To wedge or not to wedge

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2012-08-03: 330,43)

De korte termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is opwaarts gericht, daar zal niemand over twijfelen. Maar de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken nadert nu een cruciaal punt. Op de eerste plaats is het eertijds berekende doel van de kopschouderbodem die in de periode mei – juni 2012 werd gezet inmiddels in de meeste beurzen bereikt. Ten tweede liggen overal belangrijke weerstanden vlak boven de koersen die vrijdag werden bereikt, niet in de laatste plaats de oplopende trendlijn die bovenlangs de toppen van de afgelopen weken getekend kan worden. Ten derde ging de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken van vrijdag gepaard met relatief weinig omzet. Een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken lijkt daarom aanstaande. En dit beeld is te zien in veel beursindices, waaronder de AEX in Nederland, de DAX in Duitsland en de S&P500 in de V.S. Maar de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken, die nu al enkele weken aan de gang is, heeft niet overal dezelfde vorm.

Het plaatje

In figuur 1 hebben wij daggrafieken van genoemde drie indices onder elkaar gezet, evenals (onderin) de dagomzet die hoort bij de S&P500. De omzet is al de hele maand juli aan de lage kant. Dat is in de zomer wel vaker het geval, maar er spreekt geen kracht uit. En vrijdag gaf een dalende omzet nadat de dagen ervoor de omzet tijdens de daling juist piekte.

Blog-20120806-S&P-AEX-DAX-Index-Fig1

Figuur 1

Wedge of kanaal?

De overeenkomst in figuur 1 is de duur van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken. In alle drie de gevallen is de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken een keurig opeenvolgende reeks van hogere topjes en hogere bodems. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is daarbij de sterkst opgelopen index. Van hoog naar laag steeg de AEX 17,9%, waar de DAX met 16,3% steeg en de S&P500 (in €) 10,4% opliep. Maar belangrijker voor het vervolg van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken is de vorm van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken en die is verschillend. Bij de S&P500 Index is sprake van een kanaal waarvan de buitenranden langzaam naar elkaar toe lopen, een wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken dus. En in de wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken is het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken geleidelijk aan gedaald. Dat pleit voor een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omlaag.
Maar de buitenranden die wij getekend hebben bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken lopen parallel. Hier is geen sprake van een wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken, maar ook hier zijn de omzetten geleidelijk aan gedaald.

Momentum

Van het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken kan gezegd worden dat het in alle gevallen op de daggrafieken negatief divergeert maar in de weekgrafieken niet. En aangezien er geen sprake is van “overbought” posities mag aan de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken op de daggrafiek niet veel waarde gehecht worden.

Omhoog of omlaag?

De meest waarschijnlijke richting die volgt op dit soort oplopende kanalen is een daling waarbij het kanaal aan de onderkant wordt verlaten. Daarvoor moet de koers eerst dalen  tot op de bodem van het kanaal. Dan volgt een kortstondige opleving onder laag VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken die eindigt onder de laatste korte termijn top. En vervolgens wordt de onderkant gebroken. Maar als de onderliggende kracht van de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken groot genoeg is, dan is ook een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog uit het kanaal mogelijk waarbij de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken dus een versnellingsfase ingaat.

Conclusie

Het zijn deze twee scenario’s waarop u verdacht moet zijn in de komende week / weken. De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken loopt, hij is op korte termijn nog niet voorbij, maar het karakter zal gaan veranderen. Of dat al in de komende dagen is, dat valt nog te bezien. En ondertussen nadert de weerstand van de vorige top, 1.422 voor de S&P500, 7.194 voor de DAX en 337,20 voor de AEX.

US$

De positie van de Dollar is afgelopen week verder verzwakt. Vorige week schreven wij te verwachten dat “deze reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken langer gaat duren dan tot op heden en daarbij de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de afgelopen maanden mogelijk zelfs zal breken met alle technische implicaties van dien”. Aan die conclusie valt nog altijd niets af te dingen.

Overigen

Het Goud in € gemeten heeft de bovenkant van een lange termijn evenwijdige driehoek bereikt en heeft vervolgens een nieuwe reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken omlaag ingezet. Ook het goud is voorlopig geen plaats om veel geld in te stallen / beleggen. De olieprijs heeft de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken verder doorgezet zij het dat het tempo nu afneemt. Op de daggrafieken is enige negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken te zien in de indicatoren hetgeen er op wijst dat een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van een grotere orde in aantocht is. Maar wij verwachten voor de komende dagen nog per saldo hogere koersen.

Onze Strategie

Gelet op het feit dat de bovenkant van de kanalen bereikt is, zullen wij de komende dagen eerst afwachten wat er bij deze weerstand gaat gebeuren. Maar uitbraken zullen wij kopen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 29 juli 2012
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.