Even een terugtrekking

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (12 april 2021) 713,36.

Onze conclusies:

 

Korte termijn:                         positief, reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken nadert

Middellange termijn:               positief, maar verdeeld

Lange termijn:                        positief

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het was een kalme week, maar in het technische beeld van de markt veranderde veel. En wat had moeten veranderen veranderde niet. De indicatoren van de kleinere aandelen (van de ASCX bijvoorbeeld) slaagden er niet in zich te voegen naar die van de grote markten. Op hun beurt volgden die de indicatoren van de kleine marken. Zij keerden zich naar omlaag en hiermede duiden zij op een pauze of misschien wel op een aanpassing. Alleen in Amerika was dat niet het geval. Daar zetten de beurzen zelfs een mooie vrijdag neer. Maar ook hier ziet men de kleinere fondsen achterblijven. De Russell 2000 laat het afweten. In die indexen wordt ook negatief gedivergeerd. De weekgrafieken zijn overal positief gebleven. En daarom is de voorlopige conclusie, dat we te maken krijgen met een kleine aanpassing, een aarzeling, misschien een minidip. Althans dat is de voorlopige conclusie. Het langere termijn zwaard dat boven de markten hangt kan bij een aanpassing natuurlijk gemakkelijk vallen, maar zolang de week positief blijft zien wij dat niet gebeuren. Het VolumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken gedraagt zich normaal, de MoneyFlow blijft wat achter, uitgezonderd bij de S&P500 (Big-Tech herstelde zich enigszins) maar de VolatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken is nog steeds dalende hetgeen positief is.

 

De AEX Index op dagbasis

Op dinsdag werd er nog een nieuwe hoogste koers geraakt op 717,69 maar daarna gaf de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken het op. De week sloot op 713,36 en dat was natuurlijk geen slecht resultaat, maar op vrijdag waren de indicatoren, die onderaan in de figuur staan, het eens. Zij gaven het op en daalden toen alle drie. De indicatoren liggen hoog (de CCI was al eerder aan het dalen) en daarom is een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken onafwendbaar. Maar omdat de weekindicatoren stijgende zijn, zien wij dit voorlopig als een doodnormale pauze. Als het bij een minidip blijft dan lijkt 688 een doel en mocht dat zo blijken te zijn, dan is het een Pullback, die de inleiding gaat zijn van een volgende stijging. Dit lijkt ons op dit moment het meest voor de hand liggende scenario. Een andere mogelijkheid is dat het MA50 wordt opgezocht. Dit gemiddelde ligt nu op 675, maar het stijgt iedere week met enkele punten. Als deze mogelijkheid zich gaat ontrollen dan zal dit 2 tot 3 weken in beslag nemen en dan gaan koers en gemiddelde zich ontmoeten ergens rond 680. Maar dit laatste scenario is gevaarlijk want twee tot drie weken is lang en dat de indicatoren in de weekgrafiek in die tijd gaan draaien is dan zonder meer mogelijk. Gezien de stand van de sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren en ook in aanmerking genomen de fundamentele situatie van de markten (sterk ingrijpen door de centrale banken en de aantrekkende economie), lijkt dit het minst waarschijnlijk. Ook voor het zwakke seizoen is het nog wat vroeg. Al met al gaan wij ervan uit dat we met een minidip te maken krijgen en dat de markten nog nieuwe toppen gaan zetten alvorens de markten het sterke seizoen verlaten.

 

De Rente

Bij de grafiek van de 10-jaars rente is er zowel in Amerika als in Europa sprake van een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken, maar de hogere top ontbreekt nog. Een verdere stijging van de rente lijkt meer voor de hand te liggen als men naar Europa kijkt, maar het is alleszins mogelijk dat de huidige korte termijn adempauze zich voortzet en dat de rente daarin zelfs nog een daling inzet. Als dat zo is dan zullen we dat gaan merken aan de koersen van de bankaandelen, die dan ook zullen gaan dalen.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is weer onder zijn MA200 gekomen en als zich inderdaad een rentedaling voordoet in de VS dan zal hij zijn daling voortzetten. De grafiek ondersteunt dit maar, de indicatoren liggen al laag.

 

De Brent Olie prijs

De Brentolie index consolideert. Het maandbeeld toont een duidelijke topformatie, maar de maand is nog niet voorbij en de daggrafieken zien er iets beter uit.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud heeft zijn MA50 bereikt. Het ziet er naar uit dat hij nu weer iets terug gaat vallen om voldoende kracht te krijgen om door te breken.

 

Strategie

Wij zijn nog niet helemaal belegd in de aandelenmarkten, maar zoeken inmiddels ook al naar verbeteringen. Wij blijven echter voorzichtig in de Tech-kant, daar is sprake van blow-off-achtige patronen, die kunnen lucratief zijn, maar die zijn ook levensgevaarlijk.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

12 april 2021            16.00  Eurozone detailhandelscijfers

13 april 2021               4.00  Chinese handelsbalanscijfers

13 april 2021            11.00  ZEW Economisch sentimentscijfers Duitsland

14 april 2021            20.00  Publicatie FED’s beige book

15 april 2021            14.30  Amerikaanse detailhandelscijfers

16 april 2021            11.00  Europese consumentenprijsindexcijfers (inflatie)

22 april 2021            10.00 Duitse IFO-cijfers en Europese cijfers dienstensector

22 april 2021            13.45  Rentebesluit ECB

 

De eerste bedrijfscijfers (1ste kwartaal 2021) gaan komende week loskomen. Daar zullen naar verwachting weinig tegenvallers in zitten, maar markten zijn sterk vooruitgelopen op deze cijfers. Meevallers kunnen dan toch nog afgestraft worden onder het mom van “bezit van de zaak is het einde van het vermaak”.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 3 mei 2021 verschijnen.

 

Den Haag, 12 april 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

Today’s Beheer & Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.todaysgroup.nl

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.