Gevaar in de lucht

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (1 augustus 2021) 754,31

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de maak

Middellange termijn:               reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in de maak

Lange termijn:                        positief, met gevaar op termijn

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het leek een prachtige week voor beleggers, althans als men naar de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kijkt als maatstaf. Want die liet opnieuw een “All-time high” zien. Maar als u naar bredere indices kijkt, zoals bijvoorbeeld de Russell 2000 in de VS, dan valt op, dat daar de top van de markt al in maart van dit jaar werd bereikt en dat deze index daarna in een min of meer zijwaartse, lange termijn driehoek beweegt, waarbij half juli de onderkant van dit patroon geraakt werd. De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, die afgelopen week plaatsvond, is voorlopig halverwege deze driehoek blijven steken en is daarbij nu al het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken van de beweging kwijtgeraakt. Van een “All-Time high” is in het geheel geen sprake. Dat kan natuurlijk altijd nog komen, maar dit beeld, van een korte termijn herstel na een stevigere reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omlaag, is in veel meer beurzen te zien. Ook de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken bijvoorbeeld slaagde er in de voorbije week niet in om een nieuwe “All-Time high” te zetten. En dat is ook niet vreemd. Want het economische herstel in Europa en de VS mag dan indrukwekkend zijn, het is aan het vertragen. De pandemie heeft tot teveel verstoringen geleid en in grote delen van de wereld is de pandemie nog helemaal niet voorbij. Zelfs in China moest afgelopen week weer een complete grote stad op slot om een nieuwe uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken tegen te gaan.

Een bijkomend probleem is de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van markten op prachtige cijfers, met name bij de big-tech aandelen. In veel gevallen waren de cijfers zelfs beter dan verwacht en toch volgden koersdalingen. Dit heeft veel weg van “het bezit van de zaak is het einde van het vermaak”. De spoeling was al dun in deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, maar dit soort reacties maakt de spoeling niet dikker.

En ondertussen is de FED in de VS begonnen met het rijp maken van de geesten voor een fase van verkrapping in de kapitaalmarkten. Een verkrappende centrale bankDe Bank der banken. Bij deze bank kunnen andere banken terecht om geld te lenen en om geld te parkeren. De CB houdt toezicht op de financiële positie van de banken en zij is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten. In Nederland is het De Nederlandsche Bank (DNB). In Europees verband werkt zij samen met de Europese Centrale Bank en in het kader van Euroland is zij daaraan in zekere zin ook ondergeschikt. In de V.S. vervult de FED de rol van Centrale Bank. Copyright Vladeracken hoeft geen probleem te zijn als de consument maar besluit om zijn spaargeld aan te spreken en te gaan consumeren. Maar de commotie rond verplichte vaccinaties, een mogelijk derde prik, lockdowns in vakantiebestemmingen etc. helpen niet om de spaarzin van de consument te temperen. Bovendien moeten ook overheden hun budgetten beter op orde gaan krijgen als de centrale banken gaan verkrappen. En die zijn juist sterk in de “uitgeef”-modus. Alle aangekondigde stimuleringsprogramma’s in de VS en in Europa moeten nog in gang gezet worden. Toestemming is er, maar het feitelijk uitgeven van geld moet nog beginnen.

De AEX Index op dagbasis

De uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken van vrijdag een week geleden kreeg, na een korte pull-back, in de tweede helft van de week een vervolg. Twee mooie dagen werden gevolgd door een pas-op-de-plaats dag. Maar indicatoren zijn niet goed, beginnen ook tekenen van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken en oververmoeidheid te vertonen en ondersteunen daarmee niet het beeld van de index zelf. Wij zeggen dit al een tijdje, en hebben wat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken betreft al even ongelijk daarin gehad, maar deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken loopt op zijn einde en kan elke dag nu omslaan in een stevigere correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. Elke koers onder 736 is een “sell-signaal”.

De Rente

In de VS bleef de rente al boven het dieptepunt van vorige week, in Europa zakte de rente nog iets verder. Dat is op zich logisch gezien de uiteenlopende signalen die de ECB en de FED afgelopen week hebben afgegeven. De wereldwijde verkrapping, die er aan zit te komen, zal in de VS beginnen en niet in Europa. Een dalende $ kan daarin helpen. Want dat werkt inflatiedrukkend in Europa en inflatieverhogend in de VS. De obligatiemarkt is in gevaar!

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Eerder dan verwacht, een fenomeen dat in bearmarkten niet onlogisch is, daalde de koers van de $ afgelopen week, waarbij de korte termijn opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken werd beëindigd. Het definitieve “sell”-signaal is er nog niet, maar ook de $ is in gevaar.

De Brent Olie prijs

Shell kwam met prachtige cijfers, maar die waren wel volledig te danken aan de sterk opgelopen olieprijzen. En die gaan weer dalen!

De prijs van een troy ounce Goud

Het goud maakte een nietszeggende week door. Gegeven het feit dat de $ zakte is dat een slecht teken. Want in € gemeten betekent dit een verzwakking van de koers van een troy ounce goud. Bovendien zijn indicatoren weliswaar aan het oplopen, maar daarmee is de “oversold”-conditie van het goud voorbij en is er weer ruimte voor een hernieuwde daling. Maar de lange termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is nog lang niet in gevaar, en die is opwaarts gericht.

Strategie

De kasposities in onze actieve aandelenportefeuilles zijn opgelopen tot 10 à 20%. En dat gaan wij verder verhogen in de komende dagen / week.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

2 augustus 2021         9.00  Detailhandelscijfers en PMI (industrie) Duitsland

2 augustus 2021       16.00  Industriële productie VS (werkgelegenheid, nieuwe orders, PMI)

4 augustus 2021       11.00  Detailhandelscijfers Eurozone

6 augustus 2021       14.30  Arbeidsmarktgegevens VS

9 augustus 2021         3.30  Inflatiecijfers China

12 augustus 2021     14.30  Inflatiecijfers VS

Het is vakantie in het Westen, dat betekent lagere beursomzetten en daarmee in potentie een hogere volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 9 augustus 2021 verschijnen.

 

Den Haag,2 augustus 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.