Wachten we op de laatste top?

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven 361,05

(22 januari 2011)
De week was vrij neutraal maar de tegenvaller van woensdag en donderdag was onverwacht.
Toch tillen wij er niet zo zwaar aan. Argumenten voor deze stelling zijn dat de indexen zoals de DAX en de DJIA op de daggrafieken niet meer negatief divergeren. Het beeld is niet erg overtuigend en ook niet erg opgewekt maar men kan niet stellen dat het negatief is. De S&P500 daarentegen ziet er zonder meer slecht uit. In de weekgrafieken ziet men overal dat de Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken nog stijgende is, maar hij blijft daarbij achter op de koersontwikkeling. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we nog een laatste top gaan zetten onder 374 en dat deze top niet meer geconfirmeerd zal worden door de indicatoren. Uiteraard gaan we hierna (op weg naar de 374) een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken krijgen.

De Rente

De rente heeft een nieuwe top gezet. Ook hier zal de stijging die nog voor ons ligt beperkt blijven. Een volgende doel ligt tussen 3,55% en 3,65% (10-jaars rente in Nederland). Daarna zal het moeilijker worden. Dat betekent dat er een stijging van de obligatiekoersen in het verschiet ligt. Op dit moment geloven wij (nog) niet dat de langere termijn uptrend van de rente hierdoor gebroken zal worden. Ons advies blijft om gebruik te maken van de daling van de rente om uw belang in langlopende obligaties af te bouwen. Aanstaande vrijdag zullen wij op deze blog een artikel plaatsen, dat gericht is op dekking van de obligatieportefeuille tegen rentestijgingen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op ons twitteradres (vladeracken). Zij krijgen dan (geheel gratis) aan- en verkoopsignalen toegezonden zodat dekkings- zowel als beleggingsposities in obligaties en derivaten kunnen worden ingenomen gebaseerd op technische signalen.
De korte rente (3-maands Euribor) ligt nu met 1,025% duidelijk boven de 1%.

De Dollar

De dollar deed wat hij vorige week deed en dat was dalen. Een prijs van 72,26 (1,384) is het volgende doel. Als hij daar doorheen gaat wordt het spannend en wordt het voor ons tijd om toch short te gaan.

Het Goud

Blog-20110122-Goud-Fig1

Figuur 1

De echte verrassingen lagen deze week bij het goud dat sterk daalde en ook het zilver met zich meetrok. Opvallend was het dat Palladium een betere weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken toonde. In de grafiek hierboven ziet u hoe fors de daling was. In de figuur ziet u dat de prijs van het goud (in dollars) zich in een horizontaal kanaal bevindt. Hij is op weg naar de onderkant van dit kanaal op $1.315 per troy ounce. De ruimte om verder te dalen tenminste als op deze steun de weg terug omhoog weer wordt ingezet, is niet meer zo groot want het goud sloot afgelopen vrijdag op $1.342. Wij achten de kans op een draai groot omdat het er naar uit begint te zien dat met de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken gebroken zal worden. Al snel onder het kanaal liggen ook de lange termijn gemiddeldes (in dollars!) die extra steun opleveren.

De Prijs van een vat Brentolie

De Prijs van een vat Brentolie bevindt zich nu in een klein dalend kanaaltje. De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken heeft zich dus ingezet. Het is niet mogelijk gezien dit patroon, te voorspellen waar dit toe gaat leiden. In principe moet hij naar boven uitbreken en een dergelijk kanaaltje heeft over het algemeen een korte levensduur, maar op de weekgrafiek blijft de overboughtpositie bestaan, zodat het meer voor de hand ligt dat het kanaaltje in de komende tijd van vorm zal gaan veranderen. Er is geen reden te veronderstellen dat de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken grote vormen zal gaan aannemen.

Onze Strategie

De plotselinge dalingen deze week hebben ons niet verontrust. Wij houden onze investeringen aan. In het 10% programma werd winst genomen op Logica. Binnen het Selectorsysteem werden TomTom en Umicore verkocht en vervangen door ASM International en Nedap. Wij blijven op het vinkentouw zitten voor het gedekt schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken van calls op ons Prijs

Den Haag, 22 januari 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.