En waar gaat dat naartoe?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (7 november 2010) 346,9

Lang gewacht en toch gekomen!! Donderdag gebeurde het dan.
Met het vooruitzicht van de forse kapitaalinjectie in de economie in de Verenigde Staten, vlogen de koersen wereldwijd uit hun consolidatiefase. En daarmede doet zich nu de vraag voor of dit alles serieus is en hoever de beurs kan gaan. De eerste vraag stellen wij niet meer aan de orde. Wij bepleiten reeds langere tijd dat de portefeuilles gevuld moeten worden.

De Doelstelling in de AEX

Uit het patroon waaruit de AEX zich dan uiteindelijk bevrijdde kan een doelstelling berekend worden van 381. Maar voor hij daar komt moet hij eerst nog de barrière van een voorgaande top op 358 slechten. Als deze beide niveaus genomen zijn komt daana de top uit augustus 2008 in zicht. Deze ligt op 416. Uiteraard zal de weg omhoog geplaveid zijn met de nodige tegenvallers. Zo ziet het ernaar uit dat New York in de vorm van de Dow Jones Industrials IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste (industriële en financiële) aandelen van de beurs in New York en op de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken (doel 11989) aan een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken toe is. Mocht deze optreden dan zullen wij dat hier in Europa natuurlijk ook voelen.Maar er zijn geen redenen te vinden in de charts dat het doel van 416 niet zou kunnen worden gehaald.

Blog-20101114-AEX-Fig1

Figuur 1

De Rente

Het zou inderdaad mogelijk kunnen zijn dat de rente zich gedurende enige tijd stabiliseert (lees daalt). Er zou zich een Pull BackEen koerspatroon dat kan ontstaan na een koersuitbraak. Koersen hebben vaak de neiging om terug te keren naar het punt van uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken en pas daarna wordt de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken begonnen die in eerste instantie door de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken werd ingezet. Copyright Vladeracken kunnen vormen naar de dalende trendlijn waaruit hij onlangs is uitgebroken. Een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken tot een niveau van 2,5% lijkt normaal, nog altijd een 10% daling vanuit zijn voorgaande top. Wij hebben geen redenen aan te nemen, dat de stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken verlaten zal worden.

De Dollar

De aankondiging van de massale steun aan de economie in de vorm van aankopen van staatsobligaties in de USA zette de dollar op zwaar verlies. Maar dit zou wel eens een onbezonnen, onmiddellijke reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken kunnen zijn, want als deze actie enige uitwerking gaat hebben op de economie, hetgeen op dit moment (nog) niet duidelijk is, dan zal de dollar hier steun van ondervinden. Voorlopig concluderen wij dus dat de dollar geen investment tool is.

Onze Strategie in de komende tijd

Wij hadden de aan ons toevertrouwde portefeuilles op tijd gevuld. Hier en daar zullen wij nog wat aan fine-tuning doen, maar grosso-modo zijn wij klaar om onze clienten te kunnen laten profiteren van de aanstaande uptrend. In de afgelopen week stegen de portefeuilles al met ruwweg 2%. Wij hebben nog wel positie ingenomen in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zelf waarvoor wij Sprinters long gekocht hebben. Ook in de CAC40 hebben wij positie ingenomen via leveraged ETF’s. De omzetting van langerlopende staatsobligaties in korterlopend vergelijkbaar rentedragend papier hebben wij even gestaakt. Wij willen de markt eerst zijn werk te laten doen. Overigens gaan wij door met het publiceren op deze website van alternatief korterlopend papier.

Den Haag, 7 november 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.