Santa Claus Rally voor de AEX

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2 januari 2011) 354,57

Onder de vele, telkens weer terugkerende patronen die de analisten gemeend hebben te kunnen onderscheiden in de wirwar van koersgegevens telt men ook de “Santa Claus RallyVan Yale en Jeff Hirsch. Ga long gedurende de vijf laatste vijf handelsdagen van het jaar en de daaropvolgende twee handelsdagen van het nieuwe jaar. Ga daarna exit. Sinds 1950 leverde een investering in deze zeven dagen een gemiddelde winst op van 1,5%. Zie ook het Januarie Effect, en de Januarie Indicator, die van verschillende periodes uitgaan. Copyright Vladeracken”.

Dit patroon omvat de laatste 5 handelsdagen van het jaar en de eerste 2 van het nieuwe jaar. Men heeft berekend dat sinds 1950 deze zeven dagen een gemiddelde winst lieten zien van 1,5%. In de verliesgevende rallies (want die waren er ook) trad het verlies vooral op in de laatste twee dagen. Vijf handelsdagen geleden (27 december 2010) sloot de beurs op een stand van 355,57. Zoals u hierboven kunt zien was de slotkoers vijf dagen later 354,75. We staan dus nog op verlies. Als het fenomeen zich dit jaar opnieuw wil voordoen dan hebben wij een gemiddelde mogelijkheid om de komende twee dagen een nieuwe top te bereiken van 360,90. Daar ziet het echter nog niet naar uit. Wij houden wel degelijk rekening met een verliesgevende Santa Claus RallyVan Yale en Jeff Hirsch. Ga long gedurende de vijf laatste vijf handelsdagen van het jaar en de daaropvolgende twee handelsdagen van het nieuwe jaar. Ga daarna exit. Sinds 1950 leverde een investering in deze zeven dagen een gemiddelde winst op van 1,5%. Zie ook het Januarie Effect, en de Januarie Indicator, die van verschillende periodes uitgaan. Copyright Vladeracken.

De AEX Index

Zoals wij u vorige week reeds schreven zit de beurs op korte termijn gezien in een correctiefase en deze lijkt nog niet afgelopen. Er wordt allerwegen hevig negatief gedivergeerd en dat belooft niet veel goeds. Op weekbasis staat de beurs op het punt om zich ook in een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken te storten. Als dit gebeurt dan zal de daling dieper gaan dan tot nu toe werd aangenomen (althans door ons) Voorlopig houden wij het erbij dat de terugval uiterlijk tot 348 zal reiken.

De Rente

De recente daling van de rente heeft zich in een zeer gematigd tempo verder doorgezet. De 10-jaarsrente is op weg naar zijn steun op 2,97%. Ook de 3-maands Euribor is nog dalende. Wij wijzen u op ons artikel “Een alternatief om kort geld tegen 4% uit te zetten” dat ook op onze Nieuwsblog is te vinden. De constructie die aldaar beschreven werd noemt een opbrengst van 4%, maar omdat de ene poot van deze constructie een floor heeft (een minimum rente) van 2,25% stijgt op dit moment het rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken als de Euribor daalt. De tweede poot kent immers met een lagere Euribor ook een lagere aftrek. Het totale rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken stijgt daardoor en dat is een van de redenen dat de combinatie nu een rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken oplevert dat de 5% ruimschoots overschrijdt.

De Dollar

Het is de dollar nog steeds niet gelukt om de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken die het 150-daags Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken biedt, te breken. Verscheidene pogingen werden in de afgelopen tijd ingezet maar telkens opnieuw faalde de dollar om zijn weg omhoog te vervolgen. De strijd met dit gemiddelde lijkt nu een verliezer op te leveren. De dollar daalde tot zijn eerste steun op 75,1 en hij ging daar op de laatste dag van het jaar net doorheen. In plaats dat hij de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van het 150 MA doorbrak zal hij nu de steun zoeken van de MA 50 op ongeveer 74,3. Wij geloven niet dat hij deze steun in voldoende mate zal krijgen, want inmiddels is er ook van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken sprake. Op weekbasis heeft er zich ook een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aangediend, zodat het nu zaak is om een goed moment af te wachten om short te gaan in de dollar.

Blog-20110102-US$-Fig1

Figuur 1

De Prijs van een vat Brentolie

De stijging van de olieprijs lijkt zijn voorlopig einde te naderen. In de afgelopen periode tikte hij aan de bovenkant van het oplopende kanaal waarin hij zich bevindt onder sterke negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken. Hij lijkt nu zijn weg naar beneden te hebben ingeslagen. De onderkant van het kanaal ligt zo ongeveer bij $80. Het is echter lang niet zeker dat hij daar zal komen, maar met de stijging lijkt het voorlopig wel gedaan te zijn.

Onze Strategie

Wij hebben de positie in de dubbele ETF CAC40 Long (in het TrackerExchange Traded Funds. Via de beurs verhandelbare, passief beheerde beleggingsfondsen, die de performance van een index volgen. Er zijn ETF’S op markt- en sectorindexen. Men maakt onderscheid tussen ETF’s op Cash-Basis en ETF’s op Swap-Basis. Zie ook ETF op Cash-Basis en ETF op Swap-Basis. Copyright Vladeracken-model) verzilverd. De longpositie in de AEX via sprinters zal morgen of overmorgen waarschijnlijk verkocht worden. In de posities afkomstig uit ons 10%-systeem konden overal verkooplimieten ingezet worden, die hier en daar (Brunel) ook reeds gehaald werden. Voor het overige wachten wij de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken verder af. Wij gaan ervan uit dat de gespreide portefeuilles zoals wij die op dit moment hebben goed weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken zullen bieden tegen de daling op de aandelenmarkten. Zoals hierboven reeds gezegd zoeken wij naar een instapmoment voor een shortpositie in de dollar.

Den Haag, 2 januari 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.