuele indices doordat sommige aandelen met meevallers komen (Galapagos in de AEX) of met tegenvallers (BAM in de AMX). Dat maakt dat indices ten opzichte van elkaar soms wat verschuivingen laten zien. Maar grosso modo is er niet veel gebeurd. Koersen zijn aan het corrigeren en dat proces is nog niet voorbij. Bedrijven komen deze en komende weken met de halfjaarcijfers en daar zullen ongetwijfeld positieve en negatieve verrassingen tussen zitten. Macro-economische cijfers wijzen op een zwak tweede kwartaal in de basis industrie (chemie) en bij de autoproducenten. Maar de dienstensectoren hebben wel groei laten zien en de werkgelegenheid is in de meeste landen verder toegenomen (en werkloosheid gedaald). Dat betekent dat de consument over het geheel genomen meer te besteden had en dat zou zich in goede groeicijfers aan die kant moeten vertalen.

De AEX Index op dagbasis

Zorgelijk in bovenstaande grafiek is vooral de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken op dagbasis die steeds zichtbaarder wordt. Een breuk van de oplopende trendlijn is zo langzamerhand heel waarschijnlijk geworden. 566,4 is (voor de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken) de steun die op korte termijn in de gaten gehouden moet worden. Daarna is een daling tot 559,2 zeer waarschijnlijk, of ook 544,8 aangetikt zal worden is nog onduidelijk. Maar er is een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang, dat is zeker, en die is nog niet voorbij.

De Rente

De rente, zowel in de VS als in Europa, heeft een keerpunt bereikt afgelopen week. Na een aanvankelijke sterke daling volgde een nog snellere stijging. En die is nog niet voorbij. Voorlopig zal de rente op zijn best in een zijwaarts patroon belanden, maar een verdere stijging is heel goed mogelijk. De Nederlandse staat kan wel eens een prachtig moment hebben uitgekozen voor de 10-jaars lening die zij vorige week geplaatst heeft.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is afgelopen week weer wat gedaald, vooral door toenemende geluiden van de kant van de FED over renteverlagingen in de VS. Maar op de korte termijn divergeren indicatoren weer positief, dus een hernieuwd herstel ten opzichte van de Euro is zomaar mogelijk. Op iets langere termijn is geen sprake van positieve divergenties, eerder zelfs van negatieve divergenties, dus per saldo is de $ vooral een terrein waar beleggers vanaf moeten blijven tot meer duidelijkheid ontstaat over de uiteindelijke trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. En die is voorlopig vooral zijwaarts gericht.

De prijs van een vat Brentolie

Afgelopen week was een goede week voor de olieproducenten. Een vat Brentolie werd duurder, en dat bij een iets oplopende dollar. Maar echt positief kan men pas worden als de dalende korte termijn trendlijn gebroken wordt en die ligt momenteel nog boven de huidige koers namelijk op US$70 per vat.

De prijs van een troy ounce Goud

Na de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog van drie weken geleden is nu een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang. Dat is heel normaal en die kan zelfs nog wel even aanhouden. Maar hij versterkt uiteindelijk vooral het beeld van een belangrijke lange termijn uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog. Goudposities moeten en kunnen worden uitgebreid.

Strategie

Het is nagels bijten op dit moment. Markten staan hoog, doorbraken lijken desondanks toch mogelijk en dat zou betekenen dat alsnog ingestapt moet worden. En dat in de periode die statistisch gezien als zwak te boek staat. Wij blijven liever aan de kant, maar als zich kansen voordoen, zullen wij toch proberen om mee te doen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

16 juli 2019               16.00  ZEW Sentimentcijfers Duitse industrie

17 juli 2019               11.00  Europese inflatiecijfers

18 juli 2019               14.30  Philadelphia Industriële productiecijfers

22 juli 2019               10.00  Inkoopmanagerindexcijfers Europa

Het cijferseizoen is begonnen. Winstwaarschuwingen (zie BAM Holding) en tegenvallers worden momenteel hard afgestraft.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 15 juli 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.