Schijn bedriegt

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (26 juli 2021) 749,42

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken

Middellange termijn:               positief

Lange termijn:                        positief, met gevaar op termijn

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

In Nederland daalt het aantal Corona-besmettingen nu weer snel, maar in veel andere delen van de wereld is dat niet zo. In Japan maakt men zich inmiddels zelfs op voor de vijfde besmettingsgolf. Voor de wereldeconomie is dat slecht nieuws, want lockdowns liggen in veel landen nog steeds op de loer. Maar het goede nieuws, is dat er steeds meer bewijs komt, dat vaccineren inderdaad helpt om de ernst van de besmetting sterk te verminderen met aanzienlijk minder ziekenhuisopnames tot gevolg. En daar ging het om. Dat mensen ziek worden is niets nieuws. Dat Covid een ernstigere ziekte is dan een eenvoudige griep is ook niets nieuws. Maar juist dit laatste heeft in de periode 2020 – 2021 een enorme druk gelegd op het gezondheidsstelsel in veel landen. Lange rijen mensen met gasflessen op zoek naar zuurstof voor beademingsapparatuur liggen iedereen ongetwijfeld nog vers in het geheugen. Maar in de landen waar de vaccinatiegraad nu flink oploopt, wordt duidelijk, dat de vaccinaties weliswaar niet altijd het ziek worden van een Covid-besmetting voorkomen, maar wel de ernst van de ziekte in de meeste gevallen sterk verminderen en dat daarmee een ziekenhuisopname niet meer nodig blijkt. Brede lockdowns zijn dan niet meer nodig. En dan kan de economie weer zijn aloude weg gaan en is het Covid-risico voor financiële markten daarmee van de baan.

Maar er doemt daarmee wel een ander gevaar op en dat gevaar wordt een beetje verdoezeld door opnieuw een All-Time high die afgelopen week onder meer in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken bereikt werd. Het gevaar is namelijk dat van een einde aan de verkrappende maatregelen van centrale banken. De obligatiemarkten hebben zich daar nog niets van aangetrokken afgelopen week, maar ook hier geldt: schijn bedriegt. Want de rente op de kapitaalmarkten heeft afgelopen week het niveau van de uitbaak omhoog van begin dit jaar bereikt en daarmee is de pullback compleet. Dit gegeven, gevoegd bij het feit dat allerlei andere indices helemaal niet een All-Time high bereikten afgelopen week (zie bijvoorbeeld de BEL 20 en de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken) en het feit dat de breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken in de markt opnieuw smaller is geworden, doet het ergste vrezen. Met de goede resultaten van aSM Lytographie is nu de fase van de blow-off ingegaan, een fase die doorgaans erg kort duurt, gepaard gaat met flinke koersstijgingen, maar die vervolgens met nog grotere koersdalingen wordt beëindigd. Ondertussen is wel te zien dat de aandelen die in de voorbije weken niet mee gedaan hebben in de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, aan het bodemen zijn. Wij schatten daarom in, dat er een sectordraai in de maak is, een fase waarin big-tech uit de gratie raakt en indices waarin big-tech oververtegenwoordigd is (zoals de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken), een flinke correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken te wachten staat.

De AEX Index op dagbasis

Het beeld in figuur 1 is er een van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken bereikte vrijdag zoals gezegd een All-Time high, MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken stijgt, maar de meeste indicatoren liggen hoog. Met het bereiken van de grens van 750 is bovendien het doel van deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken bereikt. Dat wil niet zeggen dat we komende dagen niet nog hoger zullen raken, maar deze markt is levensgevaarlijk geworden.

De Rente

Zoals hierboven al gezegd, de kapitaalmarktrente heeft zowel in de VS als in Europa een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken bereikt en de plaatjes zien er overbought uit. De lange rente gaat weer stijgen.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook de koers van de $ nadert nu de grens van 0,865 en is rijp voor een omkeer. Wij verwachten die nog niet komende week, maar augustus ziet er op dit vlak niet goed uit.

De Brent Olie prijs

Met een Gravestone heeft de oliemarkt het einde van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken aangekondigd. De daling moet nog inzetten, maar dat is een kwestie van korte termijn. Een lagere opening voor Brent maandagochtend is het startsignaal voor een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken in de olieprijzen.

De prijs van een troy ounce Goud

Goud maakte een wat zwakkere week door en dat kan ook komende week nog zo zijn. Maar de lange termijn blijft omhoog gericht.

Strategie

Wij hebben afgelopen week gebruikt om onze aandelenbelangen te verminderen. Wij verkochten aandelen Bekaert, Brunel, Heijmans, Ordina, Ericsson, Manitou en een trackerExchange Traded Funds. Via de beurs verhandelbare, passief beheerde beleggingsfondsen, die de performance van een index volgen. Er zijn ETF’S op markt- en sectorindexen. Men maakt onderscheid tussen ETF’s op Cash-Basis en ETF’s op Swap-Basis. Zie ook ETF op Cash-Basis en ETF op Swap-Basis. Copyright Vladeracken op Europese aandelen in de grondstoffensector. Wij vinden het helemaal niet erg dat er wat meer cash in onze portefeuilles terechtgekomen is, ook niet als dat betekent dat de huidige rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken een beetje aan ons voorbij gaat.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

26 juli 2021               10.00  IFO Zakelijk klimaat Duitsland

27 juli 2021               14.30  Amerikaanse orders voor duurzame consumptie- en
kapitaalgoederen

28 juli 2021               20.00  Rentebesluit FED in VS

29 juli 2021               11.00  Consumentenvertrouwen in Eurozone

29 juli 2021               14.30  Werkgelegenheidscijfers en consumentenbestedingen VS

30 juli 2021               11.00  Cijfers Eurozone bruto binnenlands product

2 augustus 2021         9.00  Detailhandelscijfers Duitsland

De stroom kwartaalcijfers is nu in volle gang, mee- en tegenvallers zorgen voor flinke koersuitslagen op individuele basis.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 2 augustus 2021 verschijnen.

Den Haag,25 juli 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.