Blow-off in big-tech

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (24 juli 2020) 567,50.

Onze conclusies:
Korte termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn:reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Lange termijn:positief (?)
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Gisterenavond in New York lieten de aandelen van met name enkele grote tech-firma’s een flinke veer. Koersen daalden over een breed front tot op de steun van een topformatie die veel weg heeft van een dubbele top volgend op een bijna exponentieel omhoog bewegende rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. Dit is een klassiek blow-off-patroon en het verkoopsignaal staat op het punt om te worden gegeven.

Wij hebben voor u twee grafieken, die voor ons typerend voor bovenstaande conclusie zijn en die elke ervaren belegger de schrik om de het lijf moet aanjagen.

Tesla op dagbasis

Van de grotere aandelen in de VS is Tesla ongetwijfeld het succesverhaal van de eerste helft van 2020. De koers is dit jaar opgelopen van US$ 418,33 tot een All-time High van US$ 1.794,99, dat werd bereikt op 13 juli 2020. In de drie dagen rond 13 juli 2020 steeg de koers van US$ 1.376 naar US$1.795 om vervolgens direct terug te vallen tot US$1.431. Dat ging bovendien gepaard met een omzet, die ruim hoger dan het daggemiddelde was, maar tegelijkertijd lager dan de dagomzet van 4 februari toen de koers een soortgelijke draai maakte.

Dat betekent helemaal niet, dat het nu voor altijd over is met Tesla, maar wel dat zich een nieuwe belangrijke correctiefase heeft aangediend, waarin de koers gemakkelijk 32% tot 64% van de laatst rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken kan verliezen. Die rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken begon met een dieptepunt van US$350 op 18 maart 2020. Dat betekent dat een daling vanaf de top tot US$ 1.335 geldt als “minimum” target. Of wel, neem uw winst en laat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken even uitrazen.

Overigens is het formele verkoopsignaal hier nog niet gegeven, dat volgt als de koers van Tesla vanavond of in de komende dagen een slotkoers neerzet onder US$ 1.488.

Als dit soort patronen op zichzelf staan is er doorgaans niet zoveel aan de hand. Maar wanneer het patroon over een brede linie kan worden teruggevonden en als bovendien een of meer grote namen in zo’n fase omvallen of grote fraude gevallen aan het licht komen (Wirecard) en dat allemaal in dezelfde sectorale hoek, dan moeten beleggers heel voorzichtig worden. Daarom laten wij u hieronder in figuur 2 ook nog de koersgrafiek van Amazon zien, waarbij wij overigens ook Apple of Facebook voor het voetlicht hadden kunnen brengen.

Amzon op dagbasis

De dubbele top is hier nog beter te zien, en ook hier is sprake van een rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken die tot een verdubbeling van de koers heeft geleid in nog geen vier maanden tijd. Hier geldt, dat het feitelijke verkoopsignaal gegeven wordt als de koers onder US$ 2.918 sluit, en zover is het nog niet. Als deze grens gebroken wordt, dan is het minimum correctiedoel een koers van US$ 2.730, maar de top uit februari van US$ 2.200 geldt hier als meest waarschijnlijke koersdoel.

En ook hier is de omzet gepiekt en ook hier is sprake van hoge volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken op de top. Natuurlijk, het is mogelijk dat de koers even verder zakt en dan in een nog hoger tempo verder oploopt. Dat is niet ongebruikelijk in blow-off fases. Elke volgende rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken volft dan een nog steiler pad omhoog en wordt met nog meer geweld omlaag geëindigd. Men moet dus bijna hopen dat het nu even voorbij is, omdat anders de schade voor de financiële markten veel breder zal zijn. Nu is een stevige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken binnen de sector zonder al teveel gevolgen voor andere delen van de aandelenmarkten nog goed denkbaar. Hoe het ook zij, dit is een zeer slecht en gevaarlijk technisch beeld.

Den Haag, 24 juli 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.