Beurscommentaar: De boog staat strak gespannen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-06-09): 413,26

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op komst
Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

De markt is omhoog gericht, daaraan bestaat geen twijfel. Maar veertien dagen geleden schreven wij, dat er uitputtingsverschijnselen zichtbaar waren. En inderdaad zag het er daarna naar uit dat er een terugtocht werd ingezet, maar Draghi heeft een nieuwe impuls gegeven. Dat betekent echter niet dat de markt veranderd is. De impuls kwam in een markt, die uitgeput was en is. Deze uitputting is blijven bestaan; de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is onafwendbaar.

Wij laten u hieronder de grafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zien op dagbasis met daarbij een studie van gemiddeldes.

BLOG 20140609 AEX FIG1

Figuur 1.

De rode lijnen zijn kortere gemiddeldes en de blauwe zijn de langere. De kortere gemiddeldes slingeren zich om de langere. Dit is normaal, maar zodra de kortere duidelijk weglopen van de langere ontstaat er spanning en deze spanning ontlaadt zich altijd (lees altijd) in een terugkeer van de rode lijnen naar de blauwe toe. Men noemt dit Mean Reversal en u ziet in de figuur, dat de beide groepen ver van elkaar zijn verwijderd en dat de markt dus op het punt staat om een omslag te maken. Als de kortere gemiddeldes gaan dalen betekent dit dat de koersen aan het dalen zijn. Dit mechanisme is onafwendbaar. De enige vraag die men zich kan stellen is wanneer de omslag komt. Hoe groter de afstand tussen rood en blauw hoe sneller de Reversal komt en hoe groter de afstand betekent ook hoe groter de terugval. Uiteraard staat de Mean Reversal met zijn implicatie niet alleen. Overal, zelfs in Japan waar de Nikkei in 3 weken tijd meer dan 1000 punten won, is er een gebrek aan bevestiging van de nieuwe toppen door de indicatoren. Dit geldt ook voor Amsterdam, waar inderdaad een nieuwe top gezet werd, maar het is een top die niet bevestigd werd. De CPR in Nederland ziet er aller-beroerdst uit. De AD staat op duidelijke achterstand. De laatste dagen is het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken iets verbeterd, maar over een iets langere termijn genomen blijft dit achter bij de koersontwikkeling. Het zijn allemaal indicaties dat de markt op een keerpunt staat. En deze omkeer lijkt niet lang op zich te laten wachten. In de grafiek hierboven hebben wij drie steunniveaus getekend. Het zijn drie eerdere bodems. De vraag is waar de omkeer zal stoppen. Wij gaan ervan uit dat de onderste lijn zal worden opgezocht.

Charlie Bilello uit de Verenigde Staten heeft de Russell 3000 Index geanalyseerd. Hij komt tot de conclusie dat de 50 grootste fondsen in deze index dit jaar zijn gestegen en dat de andere 2.950 fondsen gemiddeld zijn achtergebleven met 1%. Vanaf april van dit jaar toen de Small Caps index piekte is het verschil zelfs groter. De 50 grootste zijn met 3,8% in deze periode gestegen terwijl het gemiddelde van de overigen daalde met 4,9%. Nog pregnanter worden de cijfers als Bilello de 500 grootste fondsen zet tegenover de 500 kleinste. De eerste groep steeg sinds begin maart met 2,7%, maar de laatste daalde in die periode met 14,7%. Er zullen vele geleerden zijn die een uitleg hebben over deze discrepantie, maar wij zien er twee dingen in. Ten eerste is het zo, dat blijkbaar de indexen ons misleiden in de werkelijke kracht van de markt. Dit is geen wonder want de indexen die doorgaans gebruikt worden zijn beperkt in hun samenstelling (de DJIA telt maar 30 fondsen en dit zijn allemaal de grootste uit Amerika). Maar een tweede conclusie is veelzeggender. Een gezonde rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken wordt gedragen door een goede Small Caps markt. Het is een teken van sterkte als de Small Caps sterker stijgen dan de grote fondsen. Op dit moment is de situatie dus andersom en dat duidt op een ongezonde rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. In aantal is de Small Caps markt veel groter. Als deze grotere markt daalt dan wordt de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken dus door minder en minder fondsen gedragen. En dat is op dit moment inderdaad het geval. De NewHigh indicatoren blijven overal achter. In dit verband is het interessant te zien dat de Midkap in Amsterdam weliswaar 10 weken geleden een nieuwe top zette, maar dat deze top daarna niet meer werd verbeterd ook al zette de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken intussen wel een nieuwe top en niettegenstaande het feit dat de Midkap index steeg in de periode die Bilello beschrijft.
Onze conclusie is duidelijk. De maand juni is in vele studies de maand waarin de zwakke beursperiode zich inzet. De markten hebben in de huidige maand juni toppen in de indexen gezet. Het is best mogelijk dat er nog een nieuwe top volgt, maar het einde van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is zeer nabij. U moet er rekening mee houden dat het binnenkort afgelopen is met de euforie en dat deze maand juni van het jaar 2014 past in het beeld dat geschetst werd door ontelbare analisten.

De Rente

Onder invloed van de maatregelen van de ECB daalde het rente niveau op een breed front. Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen kwam met
een stand van 1,56% dicht bij 1,48% dat in december 2012 het absolute dieptepunt was van de rentedaling. Het hoeft nog niet afgelopen te zijn want alle indicatoren dalen nog, maar het zal toch niet lang meer duren want er wordt sterk positief gedivergeerd. Zoals het er nu uitziet denken wij dat er zich een stijging zal inzetten voordat het  niveau van 1,48% is bereikt.

De US$ in €’s uitgedrukt

Op het dollarfront is niets gebeurd. Hij ligt nog steeds op een steun op 73,1. De vraag is of hij de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 74,2 gaat breken. Wij achten dit zeer goed mogelijk maar voorlopig moeten er daarvoor krachten verzameld worden.

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud ligt op een forse steun en tegelijkertijd ligt hij tegen het MA10 aan. Een dergelijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken is altijd moeilijk te breken maar de kansen schatten wij groter dan 50%.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie ligt in een gelijkbenige driehoek binnen een horizontale kanaal. Het is niet zeker aan welke kant deze driehoek verlaten zal worden. De meeste kansen liggen in dit geval aan de bovenkant, maar een doorbraak brengt hem nog niet uit de congestiezone. Eigenlijk is er dus niets te melden. Opnieuw een beetje van hetzelfde.

Strategie

Afgelopen week, nog voor Draji met zijn boodschap kwam, hebben wij toch twee kleinere posities ingenomen. Wij kochten aandelen Audika (Parijs) en trekkers op de Italiaanse beurs. Van harte ging het niet, maar de signalen waren in orde.

Den Haag, 9 juni 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.