Beurscommentaar: Het houdt een keer op

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-12-08: 431,06)

Onze conclusies:
Korte termijn: markt wacht op reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken
Middellange termijn: positief
Lange termijn: draai verwacht
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Opnieuw werden er All-Time-Highs gezet en opnieuw bleven op een breed front de indicatoren ver achter bij deze mooie koersontwikkeling. Er is maar één conclusie te trekken: de eindejaarsrally wordt een dezer dagen afgesloten. Het jaar zal niet eindigen op een nieuwe top. De tweede helft van december zal gekenmerkt worden door koersdalingen. Er zijn veel indicaties, die daar op wijzen. Men kan ze onderscheiden in gematigde en in sterke aanwijzingen. Om met de eersten te beginnen, wijzen wij u op de onderstroom. De AD-lijn, de Call/Put Ratio, het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken, het aantal aandelen dat bijdraagt aan de stijging: zij blijven allemaal achter en geen van hen wil de nieuwe toppen bevestigen. Men kan hiertegen in brengen dat er nog steeds aandelen zijn die stijgen. Inderdaad dat is waar, maar ook bij deze aandelen willen de indicatoren niet meer mee omhoog. Om het kerstfeest verder te bederven is daar dan het Hindenburg Omen. Dit samenspel van factoren heeft in de afgelopen weken in verschillende categorieën zijn signaal afgegeven. Het laatste was bij de pure aandelenindex in tegenstelling tot de gemengde index (met bijvoorbeeld obligatiefondsen) waarvoor reeds eerder een signaal was afgegaan. Zoals bekend is dit Omen geen zekere voorspelling van een groot probleem, maar wel is vastgesteld dat geen enkele crash zich voordeed zonder dat dit Omen een waarschuwing had gegeven. Deze waarschuwing is er nu, dus alles is mogelijk. Toch geloven wij niet dat de soep erg heet gegeten gaat worden. Althans voorlopig zijn daar nog geen verdere aanwijzingen voor. Maar dat het toppen maken binnenkort is afgelopen staat wel vast. Wij laten hieronder twee grafieken zien om te tonen hoe sterk de markt op haar tandvlees loopt. Het zijn beide daggrafieken. De eerste betreft de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en de tweede de S&P500 Index.

BLOG 20141207 FIG1a AEX

Figuur 1

De rode lijnen die men ziet zijn kortere gemiddeldes en de blauwe zijn langere gemiddeldes, allemaal van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op dagbasis. De rode zijn ver af komen te liggen van de blauwe. Een zeker teken dat er een tegenovergestelde beweging op gang komt, want de gewoonte om dichter bij elkaar te komen (Mean ReversionTerugkeer naar het lange termijn gemiddelde. Copyright Vladeracken) zodra de afstand groot is, staat onherroepelijk vast. En als dit gaat gebeuren is het ook heel zeker dat het afgelopen is met de stijging van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Wij schatten de kans hoog in dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken met een koers van 431 voorlopig zijn top heeft bereikt, want op dat niveau heeft hij een weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken bereikt die uitgaat van een dubbele bodemTwee op elkaar volgende dieptepunten in de koersontwikkeling die min of meer op gelijk niveau liggen. Vaak betreft het een trendomkeer. Copyright Vladeracken uit 2008. Als de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken van het probleem van de grote afstand gaat geschieden door een daling van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken dan ziet u in het onderste deel van figuur 1 een aantal niveaus aangegeven die als steun kunnen gaan fungeren. De niveaus van 408 of 390 zien wij als de beste mogelijkheden. Maar zolang de koers niet beneden 366 komt is er niets aan de hand.

BLOG 20141207 FIG2a S&P500

Figuur 2

Er zijn drie gedeeltes te onderscheiden in figuur 2. In het bovenste deel vindt u de dagkoersen van de S&P500 Index. Zij kabbelen rustig voort met steeds hogere koersen, waarvan echter de mate van stijging afneemt. De gehele weg omhoog sinds het laatste dieptepunt is zeer vergelijkbaar met de voorgaande stijging met dien verstande dat de huidige veel langer duurt. In het middengedeelte staan verschillende waardes van de DMI. De blauwe lijnen zijn de pluslijnen en de rode zijn de minlijnen. Ook deze zijn tijdens de laatste rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken zeer vergelijkbaar met de lijnen uit de vorige periode van koersstijging, met dien verstande dat ze tijdens de laatste rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken iets uitgesprokener zijn. De blauwe zijn hoger gekomen en de rode kwamen dieper. De blauwe zijn reeds aan het dalen (verzwakking van de markt) en de rode zijn reeds stijgende. Als ze elkaar kruisen is dat een negatief signaal. En dat dit een dezer dagen gaat gebeuren zit er dik in.

In het onderste deel staan ADX-lijnen. Een kruising van de DMI lijnen kan worden bevestigd door een dieptepunt van de ADX. Dit dieptepunt is op dit moment in de maak. De conclusie uit figuur 2 is dat de S&P Index op het punt staat een daling in te zetten. Maar voorlopig lijkt deze daling gematigd te worden want om een sterk signaal af te geven moeten de lijnen dicht bij elkaar liggen. De blauwe in het tussengedeelte liggen nog ver van elkaar. Pas wanneer ze dichter bijeen komen moet de belegger zich ongeruster maken. De conclusie is dat markt te ver uitgerekt is. Er is bezinning nodig en dat betekent dat we een dalende of misschien een consoliderende periode in gaan. Wij zijn nog niet short, maar een dezer dagen zien wij dat wel gebeuren.

De Rente

Er is een licht herstel opgetreden in de afgelopen week en dit herstel zal zich nog enige tijd doorzetten. Technisch gesproken kan het de inzet zijn van een langduriger stijging maar als Draghi zijn woorden waar gaat maken dan zal de rente toch weer omlaag gaan. Overigens past hier een vergelijking met het QE-programma in de VS. Daar daalde de rente ook flink toen het programma werd aangekondigd. Maar toen eenmaal het programma daadwerkelijk werd uitgevoerd door de FED steeg de rente juist behoorlijk. Pas toen duidelijk werd in welk tempo het programma zou worden afgebouwd en dat de FED daarbij wel de bestaande leningen die werden afgelost door nieuwe zou vervangen (en dus de balans niet verkleinde) begon daar de rente opnieuw te dalen. De vraag blijft natuurlijk wel of een opkoopprogramma van staatsobligaties in een ruzie met Duitsland gaat uitmonden. Dus ook fundamenteel zijn er vraagtekens te zetten bij een verdere daling. Voor de korte termijn  echter maken wij ons blij met een rente die in opmars is.

De US$ in €’s uitgedrukt

De dollar heeft in de afgelopen week een belangrijke weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken genomen. Hij is nu op weg naar de top van 83 uit juli 2012. Wij zien hem daar wel komen.

De Prijs van een vat Brentolie

In 2010 lag er een dubbele bodemTwee op elkaar volgende dieptepunten in de koersontwikkeling die min of meer op gelijk niveau liggen. Vaak betreft het een trendomkeer. Copyright Vladeracken op 69,2. Afgelopen week werd een prijs voor een vat Brentolie genoteerd van 67,5. Dit lijkt (voorlopig) wel het dieptepunt te gaan worden, want er ontstaan op dit moment positieve bewegingen in de daggrafiek. Het gehele beeld is natuurlijk wel negatief zodat niets mag worden uitgesloten, zeker nu de berichten inzake een zeer agressieve prijspolitiek vanuit Saoedi Arabië om de schalieolie in de VS aan te vallen toch regelmatig opdoemen. Voorlopig moten wij er blij mee zijn ook al is het mogelijk dat juist daarom Draghi zijn staart wil gaan roeren.

Het Goud

Het was een mooie poging maar totnogtoe eigenlijk met een teleurstellend resultaat, althans in de laatste veertien dagen. Het MA10 werd nog steeds niet gebroken, maar er lijkt een tweede poging te gaan volgen. Wij houden het daar op.

Strategie

Wij houden ons nog steeds gedeisd en wachten de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken af.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze  nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 8 december 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.