Hoop doet leven

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2015-12-28) 444,12

Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

In de Westerse wereld kan men overal spreken van een mooie week. In Azië was de ontwikkeling duidelijk minder, ook al zijn daar in de korte termijn grafieken wel lichtpuntjes te ontwaren. Op Beursplein 5 (en dat is niet de enige markt waarover we spreken) zien wij in de weekgrafieken nu twee achtereenvolgende witte candles, maar zij liggen allebei nog steeds in de omarming van de voorgaande zwarte. Zolang de koersen niet uit de invloed van deze zwarte komen blijft het gevaarlijk. Dat wordt onderstreept door het feit dat de indicatoren in deze zelfde weekgrafiek nog steeds aan het dalen zijn. Zolang hierin geen omslag komt blijft de positie van de belegger vragen oproepen. De maand december zal als een zeer teleurstellende maand in de statistieken opgaan. En op dit moment zijn er niet veel aanwijzingen, dat het hier een vervelende uitschieter betreft. Men kan dus niet erg gerust zijn aangaande de iets langere termijn. Maar voor de korte termijn zijn wij niet negatief. Er beginnen zich koopsignalen af te tekenen. Zo blinken Koninklijke Olie en ING plotseling uit met een duidelijke uitnodiging om hierin te investeren. Ook de sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren zijn positief en zo lijkt er voor de komende week eigenlijk niets aan de hand anders dan dat de markt omhoog zal gaan. Als dat met enige kracht zou gebeuren dan is het mogelijk dat de weekgrafieken omslaan. Voor de belegger zou dit prachtig nieuws zijn want het zou betekenen, dat de grote correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken die er boven de markt hangt daar nog enige maanden zal blijven hangen voordat hij (onvermijdelijk) naar beneden komt. Wij laten u de positieve korte termijn zien aan de hand van de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.
BLOG 20151228 FIG1 AEX INDEX

Figuur 1.

Wat u niet duidelijk in bovenstaande grafiek ziet is het feit dat de markt zich in een baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken bevindt. In oktober zette het goede seizoen weliswaar in met een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken maar van een hogere top is nog steeds geen sprake. Het zou een prachtig signaal zijn als deze er dit maal wel zou komen, maar wij zien dat voorlopig niet zitten. Voor een hogere top moet er een slotkoers in de grafiek verschijnen boven 474 en op dit moment wijst niets erop dat de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, als die komt, de kracht zal hebben om daar te komen. Tot drie keer toe werd in de afgelopen tijd geprobeerd om de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van het MA200 op 470 te breken. Dit lukte niet en wij zien het (voorlopig) ook ditmaal niet gebeuren. De koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, komende van een positie onder de onderste lijn van het Keltner kanaal, is omhoog gegaan en bevindt zich nu in een oplopende driehoek. In andere markten ziet men meestal een gelijkbenige driehoek, maar oplopend of gelijkbenig, overal zijn er aanwijzingen, dat de koers daar uit gaat breken aan de bovenzijde. Onze analyse gaat er van uit dat er een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken komt, maar let op dat is nog niet gebeurd. Wij durven dat te veronderstellen omdat de koers vrijdag jongstleden boven de middellijn steeg en omdat de indicatoren zover zijn dat ze allemaal “veilige” koopsignalen geven. Deze koopsignalen zijn in de figuur aangegeven met de pijltjes.

Er is nergens sprake van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken in tegendeel de indicatoren divergeren positief. Een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit de oplopende driehoek zou betekenen dat de koersen op weg gaan naar een doel op het 470-niveau. Dit doel is al eerder door ons op grond van andere patronen genoemd, maar het werd geen enkele keer doorbroken. Als de weekgrafieken onder de invloed van deze korte termijn opgang gaan draaien dan wordt het inderdaad mogelijk, dat ook het MA200, dat iets hoger ligt, zal worden doorschreden en dat maakt het weer mogelijk dat ook het 474-niveau wordt gebroken. Maar zover is het heel zeker nog niet. Wij zullen tevreden zijn als ditmaal het doel, zijnde 470, bereikt wordt, van daaruit kan dan verder worden gekeken.

De Rente

De rente is in de afgelopen week gaan stijgen. Het is mogelijk dat deze beweging zich gaat doorzetten alhoewel de indicatoren hierover nog geen zekerheid bieden. Maar wel is het zo dat het dalende kanaal opnieuw aan de bovenzijde verlaten werd en dat lijkt een eerste teken te zijn dat de rente toch omhoog wil. Als dat al zo is dan gaat het toch om de langere termijn types maar zeker (nog) niet over de korte termijn rentes.

De US$ in €’s uitgedrukt

De dollar wil nog steeds niet erg. Afgelopen week daalde hij opnieuw. De indicatoren zijn omlaag gericht. Voorlopig vormt hij geen steun voor onze economie en daar zullen velen niet blij mee zijn. Maar als de rente inderdaad in Europa gaat stijgen, dan kan ook de $ verder verzwakken.

De prijs van een vat Brentolie

Eenmaal aangekomen op de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken van 2009 op US$36 is de prijs van een vat Brentolie afgelopen week gaan stijgen. Men zag dit meteen in de koers van RD, die zoals boven gezegd een heel duidelijk koopsignaal geeft. Alles wijst erop dat het met de stijging van de afgelopen twee dagen nog niet gedaan is. Ondanks de negatieve fundamentele factoren zijn alle indicatoren op dag- zowel als op week-niveau stijgende.

Het Goud

Het ziet er naar uit dat de grondstoffenprijzen zich over een grote linie in een bodemproces bevinden. Hierboven stelden wij reeds dat de prijs van een vat Brentolie zich aan het oprichten is ondanks dat vele fundamentele factoren negatief zijn. Maar als men naar andere grondstoffen, zoals bijvoorbeeld koper, kijkt dan kan men zich niet onttrekken aan het idee, dat het voorlopig afgelopen is met de daling. Van een bevestiging van een bodempatroon is echter nog nergens sprake. Ook de prijs van een troy ounce goud lijkt zich klaar te maken voor een stijging. Het zilver is al iets verder en lijkt aan een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken bezig, maar alles is nog te pril om al actief te worden. Enig gevoel van optimisme is echter op zijn plaats.

Strategie

Wij hebben vertrouwen in de korte termijn en wachten met een gevoel van optimisme de gang van zaken af. Het is mogelijk dat wij van de opgang gebruik maken om de portefeuilles iets meer liquide te maken.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 28 december 2015
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.